Reklama
Reklama

Sałatka jarzynowa, ale ze śląskim akcentem. Jeden składnik nadaje jej wyjątkowego smaku

Sałatka jarzynowa często gości na naszym stole podczas świąt, dlatego jest doskonale wszystkim znana. Warto jednak poznać inną wersję niż taką tradycyjną. Sprawdź przepis na sałatkę jarzynową ze śląskim akcentem. Jakiego dodatkowego składnika powinniśmy użyć do jej zrobienia? Odpowiadamy.

Większość osób najbardziej ceni sobie smak jarzynowej przyrządzanej przez mamę lub babcię. Jeszcze inni wolą przygotować ją samodzielnie, według własnego smaku. Poszczególne sałatki mogą natomiast różnić się dodawanymi składnikami i przyprawami. Zastosowanie małych zmian w tej przekąsce może zupełnie zmienić jej smak. Tak jest w przypadku jarzynowej w wersji śląskiej. 

Składniki na sałatkę jarzynową po śląsku

Sałatka jarzynowa po śląsku nazywana jest szałotem. Różni się od tradycyjnej jarzynowej tym, że dodajemy do niej podsmażony, wędzony boczek, kiełbasę lub słoninę. Dzięki tym dodatkom przekąska ma inny wygląd, a przede wszystkim smak. Warto przygotować ją na nadchodzące święta wielkanocne i zaskoczyć rodzinę inną wersją tej popularnej sałatki. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia szałota? Oto lista:

  • 8 ziemniaków;
  • 4 jajka;
  • 3 ogórki kiszone;
  • 3 marchewki;
  • 2 pietruszki;
  • 2 jabłka;
  • mały seler;
  • puszka groszku konserwowego;
  • 200 g kiełbasy;
  • kawałek słoniny;
  • majonez;
  • przyprawy: sól, pieprz.

Przepis na sałatkę jarzynową po śląsku

Przygotowanie szałota zaczynamy podobnie, jak tradycyjnej jarzynowej. Ziemniaki, marchewki, pietruszki i seler należy gotować w garnku z wodą do miękkości. Po ostudzeniu zdejmujemy skórki z warzyw i kroimy je w kostkę. 

Jajka gotujemy, obieramy i również drobno kroimy. Siekamy także jabłka, które uprzednio obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. 

Kiełbasę i ogórki kroimy w podobny sposób. Groszek natomiast odsączamy z zalewy. 

Wszystkie warzywa łączymy w jednej misce, a kiełbasę i słoninę podsmażamy na patelni do momentu zarumienienia. Mięso wraz z tłuszczem dorzucamy do pozostałych składników. 

Na koniec dodajemy majonez, sól i pieprz według uznania. Sałatkę po śląsku mieszamy i dekorujemy natką pietruszki. Najlepiej podawać ją ze świeżym pieczywem.

Zobacz też:

W PRL-u wszyscy jedli tę zupę. Jest zdrowa i niskokaloryczna

Takie ciasto na pierogi robiła moja babcia. Kluczowy jest jeden składnik

Sałatka z tym sezonowym warzywem posmakuje każdemu. Przyrządzisz ją w mgnieniu oka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki | przepisy