Ugotuj na święta zamiast żurku. Zaskoczysz rodzinę i będziesz rozdawać dokładki
Wielkanoc jest już za pasem. Wiele osób planuje ucztę z tradycyjnych potraw i ciast dla całej rodziny. Warto jednak zaskoczyć wszystkich pyszną zupą z regionu łódzkiego, która z powodzeniem zastąpi żurek. Goście na pewno poproszą o dokładkę.
Świąteczne menu zazwyczaj składa się z tradycyjnych dań. Jako wielkanocną zupę najczęściej serwujemy żurek. Istnieje jednak inna, również związana z tradycją zupa, pochodząca z okolic Łodzi, zachwycająca smakiem oraz wyglądem.
Zupa chrzanowa pochodzi z gminy Kiełczygłów leżącej w województwie łódzkim. To właśnie tam przygotowuje się ją na Wielkanoc.
Przepis na zupę chrzanową nie jest skomplikowany. Jak sama nazwa wskazuje, robimy ją na bazie chrzanu. Używamy też serwatki z mięsnymi dodatkami. Zupę podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo. Może być alternatywą dla tradycyjnego żurku.
Zupę chrzanową gotujemy na bulionie. Po jego przygotowaniu dorzucamy pozostałe produkty, w tym niezbędny chrzan. Ważne są również dodatki i dekoracje.
Jakie składniki potrzebujemy do zrobienia zupy chrzanowej?
Składniki na bulion:
- 2,5 l wody;
- 400 g wędzonych żeberek;
- 5 marchewek;
- 2 korzenie pietruszki;
- 0,5 małego selera;
- 0,5 pora;
- 1 cebula;
- 3 ząbki czosnku;
- 3 ziarenka ziela angielskiego;
- 2 liście laurowe;
- 1 pęczek pietruszki.
Inne składniki:
- 2 laski wędzonej kiełbasy;
- 1 l serwatki;
- 180 g startego chrzanu;
- 180 g śmietany 18%;
- 1 jajko;
- 3 łyżki mąki pszennej.
Dodatkowo:
- jajka ugotowane na twardo;
- natka pietruszki lub świeży tymianek.
Przepis na zupę chrzanową zaczyna się od zrobienia bulionu. Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy do niej wędzone żeberka, marchewki, korzenie oraz pęczek pietruszki, seler, cebulę, czosnek, ziele angielskie, a także liście laurowe. Całość gotujemy przez godzinę.
W tym czasie kroimy wędzoną kiełbasę. Następnie podsmażamy ją na patelni przez parę minut, do momentu zarumienienia.
Do osobnej miski wlewamy śmietanę, wsypujemy mąkę pszenną i wbijamy jajko. Mieszamy te składniki ze sobą i dodajemy do nich chochlę bulionu, ponownie całość mieszając.
W kolejnym kroku z bulionu należy wyjąć warzywa oraz mięso i wlać do niego wcześniej przygotowaną śmietankę. W tym momencie dodajemy także starty chrzan i podsmażoną, wędzoną kiełbasę.
Do zupy chrzanowej wrzucamy ugotowane na twardo jajka. Dekorujemy ją natką pietruszki lub świeżym tymiankiem.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia