Reklama
Reklama

To najzdrowszy jesienny napar. Wzmacnia serce jak plaster i koi zszargane nerwy

Jesienią warto nie tylko otulać ciało ciepłym kocem, ale również dbać o siebie od wewnątrz. W tym celu, zamiast pić cały czas jedynie tradycyjną, rozgrzewającą herbatę z cytryną, od czasu do czasu sięgnij także po inny, szalenie zdrowy napar. To twój sprzymierzeniec, który pomoże ci zadbać o odporność, serce i układ krążenia. Ukoi także zszargane nerwy.

Napar z głogu to jeden z najlepszych naturalnych eliksirów, po który możesz sięgać jesienią, aby wzmocnić swój organizm w czasie, w którym jest najbardziej osłabiony i tym samym narażony na przeziębienia, (o ile nie masz ku temu przeciwwskazań medycznych). 

Od wieków cenione są jego właściwości zdrowotne. Na polskich wsiach pijano go już co najmniej od XVII–XVIII wieku, ale współcześnie został on nieco zapomniany, a szkoda, bo napar z owoców głogu może naturalnie wspierać m.in. odporność układ krążenia czy serce.

Jakie są właściwości głogu i dlaczego warto pić napar z jego owoców?

Głóg zawiera m.in. witaminę C (kwas askorbinowy), która wspiera odporność, naczynia krwionośne oraz ogólne zdrowie serce (układu krążenia), działa także antyoksydacyjnie i pomaga w przyswajaniu żelaza. Jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6), a więc tiaminy, ryboflawiny, niacyny czy pirydoksyny. 

Głóg pozytywnie wpływa więc na układ odpornościowy, serce, krążenie, układ nerwowy, pomaga zachować odpowiedni poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Jest w nim także witamina A (beta-karoten, wspomagająca wzrok, witamina E, potas, magnez, wapń, żelazo czy cynk, które też nie pozostają obojętne dla organizmu.

Znajdują się w nim kwasy organiczne oraz pektyny wspomagające trawienie, flawonoidy wzmacniające naczynia i poprawiające krążenie czy procyjanidyny o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. 

Prosty przepis na napar z głogu. Jak go przygotować krok po kroku?

Zazwyczaj przyjmuje się, że napar z głogu powinno się pić przez około 5-6 tygodni, aby zauważyć rezultaty, ale przed rozpoczęciem przygody z nim najbezpieczniej będzie wcześniej skonsultować się z lekarzem. 

Nie każdemu jest to bowiem polecane (poprzedzająca kurację wizyta u medyka konieczna jest zwłaszcza przy chorobach przewlekłych, niskim ciśnieniu krwi czy przyjmowaniu leków, szczególnie tych na serce czy ciśnienie).

Samo przygotowanie eliksiru nie jest trudne. Tym bardziej, że w sklepach zielarskich można dostać bez problemu suszone owoce, kwiaty czy liście. Kup je i wrzuć do kubka 1-2 g rozdrobnionego suszu. Zalej je 150 ml wrzącej wody i parz pod przykryciem przez kwadrans. Następnie przecedź i wypij po posiłku.

Zobacz też:

​Z tym nigdy nie łącz jajek. Dobrze smakuje, ale to trucizna dla jelit

Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół

Te grzybki są znacznie lepsze, niż marynowane. Na Podhalu jedzą je wszyscy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | przepisy | owoce