Reklama
Reklama

Ugotuj na święta zamiast żurku. Zaskoczysz rodzinę i będziesz rozdawać dokładki

Wielkanoc jest już za pasem. Wiele osób planuje ucztę z tradycyjnych potraw i ciast dla całej rodziny. Warto jednak zaskoczyć wszystkich pyszną zupą z regionu łódzkiego, która z powodzeniem zastąpi żurek. Goście na pewno poproszą o dokładkę.

Świąteczne menu zazwyczaj składa się z tradycyjnych dań. Jako wielkanocną zupę najczęściej serwujemy żurek. Istnieje jednak inna, również związana z tradycją zupa, pochodząca z okolic Łodzi, zachwycająca smakiem oraz wyglądem. 

Zupa chrzanowa na Wielkanoc

Zupa chrzanowa pochodzi z gminy Kiełczygłów leżącej w województwie łódzkim. To właśnie tam przygotowuje się ją na Wielkanoc.

Przepis na zupę chrzanową nie jest skomplikowany. Jak sama nazwa wskazuje, robimy ją na bazie chrzanu. Używamy też serwatki z mięsnymi dodatkami. Zupę podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo. Może być alternatywą dla tradycyjnego żurku.

Składniki na zupę chrzanową

Zupę chrzanową gotujemy na bulionie. Po jego przygotowaniu dorzucamy pozostałe produkty, w tym niezbędny chrzan. Ważne są również dodatki i dekoracje. 

Jakie składniki potrzebujemy do zrobienia zupy chrzanowej?

Składniki na bulion:

  • 2,5 l wody;
  • 400 g wędzonych żeberek;
  • 5 marchewek;
  • 2 korzenie pietruszki;
  • 0,5 małego selera;
  • 0,5 pora;
  • 1 cebula;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 3 ziarenka ziela angielskiego;
  • 2 liście laurowe;
  • 1 pęczek pietruszki.

Inne składniki:

  • 2 laski wędzonej kiełbasy;
  • 1 l serwatki;
  • 180 g startego chrzanu;
  • 180 g śmietany 18%;
  • 1 jajko;
  • 3 łyżki mąki pszennej.

Dodatkowo:

  • jajka ugotowane na twardo;
  • natka pietruszki lub świeży tymianek.

Przepis na zupę chrzanową

Przepis na zupę chrzanową zaczyna się od zrobienia bulionu. Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy do niej wędzone żeberka, marchewki, korzenie oraz pęczek pietruszki, seler, cebulę, czosnek, ziele angielskie, a także liście laurowe. Całość gotujemy przez godzinę. 

W tym czasie kroimy wędzoną kiełbasę. Następnie podsmażamy ją na patelni przez parę minut, do momentu zarumienienia. 

Do osobnej miski wlewamy śmietanę, wsypujemy mąkę pszenną i wbijamy jajko. Mieszamy te składniki ze sobą i dodajemy do nich chochlę bulionu, ponownie całość mieszając.

W kolejnym kroku z bulionu należy wyjąć warzywa oraz mięso i wlać do niego wcześniej przygotowaną śmietankę. W tym momencie dodajemy także starty chrzan i podsmażoną, wędzoną kiełbasę.

Do zupy chrzanowej wrzucamy ugotowane na twardo jajka. Dekorujemy ją natką pietruszki lub świeżym tymiankiem.

Zobacz też:

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa