Nietypowe tiramisu na gorące dni. Ten przepis kochają Włosi
Tiramisu to jeden z najpopularniejszych przepisów nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie. Klasyczna wersja bazuje na mascarpone, biszkoptach i kawie. Jednak w upalne, letnie dni, wiele osób poszukuje bardziej orzeźwiających smaków. Poznaj przepis na uwielbiane przez Włochów tiramisu, które świetnie sprawdzi się w gorące dni.
Przepis i składniki na ten deser podał na swoim kanale na TikToku Matteo Brunetti. Do przygotowania cytrynowego tiramisu będziesz potrzebować:
- 1 łyżkę ekstraktu waniliowego,
- 1/2 szklanki wody,
- 2 łyżeczki kurkumy,
- 2 szczypty soli,
- 5 cytryn,
- 6 żółtek,
- 750 g serka mascarpone,
- 80 g limoncello (likieru cytrynowego),
- 9 łyżek cukru,
- biszkopty do tiramisu (Savoiardi).
Musimy również zaopatrzyć się w formę, w której będziemy robić deser. Najlepiej sprawdzi się kwadratowe i szklane naczynie.
Sprawdź również: Wystarczy odrobina sody i rozgniecione banany. Spróbuj, a nie pożałujesz
Zacznij od przygotowania cytryn. Do jednej miski zetrzyj skórkę z pięciu cytryn, a do drugiej wyciśnij z nich sok. Wyciśnięty sok z cytryn wlać do rondelka, dodać pół szklanki wody oraz trzy łyżki cukru. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, a następnie odstaw do ostudzenia. W dużej misce umieść żółtka, dodaj pozostały cukier i ubijaj całość do uzyskania puszystej masy. Następnie dodawaj po jednej łyżce mascarpone, cały czas mieszając, aż masa się wchłonie. Na koniec do masy dodaj ekstrakt waniliowy, limoncello oraz większość skórki z cytryny. Całość jeszcze raz ubij.
Sprawdź również: Myjesz truskawki w ten sposób? Przeczytaj, a więcej tego nie zrobisz
Masę na tiramisu podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kurkumę i ponownie zmiksuj. Spód szklanej formy wysmaruj małą ilością masy bez kurkumy i wykładaj na niej biszkopty maczane w przygotowanym wcześniej syropie. Na biszkopty wyłóż resztę masy bez kurkumy i wyrównaj ją. Ponownie wyłóż warstwę biszkoptów maczanych w syropie. Na nich wyłóż warstwę masy z kurkumą. Całość ponownie wyrównaj i udekoruj plasterkami cytryny, dwoma szczyptami soli oraz pozostałą skórką. Cytrynowe tiramisu umieść w lodówce na około 4-6 godzin. I gotowe!
Zobacz też:
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia