Reklama
Reklama

Wspomaga trawienie i poprawia metabolizm. Właśnie trwa na niego sezon

Właśnie rośnie w naszych ogrodach i zalega na straganach. Rabarbar, bo o nim mowa, jest pełen sprzeczności. Traktujemy go jak owoc, a z botanicznego punktu widzenia jest warzywem. Jedni przepadają za jego kwaśnym smakiem, inni go nienawidzą. Jakie sekrety skrywa w sobie rabarbar i jak go przyrządzić, by był naprawdę smaczny? Podpowiadamy.

Rabarbar o jeden ze smaków dzieciństwa, często zajadaliśmy się jego łodygami rwanymi wprost z ziemi. Choć niektórym jego kwaśny smak wykrzywiał usta, zawsze można było osłodzić go cukrem. Król ciast i kompotów powinien koniecznie znaleźć się w naszym letnim menu - właśnie trwa na niego sezon. 

Rabarbar: Właściwości zdrowotne kwaśnych łodyg

Rabarbar to warzywo o wielu właściwościach zdrowotnych - wspomaga trawienie, działa przeczyszczająco dzięki zawartości błonnika i antrachinonów. Osoby cierpiące na zaparcia i mające problemy jelitowe powinny doceniać to warzywo. Jest przy tym niskokaloryczny, co jest istotne dla osób pilnujących swojej wagi. Jego łodygi wykazują też działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne za sprawą polifenoli. 

Jedzenie rabarbaru wspiera pracę wątroby i obniża poziom "złego" cholesterolu. Przy tym warzywo jest bogate w  w witaminy (A, C, K, E) oraz minerały, takie jak wapń, potas i magnez. Ich zawartość wspomaga kondycję serca oraz opóźnia procesy starzenia. Wartoy jednak pamiętać, że rabarbar zawiera kwas szczawiowy - w nadmiarze może on utrudniać wchłanianie wapnia i sprzyjać powstawaniu kamieni nerkowych. Osoby z problemami nerkowymi powinny spożywać go z umiarem lub poddawać obróbce termicznej, która zmniejsza ilość szczawianów.

Czytaj też: Tak zrobisz najlepszą kruszonkę. Do drożdżówek z rabarbarem jak znalazł

Jak jeść rabarbar? Uwaga na liście

Przed użyciem rabarbar należy dokładnie umyć, odciąć liście (są trujące) i pokroić łodygi na mniejsze kawałki - nie trzeba go obierać, jeśli łodygi są młode i cienkie. Same łodygi niektórzy jedzą na surowo, mocząc je w cukrze, by zniwelować kwaśny smak warzywa. Rabarbar najlepiej jeść po obróbce termicznej - surowy ma intensywnie kwaśny smak i zawiera sporo kwasu szczawiowego, który może być szkodliwy w nadmiarze. 

W kuchni rabarbar wykorzystuje się głównie do przygotowania deserów, kompotów i przetworów. Świetnie sprawdza się jako składnik ciast drożdżowych, kruszonek, tart, galette czy muffinek, często w połączeniu z truskawkami. Można z niego ugotować kompot lub syrop, a także przygotować dżem, konfiturę czy chutney. Rabarbar pasuje również do dań wytrawnych - dobrze komponuje się np. z mięsem wieprzowym, kaczką lub serem pleśniowym w formie sosu. W wersji fit warto przyrządzić go w postaci pieczonej z odrobiną miodu i cynamonu. 

Przepis na ciasto z rabarbarem

Przepis na ciasto z rabarbarem jest prosty i praktycznie nie ma możliwości, żeby wypiek się nie udał. Aromatyczny deser przygotujesz szybko i bez męczącego ucierania. Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub kefiru
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 300-400 g rabarbaru (pokrojonego w kostkę)
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, po czym dodaj do niej jogurt oraz olej. Całość dokładnie wymieszaj, by składniki się ze sobą połączyły.
Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Nie miksuj wszystkiego zbyt długo. Ciasto przelej do formy (ok. 24×24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch ułóż pokrojony rabarbar, jeśli chcesz, możesz go lekko obtoczyć w cukrze. Piecz w 180°C (góra-dół) przez ok. 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Zobacz też:

Lekki i puszysty jak chmurka deser w mniej niż 30 minut. Dosłownie rozpływa się w ustach

Znudziło ci się ciasto z rabarbarem? Zastąp je tym, a zniknie co do okruszka

​Carbonara nigdy więc się nie zważy. Wystarczy ten trik od włoskiego mistrza gotowania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie