Nadchodzą upały. Włącz te owoce i warzywa do diety, by nawodnić organizm
Trwające upały to czas, gdy w szczególności musimy zadbać o nasz organizm. Powinniśmy pamiętać nie tylko o piciu wody, czy unikaniu mocnego słońca, ale także o tym, co warto jeść w upały, aby czuć się lepiej i dostarczyć naszemu organizmowi cennych składników, równocześnie zapewniając sobie orzeźwienie. Sprawdź, co włączyć do swojej diety.
Latem nasz organizm wymaga szczególnej opieki. Wysokie temperatury mogą prowadzić do odwodnienia organizmu oraz innych nieprzyjemnych konsekwencji. Warto więc wzmocnić nasze ciało, dostarczając mu nie tylko odpowiedniej ilości wody, ale i dbając o to, co spożywamy. Podpowiadamy, co jeść w upały.
W upalne dni powinniśmy spożywać produkty, które dodatkowo nas nawodnią i sprawią, że poczujemy orzeźwienie. Warto więc wiedzieć, co włączyć do swojej codziennej diety podczas ciepłych dni, aby czuć się dobrze. Oto produkty, które powinny się znaleźć w naszym jadłospisie:
- Arbuz - owoc ten składa się prawie cały z wody, równocześnie obfitując w cenne wartości odżywcze. Jest on źródłem likopenu i cytruliny, czyli składników chroniących serce. Wobec tego nie tylko świetnie nawadnia i gasi pragnienie, ale i wpływa korzystnie na nasze zdrowie.
- Ogórki — jeżeli spożywamy je na surowo, to skutecznie gaszą nasze pragnienie. Możemy z nich przygotować smaczny chłodnik, lemoniadę lub mizerię. Potrawy z ich użyciem są nawadniające oraz odżywiające nasz organizm.
- Cukinia - to warzywo składa się w dużej części z wody i zawiera wiele składników odżywczych. Stanowi źródło żelaza, potasu, kwasu foliowego oraz witaminy A. Równocześnie jest to lekkostrawne warzywo, z którego możemy przygotować wiele ciekawych potraw.
- Cytrusy (pomarańcze, cytryny, grejpfruty) - nie może ich zabraknąć w naszej kuchni w trakcie upałów. Składają się one w 90 proc. z wody, a ich kwaskowy smak sprawia, że świetnie gaszą pragnienie i orzeźwiają. Możemy dodawać je do wody, robić domową lemoniadę lub spożywać jako samodzielną przekąskę.
Zastanawiając się, co jeść w upały, pamiętajmy o tym, by komponować posiłki lekkostrawne, ale jednocześnie wartościowe. Poza warzywami nie powinno w nich zabraknąć białka, węglowodanów złożonych oraz zdrowych tłuszczy. W ciepłe dni warto inspirować się dietą śródziemnomorską, w której królują warzywa w różnych postaciach w towarzystwie ryb, oliwek i świeżych ziół.
Czytaj również: Młoda kapusta z koperkiem z przepisu mojej mamy. Tak delikatna, że rozpływa się w ustach
Również ważne jest unikanie niektórych produktów lub potraw, które mogłyby negatywnie wpływać na nasze samopoczucie podczas upałów. Przede wszystkim warto wykluczyć wszystkie małowartościowe dania, takie jak np. fast-foody, które nie będą źródłem składników odżywczych, a dodatkowo przyczynią się do zatrzymywania się wody w organizmie, ze względu na dużą zawartość soli.
W ciepłe dni należy także unikać ciężkostrawnych dań, które mogą sprawiać, że będziemy się czuć ociężale, jak i również pikantnych potraw, które dodatkowo rozgrzewałyby nasz organizm. Ograniczmy także słodkie i gazowane napoje.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki