Reklama
Reklama

Seniorzy powinni jeść kilka razy w tygodniu. Poprawia pamięć i wspomaga jelita

Zbilansowana dieta dla seniorów jest szczególnie ważna, gdyż dostarcza składników, które wspierają odporność, trawienie czy poprawne funkcjonowanie układu krążenia. Dobrze więc wiedzieć, na jakie produkty szczególnie warto zwrócić uwagę w tym kontekście. Okazuje się, że wyjątkowo zalecany jest kalafior, który jest łatwo przyswajalny i prosty w przygotowaniu. Zalet ma jednak o wiele więcej. Poznaj najważniejsze z nich.

Zbilansowana i bogata w składniki odżywcze dieta to podstawa dla dobrego samopoczucia na każdym etapie życia. Jest to jednak szczególnie istotne w starszym wieku, kiedy to organizm potrzebuje większego wsparcia niż zazwyczaj. Dieta dla seniorów powinna być bogata między innymi w białko i składniki mineralne. Doskonale dostarcza je smaczny i łatwy w przygotowaniu kalafior.  

Kalafior — cenne źródło białka i antyoksydantów

Kalafior to warzywo, które zaliczane jest to rodziny kapustowatych. Tym samym blisko jest spokrewniony z dobrze znaną kapustą, brukselką czy brokułem. To niepozornie wyglądające warzywo o białym kolorze skrywa w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych, które są w stanie wspierać organizm na wielu płaszczyznach. Właściwości prozdrowotne kalafiora są szczególnie cenne w przypadku osób starszych, dlatego też powinien znaleźć stałe miejsce w ich diecie.  

Jest to bowiem warzywo wyróżniające się bogactwem składników odżywczych. Oprócz tego posiada mało kalorii, przez co powinny się nim zainteresować również osoby, które są na diecie odchudzającej. Na szczególną uwagę zasługuje jednak skład tego warzywa. Średniej wielkości kalafior dostarcza nawet do 180 mg choliny, czyli związku niezbędnego do produkcji neuroprzekaźników odpowiedzialnych za procesy poznawcze i pamięć.  

Ponadto kalafior to źródło licznych witamin, takich jak witamina C, K i witaminy z grupy B. Dodatkowo znaleźć można w nim wiele minerałów, wśród których wymienia się potas, magnez i żelazo, a także kwas foliowy oraz błonnik pokarmowy wspierający układ trawienny. Warto nadmienić, że kalafior charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym, przez co jest dobry dla osób zmagających się z chorobami metabolicznymi. 

Zobacz także: Zbierz na łące, zmiksuj i zrób zielony koktajl. To prawdziwa bomba witaminowa

Co daje jedzenie kalafiora? Dobre wsparcie dla jelit i funkcji poznawczych

Kalafior dzięki swojemu bogatemu składowi jest w stanie działać na organizm wielotorowo, wykazując cenne właściwości zdrowotne. Między innymi wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, za co odpowiadają witaminy z grupy B. Z kolei cholina poprawia pamięć i koncentrację, a ponadto spowalnia procesy poznawcze związane z wiekiem. 

W kontekście osób starszych to także cenne wsparcie odporności, u których bywa ona osłabiona. Kalafior wspomaga dodatkowo prawidłowe ciśnienie krwi oraz obniża poziom “złego" cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dzięki składnikom o działaniu antyoksydacyjnym pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. 

Nie można zapomnieć o cennym działaniu kalafiora w kontekście układu trawiennego. Poprzez błonnik wspiera perystaltykę jelit, a więc pomaga zapobiegać zaparciom. Dodatkowo pozytywnie działa na florę bakteryjną jelit. 

Może cię zainteresować: Chcesz schudnąć przed wakacjami? Koniecznie wprowadź to do diety

Jak jeść kalafiora? Cenny składnik diety dla seniorów

Kalafior to lekkostrawne i łatwe w przygotowaniu warzywo, które może być podawane w różnych formach: gotowanej, pieczonej, duszonej czy jako zupa-krem. Co ciekawe, wiele osób sięga po niego nawet w postaci surowej. Można znaleźć liczne przepisy, które pomagają w ciekawy sposób wykorzystać kalafiora, przez co staje się jednocześnie zdrowym i smacznym elementem diety. Mowa między innymi o plackach z kalafiora, pizzy czy smakowitych przekąskach.  

Patrząc na bogactwo składników odżywczych, kalafior powinien regularnie gościć w diecie osób starszych, gdyż wraz z wiekiem zwiększa się zapotrzebowanie na witaminy i minerały, a także składniki wspierające odporność trawienie czy zdrowie kości. Warto po kalafiora sięgać w każdym wieku, jednak szczególną uwagę powinni na to warzywo skierować seniorzy. 

Zobacz też:

​Zanim skończy się sezon, zrób to ciasto. Rabarbar z bezą smakuje obłędnie

Pij to na śniadanie. Syci, ma mnóstwo witamin i robi luz w pasie

Zapomnij o kalafiorze z masłem i bułką tartą. Wypróbuj ten przepis

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | warzywa | zdrowie | senior