Reklama
Reklama

Dzięki tym ziarenkom przestaniesz jeść słodycze. Wzmocnisz serce i układ pokarmowy

Nie możesz powstrzymać się od jedzenia słodyczy? W takim razie koniecznie sięgnij po małe, czarne ziarenka nazywane "czarnym złotem". Ten produkt, mylony z jego sztucznym zamiennikiem, zaskakuje zarówno smakiem, jak i właściwościami zdrowotnymi. Dzięki niemu serce zaczyna działać jak dzwon, a metabolizm rusza z kopyta.

Te maleńkie ziarenka o lepkawej masie mają kremowy, słodki smak z nutami kwiatów, miodu i karmelu. Są niesamowicie aromatyczne, dlatego koją zmysły. Można wyjadać je prosto z laski lub dorzucać do różnych deserów. Wykazują wiele właściwości zdrowotnych. Mowa o...wanilii. 

Czym różni się wanilia od waniliny?

Laska prawdziwej wanilii jest suszonym strączkiem storczyka waniliowego, który wydaje jadalne owoce. Na początku produkowano ją w Ameryce Południowej, a z czasem i w Meksyku. Popularną wanilię burbońska eksportuje się natomiast z Madagaskaru. 

Najpierw warto poznać znaczące różnice między prawdziwą, a sztuczną wanilią. Ta druga nosi nazwę wanilina. Czym zatem się różnią?

Prawdziwa wanilia ma cienką, długą, elastyczną, błyszczącą, ciemnobrązową laskę. Cechuje się intensywnym, słodkim zapachem bez wyczuwalnej chemii. Kupimy ją w wielu sklepach, jednak jej cena jest dość wysoka - waha się od 7 do 14 zł. 

Z kolei popularny cukier wanilinowy nie jest zrobiony z prawdziwej wanilii. Powstał ze sztucznego aromatu waniliny, która nie pachnie już tak intensywnie i znacznie gorzej smakuje

Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić samodzielnie prawdziwy cukier waniliowy. Wystarczy włożyć do słoika z cukrem laskę wanilii. Warto wybrać zdrowsze słodzidło, tj. ksylitol czy erytrytol. Po kilkunastu dniach przejdzie cudownym, waniliowym aromatem. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Kawa z gałką muszkatołową na odchudzanie - właściwości zdrowotne i przepis

Jakie właściwości zdrowotne ma wanilia?

Wanilia zachwyca nie tylko smakiem, ale też właściwościami zdrowotnymi. Małe, czarne ziarenka działają antyoksydacyjnie, ponieważ zawierają przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki. W związku z tym opóźniają proces starzenia organizmu i chronią przed przeziębieniem. 

Ten produkt działa kojąco na organizm, nawet zjedzony w niewielkiej dawce obniża poziom stresu oraz napięcia, uspokaja serce i nerwy, a także znacząco poprawia nastrój. Poza tym wzmacnia układ pokarmowy, ponieważ pobudza wydzielanie soku żołądkowego, dlatego przyspiesza trawienie, ale też łagodzi dolegliwości żołądkowe np. wzdęcia. 

Przypisuje się mu działanie rozkurczowe i przeciwzapalne. Przyczynia się też do łagodzenia dolegliwości wynikających ze zmian reumatoidalnych i zwyrodnieniowych. 

Dzięki wanilii przestaniemy podjadać słodycze, ponieważ jest ich świetnym zamiennikiem, hamuje łaknienie na nie. Ciekawostką jest to, że uznajemy ją za afrodyzjak, dlatego wzmacnia popęd seksualny i witalność organizmu. 

Z czym jeść wanilię?

Wanilię wykorzystamy w kuchni na różne sposoby. Możemy jeść jej ziarenka z jogurtami, owsiankami czy jaglankami. Warto posłodzić nimi kawę, herbatę oraz koktajl owocowy. 

Ten produkt świetnie komponuje się z lodami czekoladowymi lub waniliowymi. Jego prawdziwiej wersji nie może zabraknąć w deserach, tj. crème brûlée czy panna cotta. Polecamy dorzucać go do domowych wypieków np. do ciast, ciastek, babeczek. Pasuje również do naleśników, budyniów, kremów, dżemów. 

Wanilię można jeść z sałatkami owocowymi. W nowoczesnej kuchni dodaje się ją do sosów do ryb albo krewetek. Wspaniale smakuje w mieszankach przypraw korzennych, czyli np. z cynamonem, gałką muszkatołową i kardamonem

Zobacz też:

Tak zaoszczędzisz na ogrzewaniu. Wystarczy, że włożysz to za kaloryfer

Do złudzenia przypomina kanię, ale psuje smak wszystkich potraw. Tak go rozpoznasz

Większość osób omija tego grzyba. Tylko wytrawni grzybiarze wiedzą, jaki jest smaczny

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie