Sałatka z jajkiem, którą robię nie tylko na Wielkanoc. By ją przyrządzić, wystarczy kwadrans
Jajka są produktem, który nieodłącznie kojarzy się z Wielkanocą. Warto je więc wykorzystać i przygotować smaczne sałatki, które nie tylko zachwycą naszych gości, ale i są szybkie i łatwe do wykonania. Dzięki temu zyskamy pyszny posiłek bez większego wysiłku. Sprawdź, przepis na najlepszą sałatkę wielkanocną.
Sałatka z jajkiem to doskonały pomysł na wielkanocne śniadanie. Jest ona nie tylko sycąca i smaczna, ale i przygotujemy ją w bardzo krótkim czasie. Dzięki temu jest to idealna propozycja, jeśli przed samymi świętami zabraknie nam czasu na przygotowywanie kolejnej potrawy. Sprawdź, nasze propozycje na proste i niezwykle smaczne sałatki z jajkiem.
Chcąc przygotować treściwe i sycące śniadanie wielkanocne, warto sięgnąć po przepis na sałatkę z jajkami, brokułem oraz kukurydzą. Nie tylko błyskawicznie ją przygotujemy, ale i zapewnimy naszym gościom prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Sałatka ta jest tak smaczna, że często wykonywana jest na różnego rodzaju okazje oraz uroczyste kolacje. Niezbędne składniki do przygotowania jej to:
- 4 jajka,
- 100 g kukurydzy,
- połówka brokułu,
- sól,
- pieprz,
- połowa sałaty rzymskiej,
- starty parmezan.
Produkty potrzebne do przygotowania sosu:
- 3-4 łyżki majonezu,
- 2-3 łyżeczki miodu,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- sól,
- suszony czosnek,
- pieprz.
Następnie po naszykowaniu składników, wystarczy wykonać kilka prostych kroków, aby cieszyć się pyszną i szybką potrawą na wielkanocny stół. Oto co należy zrobić:
- Myjemy brokuł i dzielimy go na mniejsze części. Gotujemy go na parze i przepłukujemy zimną wodą.
- W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo, obieramy je ze skorupek i kroimy na ćwiartki.
- Odsączamy kukurydzę z zalewy. Sałatę rzymską myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Umieszczamy ją w misce.
- Do sałaty dodajemy wszystkie składniki oprócz sera oraz przyprawiamy ją. Całość mieszamy.
- Łączymy ze sobą składniki na sos i polewamy nim sałatkę oraz sypiemy ją parmezanem.
Czytaj również: Śniadanie jak z Instagrama? Szybki przepis na jajka w awokado
Inną równie sycącą i smaczną propozycją na tegoroczne święta, ale i na codzienną kolację, jest sałatka z jajkami oraz tuńczykiem. W połączeniu ze świeżym chlebem stanowi smaczny oraz prosty posiłek, który chętnie zjedzą wszyscy domownicy. Dodatkowo przygotowanie jej nie zajmie nam wiele czasu.
Oprócz tego nie musimy wyposażać się wiele składników, aby cieszyć się jej smakiem. Wystarczy, że będziemy posiadali:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
- 5 jajek,
- 6 ogórków kiszonych,
- 1 puszkę kukurydzy,
- szczypior,
- 3-4 łyżki majonezu,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie sałatki jest bardzo proste. Musimy jedynie ugotować jajka na twardo, obrać i pokroić je w kostkę, a następnie dołożyć do nich odsączonego z zalewy tuńczyka. Dodajemy także odsączoną kukurydzę oraz pokrojone w kostkę ogórki.
Kolejnym krokiem jest posiekanie szczypiorku i dołożenie go do miski. Dodajemy majonezu oraz doprawiamy całą sałatkę, dokładnie ją mieszając. Najlepiej przed podaniem odstawić ją na chwilę do lodówki.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki