Reklama
Reklama

​Nietypowe tiramisu na gorące dni. Ten przepis kochają Włosi

Tiramisu to jeden z najpopularniejszych przepisów nie tylko we Włoszech, ale na całym świecie. Klasyczna wersja bazuje na mascarpone, biszkoptach i kawie. Jednak w upalne, letnie dni, wiele osób poszukuje bardziej orzeźwiających smaków. Poznaj przepis na uwielbiane przez Włochów tiramisu, które świetnie sprawdzi się w gorące dni.

Co potrzebujesz do zrobienia tego nietypowego tiramisu?

Przepis i składniki na ten deser podał na swoim kanale na TikToku Matteo Brunetti. Do przygotowania cytrynowego tiramisu będziesz potrzebować:

  • 1 łyżkę ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • 2 szczypty soli,
  • 5 cytryn,
  • 6 żółtek,
  • 750 g serka mascarpone,
  • 80 g limoncello (likieru cytrynowego),
  • 9 łyżek cukru,
  • biszkopty do tiramisu (Savoiardi).

Musimy również zaopatrzyć się w formę, w której będziemy robić deser. Najlepiej sprawdzi się kwadratowe i szklane naczynie.

Sprawdź również: Wystarczy odrobina sody i rozgniecione banany. Spróbuj, a nie pożałujesz

Ten przepis kochają Włosi, możesz go zrobić w domu

Zacznij od przygotowania cytryn. Do jednej miski zetrzyj skórkę z pięciu cytryn, a do drugiej wyciśnij z nich sok. Wyciśnięty sok z cytryn wlać do rondelka, dodać pół szklanki wody oraz trzy łyżki cukru. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, a następnie odstaw do ostudzenia. W dużej misce umieść żółtka, dodaj pozostały cukier i ubijaj całość do uzyskania puszystej masy. Następnie dodawaj po jednej łyżce mascarpone, cały czas mieszając, aż masa się wchłonie. Na koniec do masy dodaj ekstrakt waniliowy, limoncello oraz większość skórki z cytryny. Całość jeszcze raz ubij.

Sprawdź również: Myjesz truskawki w ten sposób? Przeczytaj, a więcej tego nie zrobisz

Masę na tiramisu podziel na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kurkumę i ponownie zmiksuj. Spód szklanej formy wysmaruj małą ilością masy bez kurkumy i wykładaj na niej biszkopty maczane w przygotowanym wcześniej syropie. Na biszkopty wyłóż resztę masy bez kurkumy i wyrównaj ją. Ponownie wyłóż warstwę biszkoptów maczanych w syropie. Na nich wyłóż warstwę masy z kurkumą. Całość ponownie wyrównaj i udekoruj plasterkami cytryny, dwoma szczyptami soli oraz pozostałą skórką. Cytrynowe tiramisu umieść w lodówce na około 4-6 godzin. I gotowe!

Zobacz też:

Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

Legumina z tego przepisu wychodzi palce lizać. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | ciasta bez pieczenia | przepisy