Tę domową lemoniadę zrobisz w mgnieniu oka. Wystarczą trzy składniki i blender
W nadchodzące, upalne warto sięgnąć po orzeźwiającą lemoniadę, która nie tylko ugasi pragnienie, ale też będzie wspaniale smakować. Robimy ją na bazie cytryn, używamy nawet ich skórek. Dzięki temu uzyskujemy cytrynowy koncentrat, na koniec uzupełniony wodą. Sprawdź szybki i prosty przepis.
Cytrynowa lemoniada to uniwersalny napój, który jest idealny, gdy temperatura sięga zenitu. Powstaje z mrożonego koncentratu z cytryn. Nadaje on intensywnego smaku lemoniadzie. Możemy dodawać go mniej lub więcej, według preferencji smakowych.
Domową lemoniadę robimy z cytryn, cukru i wody, przy użyciu blendera. Te składniki zawsze są dostępne w sklepach, dlatego możemy przygotować ją o każdej porze roku, choć najlepiej smakuje latem, podczas upalnych dni.
Jakiej ilości składników potrzebujemy? Oto lista:
- 3 kg cytryn;
- 1 l wody;
- 0,5 kg cukru.
Cytryny, które są podstawą lemoniady, nadają jej wyrazisty i orzeźwiający aromat, idealny na letnie dni. Cukier dodaje delikatnej słodyczy, równoważąc kwaskowatość owoców, podczas gdy woda łączy wszystkie smaki, tworząc harmonijną całość. Te proste, ale wyjątkowe składniki razem tworzą gaszący pragnienie, pyszny napój.
Żeby zrobić cytrynową lemoniadę, na początek należy umyć cytryny i sparzyć je wrzątkiem. Potem obieramy owoce obieraczką ze skórki i usuwamy białe błonki.
W kolejnym kroku skórki cytryny przekładamy do miski i wsypujemy do nich połowę cukru. Całość mieszamy i na razie odstawiamy.
W tym czasie kroimy cytryny w plasterki i pozbywamy się pestek. Dosypujemy do owoców drugą połowę cukru. Składniki mieszamy ze sobą, a potem blendujemy.
Później blendujemy też skórki cytryny i dodajemy je do zmiksowanych wcześniej owoców, całość przecedzając przez sito. W ten sposób uzyskujemy koncentrat cytrynowy, który zamykamy w szczelnym pojemniku i wkładamy go do zamrażarki.
Na koniec dajemy na spód dzbanka kilka łyżek cytrynowego koncentratu i zalewamy je wodą, dokładnie mieszając całość. Tak przygotowaną lemoniadę przelewamy do wysokich szklanek i dekorujemy ją świeżymi plastrami cytryny oraz listkami mięty. Warto dorzucić do napoju kilka kostek lodu.
Zobacz też:
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia
Sałatka jarzynowa już nigdy nie podejdzie wodą. Wystarczy, że zrezygnujesz z tej przyprawy