Dodaj do porannej owsianki. Zyskasz energię i przyspieszysz metabolizm
Wiele osób na śniadanie wybiera owsiankę. Jest to zdrowy i sycący posiłek. Chcąc jednak, by niósł on jeszcze więcej korzyści dla naszego organizmu, a także pobudzał nas oraz wspierał odchudzanie, warto dodać do owsianki pewien składnik. Dzięki temu stworzymy idealne śniadanie. Sprawdź, co należy do niej dorzucić, aby czuć się świetnie przez cały dzień.
Owsianka to jedno z najzdrowszych śniadań. Jednak to jak wpłynie ona na nasz organizm, w dużej mierze zależy od tego, co do niej dodamy oprócz płatków owsianych. Okazuje się, że warto rozważyć wymieszanie jej z pewnym nietypowym składnikiem, który sprawi, że nie tylko posiłek będzie zdrowszy, ale i ułatwi nam gubienie zbędnych kilogramów.
Owsianka to dobry wybór żywieniowy, ponieważ dostarcza ona naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Jest to między innymi błonnik, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy z grupy B, wspierające zdrowie serca oraz jelit. Dodatkowo składniki te wpływają korzystnie na koncentrację, regulują poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, a także ułatwiają utrzymanie prawidłowej masy ciała, ponieważ zapobiegają podjadaniu, zapewniając uczucie sytości.
Oprócz tego warto wspomnieć, że owsianka jest także cennym źródłem przeciwutleniaczy, a także chroni przed stresem oksydacyjnym. Chcąc jednak, by była jeszcze bardziej wartościowa dla naszego organizmu warto dodać do niej napój, który często spożywamy o poranku.
Mowa o kawie, która nie tylko doda wyrazu posiłkowi, ale ze względu na to, że zawiera kofeinę, znakomicie nas pobudzi. Co więcej, taka mieszanka łączy zalety płatków owsianych z pozytywnymi aspektami kawy, która dostarcza energii, wspiera trawienie oraz pracę jelit, a także wspomaga układ krążenia.
Czytaj również: Sąsiadka zdradziła mi swój przepis na idealną jajecznicę. Już nigdy nie zrobię innej
Przygotowanie owsianki kawowej nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Jest to szybkie śniadanie, składające się z niewielkiej ilości składników, dzięki czemu zrobienie go nie jest skomplikowane. Do przyrządzenia tego odżywczego posiłku będziemy potrzebowali:
- 3 łyżki płatków owsianych,
- 70 ml kawy bez fusów,
- 2 łyżki słodzika.
Przygotowanie śniadania, zaczynamy od zrobienia małej porcji mocnej kawy bez fusów. Możemy zmniejszać lub zwiększać jej ilość, w zależności od tego, jaką konsystencję owsianki chcemy uzyskać. Następnie do miseczki wsypujemy płatki owsiane i dodajemy słodzik. Wszystko razem mieszamy i wlewamy wcześniej przygotowaną kawę, ponownie mieszając całość. Owsiankę przykrywamy i pozostawiamy tak na około 10 minut, Po upływie tego czasu możemy spożywać ją na ciepło lub zimno, w zależności od preferencji.
Oczywiście możemy również wzbogacić naszą owsiankę o ulubione dodatki. Sprawdzi się jogurt wysokobiałkowy, świeże owoce, orzechy czy nasiona. Dzięki temu stworzymy zdrowy i sycący posiłek, który pomoże nam zadbać o naszą kondycję oraz sylwetkę.
Zobacz też:
Naleśniki inne niż na słodko. Z tą przyprawą pokochają je wszyscy
Jesienne ciasto siostry Anastazji. Lepszej rolady w życiu nie jadłam
Został ci wczorajszy rosół? Zrób z niego „najzdrowszą zupę świata”