Ma pełno witamin i pomaga obniżyć poziom cukru. Ten ser to najlepszy wybór
Nabiał powinien zajmować ważne miejsce w naszej diecie. Najczęściej sięgamy oczywiście po sery, w szczególności te żółte. Czasem warto jednak poszukać alternatyw. Wiele z nich jest nie tylko zdrowszych, ale także smaczniejszych. Dowiedz się, czy warto jeść ser kozi i jakie ma wartości odżywcze.
Ser kozi to produkt mleczny o unikalnym smaku i licznych właściwościach zdrowotnych. Jest coraz popularniejszy ze względu na swoje wartości odżywcze oraz fakt, że jest łatwiej trawiony niż sery z mleka krowiego. W zależności od rodzaju sera znajduje się w nim od 300 do 450 kalorii, a także:
- 18-22 g białka,
- 20-35 g tłuszczy,
- 1-3 g węglowodanów.
Dodatkowo w serze kozim znajduje się sporo ważnego dla zdrowia kości i zębów wapnia (od 150 do 400 mg w 100 g), a także fosforu (200-300 mg), witaminy A (200-300 µg) oraz sodu (300-500 mg). Zawartość sodu zależna jest przede wszystkim od stopnia zasolenia sera. W serze kozim znajdziemy także dużą zawartość witaminy B2 oraz witaminy B12.
Sprawdź również: Jest najzdrowszym owocem na świecie. W Polsce rośnie na każdym kroku
Oprócz bogactwa składników odżywczych, które wpływają na zdrowie kości i zębów, a także pozytywne działanie układu nerwowego i odpornościowego, ser kozi jest także łatwy w trawieniu dla organizmu. A to dzięki mniejszym cząsteczkom białek i tłuszczy niż w serze krowim. Dodatkowo zawiera mniej kazeiny alfa-s1 oraz laktozy, co sprawia, że po jego spożyciu ryzyko reakcji alergicznej jest zdecydowanie mniejsze i może być spożywany przez osoby z umiarkowaną nietolerancją laktozy. Z tego względu ser kozi jest także polecany osobom z ogólnymi problemami trawiennymi.
Sprawdź również: Obniżysz poziom cukru i przyspieszysz metabolizm. Wystarczy jedna łyżeczka do kawy
Ser kozi powinien również znaleźć się w jadłospisach sportowców oraz osób aktywnych fizycznie, a to dzięki wysokiej zawartości białka w tym produkcie. Jest także polecany dla kobiet w ciąży i osób starszych ze względu na wysoką zawartość wapnia wspierającego układ kostny. Ser kozi charakteryzuje się także niskim indeksem glikemicznym, czyli ma niewielki wpływ na poziom cukru we krwi. Będzie więc dobrym wyborem dietetycznym dla diabetyków, a także osób zagrożonych cukrzycą, szczególnie typu II.
Zobacz też:
Te ciasteczka królowały na stole każdej babci. Zrób z tego przepisu, a poczujesz smak dzieciństwa
Ta ryba bije na głowę wigilijnego karpia. Nie ma ości, jest zdrowa i niebiańsko smaczna
Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi? Magda Gessler robi je z 3 składników