Reklama
Reklama

Tak podkręcisz smak pomidorów. Dosyp odrobinę, a rodzina oszaleje z zachwytu

Pomidory to jedne z najzdrowszych produktów, wykorzystujemy je do rozmaitych dań, ale niewiele osób wie, że potrzebna zaledwie szczypty składnika, które większość ma w domu, aby poprawić ich smak. To dobra opcja, kiedy używamy pomidorów m.in. do sałatek, dzięki temu osoby, które nie przepadają za tymi owocami, również mogą się do nich przekonać.

Pomidory, szczególnie w sezonie, są smaczne i idealnie sprawdzają się jako sałatka do obiadu — można je łączyć z innymi składkami m.in. warzywami i ziołami, ale dobrze jest pamiętać o jednym elemencie, który podbije smak tych owoców, nawet jeśli zostaną podane solo jedynie z przyprawami. 

Dlaczego warto jeść pomidory? 

Pomidory są niskokaloryczne (ok. 19 kcal na 100 g) i zawierają mnóstwo składników odżywczych. Znajdziemy w nich m.in.: 0,9 g białka, 0,2 g tłuszczu i 1,2 g błonnika. Zawierają także: witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę K, witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, wapń, cynk i miedź. Ponadto pomidory mają niski indeks glikemiczny (15). Zawierają także likopen, który jest silnym antyoksydantem — pomaga on w obniżeniu złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi. 

Co więcej, nasiona zawarte w pomidorach pomagają usuwać z organizmu nagromadzone toksyny. Mają również działanie lekko przeczyszczające i moczopędne. Dzięki czemu warto jeść te owoce, włączając je do codziennej diety, szczególnie że smaczne sałatki można z nich zrobić w kilka minut. 

Sprawdź także: Nie dość, że pyszna to jeszcze ultrazdrowa. Robię dla rodziny przynajmniej raz w tygodniu

Jak poprawić smak pomidrów? 

Pomidory można dodawać do rozmaitych dań, mogą również być smaczną przekąską. Jednak można poprawić ich smak, a wystarczy jedynie odrobina cukru. To właśnie dzięki niemu owoce te stają się znacznie smaczniejsze — dodatek ten pobija słodycz pomidorów. Cukier można dodać do sosu śmietanowego lub innego jeśli używamy go do sałatki. W przypadku dań z oliwą można delikatnie obsypać plastry lub ćwiartki przed dodaniem oliwy i ziół. 

Może cię zainteresuje: Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie

Prosta sałatka z pomidorów — przepis 

Sałatkę z pomidorów do obiadu przyrządzić w mniej niż 10 minut, Będziesz potrzebować do tego: 

  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 1 średnią czerwoną cebulę 
  • garść świeżej bazylii 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy 
  • 100 g mozzarelli 
  • spora mielonego pieprzu i cukru 

Pomidory umyj, usuń szypułki i pokrój na plastry lub ćwiartki. Włóż do miski i posyp cukrem. Bazylię posiekaj i dodaj do pomidorów. Mozzarellę pokrój (chyba że używasz mozzarelli mini) i wrzuć do miski. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i dodaj do sałatki. 

Zobacz też:

Rozgrzewa i do tego syci na długo. Z tego przepisu smakuje jak u babci

Zawsze piekę to ciasto na Wszystkich Świętych. Przepis dostałam od cioci z Lublina

Zapomniany sekret babć. Zmieni smak każdej potrawy i podniesie odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | owoce | sałatki