Jest najzdrowszym owocem na świecie. W Polsce rośnie na każdym kroku
Czy wiesz, że wcale nie musisz podróżować do odległych zakątków świata, aby móc delektować się najzdrowszymi owocami świata? Te w Polsce są bowiem łatwo dostępne niezależnie od pory roku. W zimie kupisz je za grosze w każdym sklepie spożywczym, a w sezonie zbierzesz z własnego ogrodu. Zdziwisz się, o jakim popularnym gatunku mowa.
Z wiadomości na oficjalnej stronie Centers for Disease Control and Prevention (CDC) wynika, że to wcale nie egzotyczne: mango, banan ani grejpfrut, a doskonale nam wszystkim znany pomidor został uznany za najzdrowszy owoc na świecie (natomiast wśród warzyw bezkonkurencyjna okazała się rukiew wodna).
Popularny w Polsce owoc został doceniony przez naukowców, ponieważ dostarcza organizmowi całą masę wartościowych składników odżywczych. Dlaczego warto jeść pomidory? Dowiedz się i szybko biegnij do sklepu zrobić zapasy.
Może cię zainteresować: Obniżysz poziom cukru i przyspieszysz metabolizm. Wystarczy jedna łyżeczka do kawy
Spożywanie pomidorów ma wiele zalet, które nie ograniczają się wyłącznie do ich smaku i uniwersalnego wykorzystania w kuchni (m.in. do sosów, przecierów czy soków warzywnych).
Eksperci uważają, że warto po nie sięgać przede wszystkim z uwagi na bogactwo witamin (A, C, K, B6), oraz składników odżywczych (m.in. potasu, magnezu, manganu, fosforu, które zawierają.
To także źródło kwasu foliowego, tiaminy, błonnika mającego pozytywny wpływ na jelita oraz trawienie czy wreszcie - przeciwutleniaczy, na czele z likopenem, który może zmniejszyć ryzyko chorób serca czy nowotworów. Wchłanianie tego ostatniego wspomaga dodatek zdrowego tłuszczu do posiłku tj. oliwa z oliwek.
Czytaj również: Kupuj tylko "puchate" mandarynki. Są najsłodsze i nie mają pestek
Nie tylko pomidory zostały docenione na liście najzdrowszych owoców świata. Ranking zdominowały warzywa, jednak poza nimi wyróżniono zwłaszcza: cytrusy: przede wszystkim cytrynę i pomarańczę, ale także limonkę czy grejpfruta.
Uznano również, że bardzo wartościowe są truskawki czy jagody, których w Polsce nie brakuje. Udowodniono, że to źródło przeciwutleniaczy, witaminy C, błonnika czy antocyjanów wspomagających organizm w walce ze stanami zapalnymi.
Zobacz też:
Zmniejszają ryzyko sklerozy i demencji. Wystarczy jeść kilka sztuk dziennie
Złoty napój z Indonezji. Pij codziennie, a zapomnisz o przeziębieniu i problemach z trawieniem
Zalewasz suszone grzyby taką wodą? Masz jak w banku, że będą twarde i gorzkie