Reklama
Reklama

Kruche ciasteczka na Wielkanoc. Wyglądają jak pisanki, a dzieci je uwielbiają

Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć słodkości. Na myśl od razu przychodzi nam babka lub mazurek, jednak czasem warto zaskoczyć rodzinę i przygotować inny wypiek np. kruche ciasteczka w kształcie pisanek. Wyglądają wspaniale, a ich nadzienie rozpływa się w ustach. Dzieci będą zachwycone.

Już teraz większość osób rozmyśla nad wielkanocnym menu. W Internecie znajdziemy mnóstwo inspiracji, zarówno dań wytrwanych, jak i słodkich ciast czy przekąsek. Ostatnio na Instagramie pojawił się przepis na kruche ciasteczka, idealne na Wielkanoc

Bazą tej słodkiej przekąski jest maślane ciasto, które wypełniamy kremem cytrynowym. Ciasteczka mają kształt pisanek, ich przygotowanie sprawia frajdę szczególnie najmłodszym. Sprawdź prosty, instagramowy przepis

Składniki na kruche ciasteczka wielkanocne

Produkty na kruche ciasteczka kupimy w każdym sklepie, być może masz je w kuchni. Najpierw musimy zrobić kruche ciasto, a potem krem cytrynowy

Jakie składniki potrzebujemy do zrobienia kruchych ciasteczek na Wielkanoc? 

Składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej;
  • 150 g masła;
  • 80 g drobnego cukru;
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego;
  • starte skórki z dwóch cytryn;
  • 1 jajko.

Składniki na krem cytrynowy:

  • 160 ml soku z cytryny;
  • starta skórka z cytryny;
  • 80 g masła;
  • 100 g cukru;
  • 4 żółtka.

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania.

Przepis na kruche ciasteczka wielkanocne

Robienie kruchych ciasteczek na Wielkanoc rozpoczynamy od przesiana mąki do miski. Potem dodajemy posiekane masło, cukier, ekstrakt waniliowy, a na koniec wbijamy jajko i dorzucamy starte skórki z cytryn. Wszystko miksujemy do momentu połączenia składników. 

W kolejnym kroku formujemy ciasto na kształt kuli. Następnie zawijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich wkładamy ponownie do lodówki, a drugą wałkujemy na placek i wycinamy z niego kształt pisanek. W połowie jajeczka wycinamy otwór za pomocą kieliszka lub tylki do kremu. 

Tak przygotowane ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy je do lodówki na około 20 minut, natomiast w trakcie czekania powtarzamy tę czynność z drugą porcją ciasta, jednak bez wycinania dziurki

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Gdy ciastka wyjmiemy z lodówki, to pieczemy je przez 15 minut, a później odstawiamy do wystygnięcia. To samo robimy z drugą porcją.

Czas na przygotowanie kremu cytrynowego. W garnku musi się znaleźć sok z cytryny, starta skórka, cukier oraz żółtka. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. 

Chwilę przed zagotowaniem, wyłączamy palnik i dodajemy masło, całość energicznie mieszając. Masę przecieramy przez sito - w ten sposób pozbędziemy się grudek. 

Na koniec ciasteczka z otworem posypujemy cukrem pudrem, a na te bez dziurki wykładamy łyżeczkę kremu cytrynowego. Przykrywamy je połówkami z otworem. 

Zobacz też:

W PRL-u wszyscy jedli tę zupę. Jest zdrowa i niskokaloryczna

Takie ciasto na pierogi robiła moja babcia. Kluczowy jest jeden składnik

Sałatka z tym sezonowym warzywem posmakuje każdemu. Przyrządzisz ją w mgnieniu oka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski