Wielkanocny żurek z przepisu Makłowicza nie ma sobie równych. Kluczowy jest jeden składnik
Żurek to jedno z dań, które musi znaleźć się na wielkanocnym stole. Jak jednak przygotować go, aby miał wyrazisty smak i wspaniały aromat? Sprawdź przepis Roberta Makłowicza. Ekspert kulinarny dodaje pewien, kluczowy składnik dla lepszego smaku tej zupy.
Wielkanoc jest coraz bliżej. Jednym z popularnych dań na te święta jest tradycyjny żurek. Już wcześniej warto zobaczyć sprawdzony przepis na tę zupę. Większość osób wie, że nie może zabraknąć w niej zakwasu, majeranku czy mięsa. Na co jeszcze powinniśmy zwrócić uwagę? Robert Makłowicz podpowiada.
Jeśli chcesz, aby wszyscy goście zajadali się twoim żurkiem, to koniecznie wypróbuj przepis Roberta Makłowicza. Ekspert kulinarny podał dokładną listę składników.
Jakich zatem produktów potrzebujemy do zrobienia żurku? Oto lista:
- 500 g wędzonych żeberek;
- 250 g boczku wędzonego;
- 500 ml zakwasu;
- 6 ziemniaków;
- 1 biała cebula;
- 1 łyżka mąki;
- 1 łyżka masła;
- 5 liści laurowych;
- 6 ziaren ziela angielskiego;
- przyprawy: majeranek, sól, pieprz.
Tradycyjny przepis na żurek Robert Makłowicz radzi wzbogacić o kilka ząbków czosnku. Dodajemy je do gotującego wywaru i dzięki temu uzyskujemy lepszy smak tej wielkanocnej zupy.
Przygotowanie żurku zaczynamy od zagotowania wody z żeberkami, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Całość gotujemy przez godzinę.
Gdy zupa się gotuje, możemy w tym czasie obrać cebulę i pokroić ją w kostkę, podobnie jak boczek. Te dwa składniki podsmażamy na maśle i na chwilę zostawiamy.
W kolejnym kroku obieramy ziemniaki, które kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się zupy. Po nich, zgodnie z zaleceniem Roberta Makłowicza, obieramy kilka ząbków czosnku i dodajemy je do wywaru.
Następnie wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy nasz żurek. Po chwili dorzucamy cebulę wraz z boczkiem i dolewamy zakwas.
Na koniec przyprawiamy zupę majerankiem, solą i pieprzem według uznania. Żurek najlepiej smakuje z białą kiełbasą i jajkami ugotowanymi na twardo w towarzystwie świeżego pieczywa posmarowanego masłem. Przed podaniem warto ozdobić go natką pietruszki.
Zobacz też:
Ta zupa wzmacnia i rozgrzewa lepiej niż rosół. Jesienią gotuję ją co weekend
Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić
To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni