Reklama
Reklama

Taki żurek wielkanocny gotuje Robert Makłowicz. Pamiętaj o najważniejszym składniku i zaskocz gości

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku, który od lat jest tradycyjną potrawą spożywaną podczas świąt. Istnieje wiele przepisów dotyczących przygotowania tej zupy, które różnią się między sobą składnikami. Jednak jest jeden produkt, którego według Roberta Makłowicza koniecznie powinien znaleźć się w prawdziwym żurku. Sprawdź, co dodać do tegorocznej świątecznej zupy.

Żur wielkanocny to tradycyjne polskie danie podawane podczas świąt wielkanocnych w wielu domach. Samo przygotowanie zupy jest bardzo proste. Jednak Robert Makłowicz przestrzega przed błędem, który może sprawić, że żurek nie będzie tak aromatyczny i smaczny. Kluczowy jest tu jeden składnik, którego nie powinno zabraknąć w naszej zupie.

Czy żurek i barszcz biały to ta sama potrawa?

Żurek jest daniem podawanym podczas Wielkanocy w Polsce. Jest to zupa, która ma wiele zwolenników, ze względu na swój intensywny smak. Jednak czy żur i barszcz biały to to samo?

Jest to terminologia zależna od tradycji. Niektórzy uważają, że nazwy te możemy stosować zamiennie. Jednak w innych rejonach żur różni się od barszczu zakwasem. Ten w przypadku żurku przyrządzany jest na bazie mąki żytniej, natomiast dodawany do barszczu, powstaje z mąki pszennej.

Według jeszcze innych zwyczajów żurkiem nazywa się zakwaszaną zupę postną, którą podaje się z dodatkiem jajka lub ziemniaków. Natomiast barszcz biały to także zakwaszana zupa, ale przyrządzana na wywarze z kiełbasy oraz boczku.

Czytaj również: Sałatka z jajkiem, którą robię nie tylko na Wielkanoc. By ją przyrządzić, wystarczy kwadrans

Jak przygotowuje żurek Robert Makłowicz? Według niego bez tego składnika potrawa dużo traci

Podstawą dobrego żurku, jest oczywiście zakwas, ponieważ to on nadaje zupie idealnego smaku. Możemy samodzielnie przygotować go w domu lub zakupić gotowy w sklepie. Jednak mimo swojej bardzo ważnej roli to nie on jest kluczowym elementem żurku.

Oprócz zakwasu używamy także białej kiełbasy, ziemniaków, boczku, liści laurowych, ziela angielskiego oraz cebuli. Niektórzy zamiast ziemniaków dodają ugotowane na twardo jajka. Również  w różnych wersjach żurku pojawia się kwaśna śmietana, która ma sprawić, że zupa będzie gęsta oraz smacznie kremowa.

Jednak co dla Roberta Makłowicza jest kluczowym elementem? Według jednego z najpopularniejszych polskich kucharzy najważniejszym składnikiem tradycyjnego żurku jest czosnek. Według ikony kulinarnej, danie to nie może istnieć bez tego elementu.

Tłumaczył on również w jednej ze swoich wypowiedzi cytowanej przez portal Haps.pl, że ilość dodawanego czosnku jest zależna od tego, jak intensywny smak czosnkowy chcemy uzyskać. Sam sugeruje również, że osobiście, jeśli nie czuje on mocnego smaku czosnku w żurze, to zupa mu nie smakuje. Ujmuje to nawet nieco dosadniej, mówiąc, że:

Wobec tego szykując żurek na tegoroczne święta wielkanocne, pamiętajmy o dodaniu czosnku w odpowiedniej ilości, aby nadać zupie dodatkowego aromatu i smaku, tak jak robi to sam Makłowicz.

Zobacz też:

Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca

​W PRL-u jedli je wszyscy. Odświeżony przepis jest jeszcze smaczniejszy

Rogaliki z 3 składników. Proste, szybkie i smakują całej rodzinie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa