Po 60-tce wprowadź do diety te produkty. Będziesz się wolniej starzeć
Dieta to podstawowa kwestia w każdym wieku. Po sześćdziesiątce ma szczególne znaczenie w kontekście poprawy jakości codziennego funkcjonowania, a także spowolnienia procesów starzenia. Dobrze więc widzieć, co koniecznie powinno znaleźć swoje miejsce w codziennym jadłospisie po 60. roku życia, by cieszyć się dobrym zdrowiem i kondycją. Poznaj zatem kluczowe grupy żywności, które każdy senior powinien włączyć do swojej diety.
Proces starzenia jest naturalną częścią życia, jednak poprzez odpowiednie nawyki można go nieco spowolnić i przy tym poprawić jakość codziennego funkcjonowania. Jedną z kluczowych kwestii po 60. roku życia jest odpowiednio zbilansowana dieta, która pomoże jak najdłużej cieszyć się zdrowiem oraz energią. O jakich grupach produktów koniecznie należy pamiętać, komponując dietę dla seniora?
Dieta seniora po 60 roku życia powinna być przede wszystkim zbilansowana i pełnowartościowa, czyli bogata w składniki, które nie tylko poprawiają samopoczucie i dodają energii, ale również wpływają na opóźnienie procesów starzenia. W tym celu warto więc zadbać między innymi o odpowiednią podaż białka oraz produktów bogatych w wapń.
Białko to kluczowy budulec organizmu, który jest szczególnie istotny wraz z wiekiem, kiedy to naturalnie spada masa mięśniowa, a także zmniejsza się sprawność organizmu. Dodatkowo białko wspiera regenerację komórek. Zaleca się więc, aby w tym wieku każdy posiłek dostarczał około 25-30 g wysokiej jakości białka. Znaleźć go można w chudym mięsie, jajach czy też roślinach strączkowych.
Kolejną kwestią dla zdrowia po 60. roku życia jest wymagana podaż wapnia, gdyż wraz z wiekiem zwiększa się ryzyko osteoporozy oraz złamań. Kluczowe znaczenie ma więc tutaj wapń, który dodatkowo zadba o kondycję skóry oraz funkcjonowanie serca czy też układu nerwowego. Za dobre źródło wapnia uchodzą niskotłuszczowe produkty mleczne, warzywa liściaste i strączkowe, a także orzechy i nasiona, które dodatkowo są źródłem kwasu alfa-linolenowego.
Może cię zainteresować: W PRL-u jedli wszyscy, dziś mało kto pamięta to warzywo. Kiszone jest jeszcze smaczniejsze
Prawdziwą skarbnicą zdrowia, która wciąż za rzadko występuje w diecie, są ryby i owoce morza, czyli źródło wielu witamin i minerałów, ale przede wszystkim kwasów omega-3. Te wspierają pracę serca, a także mózgu. Dodatkowo działają przeciwzapalnie i pomagają utrzymać poprawne widzenie. W każdej diecie seniora powinno się więc znaleźć miejsce na takie ryby jak łosoś czy makrela, co najmniej dwa razy na tydzień.
Prawdziwy “must-have" w diecie seniora to także awokado, które bogate jest w zdrowe tłuszcze jednonienasycone. Wspierają one zdrowie serca, działają przeciwzapalnie, a także pomagają obniżyć poziom “złego cholesterolu". To obowiązkowy element każdej diety po 60. roku życia, który można spożywać na wiele sposobów.
I na koniec podstawa zbilansowanej diety w każdym wieku, a mianowicie owoce i warzywa. Ich regularne spożywanie to podstawa dobrego samopoczucia oraz zdrowia. Im bardziej kolorowo na talerzu, tym lepiej. Mówi się, że każdy posiłek powinien być wzbogacony o owoce i warzywa. To pomaga utrzymać prawidłową wagę, poprawia trawienie, wzmacnia odporność i przy tym dostarcza organizmowi cennych antyoksydantów. Dostępny jest szeroki wybór owoców i warzyw, przez co posiłki mogą być niezwykle kolorowe i zróżnicowane.
Przeczytaj też: Wygląda jak cukinia, smakuje jak melon. Spróbuj, a przekonasz się, że lepszego ogórka nie jadłeś
Zobacz też:
Mówią, że to złoto na talerzu. Ma mnóstwo witamin, poprawia metabolizm i opóźnia starzenie
Zbierz w ogrodzie i zrób syrop. Do zimowej herbaty będzie jak znalazł
Zamiast do gołąbków, dodaj do kotletów. Nikt nie uwierzy, że nie mają mięsa