-->
Reklama
Reklama

Ta zupa to antidotum na przeziębienie. Babcia zawsze gotowała dla całej rodziny

Jesień to wzmożony czas przeziębień, dlatego dobrze wiedzieć, jak sobie z nimi radzić. Można to zrobić z pomocą obłędnie smacznej i przy tym zdrowej zupy, która działa niczym naturalny antybiotyk. W naszej rodzinie jest już od pokoleń i zawsze sprawdza się przy osłabieniu i infekcjach. Poznaj przepis na pyszną i zdrową zupę, który zdradziła mi moja babcia.

Chcąc rozgrzać organizm i wesprzeć w walce z infekcją, ta zupa to strzał w dziesiątkę. Przygotowana z jednego z najpopularniejszych warzyw zachwyca swoim smakiem, a także właściwościami zdrowotnymi. Warto przyrządzać ją regularnie, ale szczególnie dobrze o niej pamiętać, kiedy w twojej rodzinie niechciane przeziębienie pojawia się na horyzoncie.  

Zupa dobra na przeziębienie. Smaczna i pełna składników odżywczych  

Zupa może być nie tylko pożywnym posiłkiem, ale i naturalnym antidotum na przeziębienie. Tak jest właśnie w przypadku tej zupy czosnkowej, która w mojej rodzinie jest od pokoleń. Gdy tylko jednego z członków rodziny rozkładało przeziębienie, babcia zawsze gotowała cały garnek, który w mig stawał się pusty. Zupa, której głównym składnikiem jest czosnek to nie tylko naturalny sposób na walkę z przeziębieniem, ale i obłędnie smaczna propozycja na obiad.  

Zupa czosnkowa działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, dzięki allicynie, zawartej w czosnku, która działa niczym naturalny antybiotyk. Tym samym doskonale zwalcza drobnoustroje i przy tym wzmacnia odporność.  

Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem zupy jest oczywiście czosnek będący jednym z popularniejszych warzyw, określany również “superfood". Bogaty w liczne witaminy i minerały dostarcza wiele cennych składników odżywczych, które są nieocenione w okresie wzmożonych zachorowań. Najważniejszym składnikiem są jednak związki siarkowe, w tym allicyna, która odpowiada za charakterystyczny zapach czosnku, ale przede wszystkim skrywa w sobie moc „naturalnego antybiotyku". 

Zobacz także: Najlepszy domowy syrop na przeziębienie. Zrobisz go z kilku składników

Przepis na zupę czosnkową — domowy sposób na przeziębienie  

Zupa czosnkowa powinna znaleźć swoje stałe miejsce w jesiennym jadłospisie dla twojej rodzinie. Szczególnie warto ją przygotować w chwilach osłabienia i przeziębienia. Co ciekawe zupa rozgrzewająca z czosnku jest popularnym daniem w kuchni czeskiej. Warto więc dać jej szansę również i u siebie w domu.

Do przygotowania zupy czosnkowej potrzebne są następujące składniki: 

  • 1 l bulionu  
  • 1 główka czosnku 
  • 1 cebula  
  • 200 g sera żółtego  
  • 200 g szynki  
  • 4 łyżki oliwy  
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek  
  • Dodatki: grzanki  

Sposób przygotowania: 

Przyrządzanie zupy czosnkowej rozpocznij od zeszklenia pokrojonej cebuli na oliwie. Dodaj do niej przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku i całość krótko podsmaż, a następnie zalej bulionem. Dodaj kolejne 2 ząbki czosnku i łyżeczkę majeranku. Powstałą bazę zupy czosnkowej dopraw solą i pieprzem. Dla smaku dodaj pokrojoną szynkę, a także posiekaną zieloną cebulkę. Całość można (ale nie trzeba) zblendować na zupę-krem. 

W między czasie przygotuj grzanki, najlepiej z czerstwego chleba. Pokój go w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oliwy, by stały się złociste i chrupkie. Zupę czosnkową podawaj ze świeżymi grzankami, a także startym żółtym serem. Całość będzie niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca. Smacznego!

Sprawdź też: To najlepszy domowy antybiotyk. Zrób już dziś, jeśli nie chcesz chorować jesienią

Zobacz też:

​Pyszne pulpety bez grama mięsa. Zrób je, póki trwa sezon

Zapomnij o łososiu. Ta ryba jest zdrowsza, smaczniejsza i prawie nie ma kalorii

To najlepsza zupa na jesień. Rozgrzewa i wzmacnia odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | warzywa | przepisy | zdrowe żywienie | zdrowie