To najzdrowszy sok do herbaty dla seniorów. Dba o serce, pęcherz i odporność
Szukasz smacznego i wartościowego dodatku do herbaty? Postaw na zdrowy sok z owoców, które nie cieszą się popularnością, a mogą mieć dobroczynny wpływ na organizm. W okresie jesienno-zimowym warto robić to każdego dnia. Zwłaszcza w dojrzałym wieku, aby zapobiegać infekcjom układu moczowego, wzmocnić odporność, wspierać serce i krążenie.
Z dnia na dzień dni robią się chłodniejsze, co zwiększa ryzyko przeziębienia. Trzeba więc zadbać o odporność za pomocą zdrowego jedzenia i napojów. Jednym z najzdrowszych soków, które możesz teraz dodawać do herbaty, zamiast tradycyjnej cytryny czy pomarańczy, jest sok z żurawiny.
Ten owoc to czerwony skarb, bo pod niektórymi względami przewyższa wartością nawet aronię czy granata. Przetwory z niej to naturalna tarcza ochronna w płynie, które mogą być cenne zwłaszcza dla seniorów, bo żurawina wspiera układ krążenia, serce oraz chroni przed nawracającymi infekcjami dróg moczowych.
Sok z żurawiny jest źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych m.in.: witamin: C, A, E, B1, B2, potasu, żelaza, magnezu i fosforu. Regularne sięganie po niego, pozytywnie wpływa więc na odporność, wspomaga walkę z przeziębieniem.
Żurawina wspiera także zdrowie oczu, jamy ustnej, trzustki, jelit czy układu moczowego, obniżając ryzyko powstawania infekcji. Wykazuje pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, dlatego szczególnie warto po nią sięgać po 50. roku życia.
Stanowi źródło cennych antyoksydantów, pomaga obniżać poziom złego cholesterolu. Sięganie po nią zaleca się w profilaktyce chorób układu krwionośnego. Ma także właściwości antybakteryjne.
Możesz kupić sok z żurawiny w sklepie ze zdrową żywnością, albo przygotować go samodzielnie. Do jego przygotowania potrzebne będą ci owoce i kilka innych dodatków.
Sok z żurawiny - składniki:
- żurawina (świeża/ mrożona) - 500 g albo 1 szklanka suszonej niesłodzonej
- woda - 1 litr
- miód - 3 łyżki (może być też inny naturalny słodzik)
- cytryna - 0,5 owocu (sok)
- imbir świeży - kawałek (dla aromatu)
- cynamon - trochę (dla aromatu)
Owoce żurawiny opłucz, przełóż do garnka i zalej wodą. Dodaj przyprawy i gotuj przez kwadrans lub dwadzieścia minut (muszą popękać). Później odcedź płyn przez sito i lekko odciśnij owoce. Dodaj miód, sok z cytryny dopiero, kiedy napój lekko przestygnie.
Przelej gotowy sok z żurawiny do butelki i przechowuj w lodówce do 5 dni. Możesz też zamrozić go w foremkach do lodu i dodawać do napojów w razie potrzeby.
Jedna szklanka herbaty z dodatkiem soku z żurawiny dziennie pozytywnie wpłynie na samopoczucie i kondycję organizmu (o ile nie masz przeciwwskazań do jego picia). Poza tym jest bardzo smaczny. Nie dodawaj go do wrzątku, ponieważ wysoka temperatura zniszczy to, co najbardziej wartościowe: witaminę C i część przeciwutleniaczy.
Sok z żurawiny dodaj do kubka herbaty dopiero, kiedy ta przestanie się parzyć i nieco przestygnie. Wystarczy wlać do szklanki 2-3 łyżki stołowe (30-50 ml) soku z żurawiny.
Zobacz też:
Smaczna i zdrowa, ale nie dla wszystkich. Te osoby powinny zrezygnować z owsianki
Doskonała zapiekanka bez ziemniaków. Zastąpisz je sezonowym warzywem