Więcej nie zrobisz gołąbków z białej kapusty. Ta wersja bije inne na głowę
Gołąbki to klasyk wśród polskich dań. I choć podawane z sosem pomidorowym zachwycają swoim smakiem, następnym razem warto pokusić się o ich inną odsłonę. Od jakiegoś czasu w domu przygotowuję gołąbki z zupełnie innej kapusty, przez co zachwycają nie tylko bardziej wyrazistym smakiem, ale i wyglądem. Poznaj przepis i przygotuj dla rodziny na obiad.
Klasyczne gołąbki kojarzą się zazwyczaj z białą kapustą. Jak się okazuje to niejedyna odsłona tego uwielbianego dania. Przy następnej okazji przygotuj je z czerwonej kapusty, a nie pożałujesz. Co więcej, są duże szanse, że już nie wrócisz do klasycznej wersji gołąbków, bo ta zachwyci cię smakiem, konsystencją oraz wyglądem.
Gołąbki od pokoleń najczęściej przygotowywane są z udziałem liści białej kapusty. Doskonałą alternatywą jest jednak czerwona kapusta, która nie tylko prezentuje się ciekawie na talerzu, ale przy tym niesie ze sobą sporo korzyści. Jej liście są twardsze i bardziej sprężyste, przez co po obgotowaniu zachowują swoją strukturę. Tym samym finalna konsystencja gołąbków jest o niebo lepsza.
Ponadto liście czerwonej kapusty charakteryzują się bardziej wyrazistym i lekko pikantnym smakiem, który nadaje całej potrawie zupełnie nowej nuty. Świetnie komponują się zarówno z farszem mięsnym, jak i wegetariańskim, tworząc idealną harmonię smaków.
Fioletowe gołąbki prezentują się bajecznie na talerzu i to kolejna zaleta przygotowywani ich z czerwonej kapusty. Nie można nie wspomnieć o licznych wartościach odżywczych, jakie ze sobą niosą. Jest to bowiem źródło licznych witamin i minerałów, a także antyoksydantów, które wspierają serce i naczynia krwionośne. Chyba nie ma potrzeby już dłużej przekonywać do tego, że gołąbki z czerwonej kapusty to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.
Zobacz także: Nie dość, że pyszna to jeszcze ultrazdrowa. Robię dla rodziny przynajmniej raz w tygodniu
Gołąbki z czerwonej kapusty sprawdzą się doskonale zarówno na co dzień, jak i niedzielny obiad. Z powodzeniem, tak jak w przypadku klasycznych gołąbków, można podawać je z różnymi wariantami sosów. Warto dać im szansę, gdyż wystarczy raz je przygotować, by na stałe wpisać je w menu dla swojej rodziny. Co ważne, można przygotować je zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.
Do przygotowania gołąbków z czerwonej kapusty i mięsnym farszem potrzebujesz:
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1 kg mięsa mielonego
- 200 g ryżu
- 2-4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 jajka (można pominąć)
- Suszony majeranek
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Zacznij od ugotowania ryżu na pół-sypko. Ostudź go i następnie zmieszaj z mięsem mielonym. Na patelni zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. Podsmaż cały farsz. Jeśli wydaje się zbyt luźny, możesz dodać jajka i dokładnie go wyrobić.
W następnej kolejności zajmij się kapustą. Główkę pozbaw głąba, włóż do osolonej wody, blanszuj przez około 3 minuty, a później zanurz w zimnej wodzie, tym samym zatrzymując proces gotowania. Przygotuj liście, delikatnie rozbijając ich grube nerwy tłuczkiem. Dzięki temu zawijanie w nich farszu będzie o wiele prostsze.
Gotowy farsz nakładaj na środek liścia czerwonej kapusty, złóż boki i roluj jak najciaśniej, by farsz nie wypadał. W garnku, na którego dnie będzie kilka liści kapusty, układaj kolejne gołąbki. Gdy będą gotowe, zalej je przygotowanym sosem pomidorowym i duś pod przykryciem przez około 20 minut, aż liście kapusty zmiękną.
Gołąbki podawaj świeżo po ugotowaniu lub później po lekkim podgrzaniu. Przygotowane z czerwonej kapusty lepiej trzymają zwartą formę i przy tym prezentują się na talerzu efektownie. Smakiem również nie mają sobie równych.
Spróbuj również: Ta kapusta bije klasyczną na głowę. Zachwyca smakiem, więc robię od razu dwie porcje
Zobacz też:
To najzdrowszy sok do herbaty dla seniorów. Dba o serce, pęcherz i odporność
Smaczna i zdrowa, ale nie dla wszystkich. Te osoby powinny zrezygnować z owsianki
Doskonała zapiekanka bez ziemniaków. Zastąpisz je sezonowym warzywem