Smaczna i zdrowa, ale nie dla wszystkich. Te osoby powinny zrezygnować z owsianki
Wiele osób na śniadanie zjada owsiankę. Jest to zdrowy wybór, jednak nie dla każdego. Okazuje się bowiem, że płatki owsiane mogą dla niektórych osób być szkodliwe i nie powinny znaleźć się w ich jadłospisie. Sprawdź, komu nie służy owsianka, a także, na co zwracać uwagę przygotowując ją, aby sobie nie zaszkodzić.
Płatki owsiane słyną z tego, że są bardzo zdrowe. Z tego powodu często są wybierane na codzienne śniadanie. Należy jednak wziąć pod uwagę, że nie dla każdego będą one dobrym wyborem. Niektórzy powinni wykluczyć je ze swojej diety, aby nie wpływać negatywnie na swój organizm.
Płatki owsiane, choć są bardzo zdrowe, nie każdemu się przysłużą. Po owsiankę nie powinny sięgać osoby, które muszą być na diecie lekkostrawnej, ponieważ w przypadku takich zaleceń, konieczne jest wyeliminowanie tego typu produktów. Zazwyczaj są to osoby, które mają problemy żołądkowo-jelitowe.
Dodatkowo dla osób z wrażliwym układem pokarmowym problematyczna może być duża ilość błonnika w płatkach. Może to skutkować nieprzyjemnymi dolegliwościami, takimi jak bóle brzucha, czy wzdęcia. Ważne jest więc, aby mając wrażliwy żołądek, wprowadzać błonnik stopniowo do swojej diety.
Płatki owsiane nie są także wskazane dla osób z chorobami nerek. W tym przypadku, zanim wprowadzimy je do swojej diety, warto skontaktować się ze lekarzem, ponieważ płatki zawierają potas i fosfor, czyli składniki, które w przypadku kłopotów z nerkami mogą wymagać ograniczenia.
Co więcej, nie każde płatki są właściwe dla osób, które borykają się insulinoopornością i cukrzycą. Niewskazane są płatki owsiane błyskawiczne, a zamiast tego lepiej stawiać na górskie lub zwykłe. Wynika to z tego, że płatki błyskawiczne są najbardziej przetworzone, przez co mają najwyższą wartość indeksu glikemicznego.
Czytaj również: Teściowa dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Dzięki temu są chrupiące i mniej tłuste
Chcąc zjeść owsiankę, warto także zwrócić uwagę na czas oraz ilość spożywanego produktu. Według ekspertów zaleca się, aby dziennie nie przekraczać 4-6 łyżek stołowych płatków owsianych. Wynika to z tego, że zbyt duża ilość produktu naraz może dostarczyć za dużo kalorii, węglowodanów i błonnika, co może obciążyć układ trawienny i zaburzyć bilans diety.
Warto także pamiętać, że codzienne spożywanie owsianki w tej samej formie, może prowadzić do monotonii oraz niedoborów niektórych składników odżywczych. Warto więc urozmaicać nasze śniadanie, a także sięgać po inne źródła białka, węglowodanów złożonych oraz tłuszczów.
Uważajmy także na to, co dodajemy do naszego posiłku. Owsianki z dodatkiem miodu, syropu klonowego, słodkich jogurtów czy suszonych owoców mogą mieć wysoki indeks glikemiczny i powodować gwałtowne skoki cukru we krwi, więc zachowujmy umiar, gdy chodzi o cukier.
Warto również dodać, że płatki owsiane nie są dobrym wyborem, dla osób z nietolerancją glutenu oraz celiakią. Wynika to z tego, że pomimo iż ziarna owsa nie zawierają naturalnie glutenu, to jednak na etapie produkcyjnym może dojść do zanieczyszczenia przez produkty glutenowe.
Zobacz też:
Ryba nigdy więcej nie rozpadnie się na patelni. Wystarczy trik Ewy Wachowicz
Wspiera serce i jelita, a do tego ułatwia odchudzanie. Jedz, póki trwa sezon
Seniorzy powinni pić kilka razy w tygodniu. Wspiera serce i obniża ciśnienie