Ta zupa to antidotum na przeziębienie. Babcia zawsze gotowała dla całej rodziny
Jesień to wzmożony czas przeziębień, dlatego dobrze wiedzieć, jak sobie z nimi radzić. Można to zrobić z pomocą obłędnie smacznej i przy tym zdrowej zupy, która działa niczym naturalny antybiotyk. W naszej rodzinie jest już od pokoleń i zawsze sprawdza się przy osłabieniu i infekcjach. Poznaj przepis na pyszną i zdrową zupę, który zdradziła mi moja babcia.
Chcąc rozgrzać organizm i wesprzeć w walce z infekcją, ta zupa to strzał w dziesiątkę. Przygotowana z jednego z najpopularniejszych warzyw zachwyca swoim smakiem, a także właściwościami zdrowotnymi. Warto przyrządzać ją regularnie, ale szczególnie dobrze o niej pamiętać, kiedy w twojej rodzinie niechciane przeziębienie pojawia się na horyzoncie.
Zupa może być nie tylko pożywnym posiłkiem, ale i naturalnym antidotum na przeziębienie. Tak jest właśnie w przypadku tej zupy czosnkowej, która w mojej rodzinie jest od pokoleń. Gdy tylko jednego z członków rodziny rozkładało przeziębienie, babcia zawsze gotowała cały garnek, który w mig stawał się pusty. Zupa, której głównym składnikiem jest czosnek to nie tylko naturalny sposób na walkę z przeziębieniem, ale i obłędnie smaczna propozycja na obiad.
Zupa czosnkowa działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie, dzięki allicynie, zawartej w czosnku, która działa niczym naturalny antybiotyk. Tym samym doskonale zwalcza drobnoustroje i przy tym wzmacnia odporność.
Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem zupy jest oczywiście czosnek będący jednym z popularniejszych warzyw, określany również “superfood". Bogaty w liczne witaminy i minerały dostarcza wiele cennych składników odżywczych, które są nieocenione w okresie wzmożonych zachorowań. Najważniejszym składnikiem są jednak związki siarkowe, w tym allicyna, która odpowiada za charakterystyczny zapach czosnku, ale przede wszystkim skrywa w sobie moc „naturalnego antybiotyku".
Zobacz także: Najlepszy domowy syrop na przeziębienie. Zrobisz go z kilku składników
Zupa czosnkowa powinna znaleźć swoje stałe miejsce w jesiennym jadłospisie dla twojej rodzinie. Szczególnie warto ją przygotować w chwilach osłabienia i przeziębienia. Co ciekawe zupa rozgrzewająca z czosnku jest popularnym daniem w kuchni czeskiej. Warto więc dać jej szansę również i u siebie w domu.
Do przygotowania zupy czosnkowej potrzebne są następujące składniki:
- 1 l bulionu
- 1 główka czosnku
- 1 cebula
- 200 g sera żółtego
- 200 g szynki
- 4 łyżki oliwy
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek
- Dodatki: grzanki
Sposób przygotowania:
Przyrządzanie zupy czosnkowej rozpocznij od zeszklenia pokrojonej cebuli na oliwie. Dodaj do niej przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku i całość krótko podsmaż, a następnie zalej bulionem. Dodaj kolejne 2 ząbki czosnku i łyżeczkę majeranku. Powstałą bazę zupy czosnkowej dopraw solą i pieprzem. Dla smaku dodaj pokrojoną szynkę, a także posiekaną zieloną cebulkę. Całość można (ale nie trzeba) zblendować na zupę-krem.
W między czasie przygotuj grzanki, najlepiej z czerstwego chleba. Pokój go w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oliwy, by stały się złociste i chrupkie. Zupę czosnkową podawaj ze świeżymi grzankami, a także startym żółtym serem. Całość będzie niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca. Smacznego!
Sprawdź też: To najlepszy domowy antybiotyk. Zrób już dziś, jeśli nie chcesz chorować jesienią
Zobacz też:
Pyszne pulpety bez grama mięsa. Zrób je, póki trwa sezon
Zapomnij o łososiu. Ta ryba jest zdrowsza, smaczniejsza i prawie nie ma kalorii