Rozgrzewa i do tego syci na długo. Z tego przepisu smakuje jak u babci
Są takie dania, których smak i aromat przywodzą czasy dzieciństwa oraz smakowite obiady u babci. Jednym z nich jest ta rozgrzewająca zupa, która syci na długo i sprawdza się idealnie na chłodniejsze dni. Klasyk wśród jednogarnkowych dań, który z tego przepisu wychodzi obłędnie smaczny. Poznaj potrzebne składniki i sposób przygotowania, a następnie czym prędzej zrób dla swoich bliskich.
Klasyk, dobrze znany w czasach PRL-u, często lądował na stole i czym prędzej znikał z garnka. Rozgrzewająca, sycąca i smakowita fasolka po bretońsku od lat króluje w polskich domach i chyba nie ma takiej osoby, która wzgardziłaby miseczką tego rozgrzewającego dania. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić na obiad dla swojej rodziny, ten przepis na kulinarny klasyk nadciąga z pomocą.
Fasolka po bretońsku to zachwycające w smaku i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe, które co ciekawe, można zrobić również do słoika. W ten sposób to świetna propozycja na posiłek, który przyrządzisz raz i spokojnie wystarcza dla całej rodziny na kilka dni.
Zwłaszcza że jest to smakowita i bardzo sycąca propozycja posiłku. Jak się okazuje, jest również bardzo zdrowa. Jej główny składnik, czyli fasola to znakomite źródło białka roślinnego, a także ogromne bogactwo witamin i minerałów. Ważną rolę odgrywa między innymi potas, który korzystnie działa na regulowanie ciśnienia krwi.
Ponadto fasolka po bretońsku jest dobrym źródłem błonnika, który reguluje lepsze trawienie oraz pracę układu trawiennego. Wobec tego jest to danie jednogarnkowe, które nie tylko zaspokoi podniebienia wszystkich domowników, ale przy tym dostarczy cennych dla zdrowia właściwości odżywczych.
Zobacz także: Został ci wczorajszy rosół? Zrób z niego „najzdrowszą zupę świata”
Sycące i pożywne danie na obiad zawsze jest dobrą propozycją, dlatego warto przy najbliższej okazji przygotować fasolkę po bretońsku. Poprzez właściwości rozgrzewające idealnie sprawdzi się na chłodne dni. Przepis na fasolkę nie jest skomplikowany i większość osób przyrządza ją według rodzinnych przepisów. Przy najbliższej okazji przyrządź ją jednak z tego przepisu, a z pewnością nie pożałujesz.
Potrzebne są następujące składniki:
- 500 g fasoli „Piękny Jaś”
- 300 g kiełbasy
- 100 g boczku
- 2 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 400 ml pasaty pomidorowej lub świeże pomidory (mogą być z puszki)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Przyprawy: 3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, odrobina majeranku, 1 łyżeczka wędzonej papryki
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Fasolkę po bretońsku zacznij przygotowywać odpowiednio wcześniej. Suchą fasolę namocz w zimnej wodzie i pozostaw tak najlepiej na całą noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości, dodając liście laurowe oraz ziele angielskie. Pod koniec gotowania dodaj odrobinę soli.
Na patelni podsmaż boczek i kiełbasę pokrojoną w kostkę, dodając cebulę oraz czosnek. Gdy będą aromatyczne i gotowe, całość dodaj do fasoli. Uzupełnij o passatę (bądź świeże pomidory), koncentrat oraz przyprawy.
Dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 15-20 minut na wolnym ogniu bez przykrycia, by wszystkie smaki się połączyły. Podawaj na ciepło, najlepiej z chlebem. Smak fasolki po bretońsku możesz uzupełnić o kilka listków świeżej bazylii lub lubczyku. Smacznego!
Spróbuj też: Ta zupa to antidotum na przeziębienie. Babcia zawsze gotowała dla całej rodziny
Zobacz też:
Tak podkręcisz smak pomidorów. Dosyp odrobinę, a rodzina oszaleje z zachwytu
Zawsze piekę to ciasto na Wszystkich Świętych. Przepis dostałam od cioci z Lublina
Zapomniany sekret babć. Zmieni smak każdej potrawy i podniesie odporność