Wlej to do gotujących się ziemniaków. Nie będą się rozpadać i wyjdą idealne
My Polacy uwielbiamy jeść ziemniaki, jednak nie każdy potrafi idealnie ugotować to popularne warzywo. Być może tobie również zdarza się się, że kartofle rozpadają się po wyjęciu z garnka lub zaczynają ciemnieć, przez co tracą część swych walorów. Na szczęście można zapobiec takim sytuacjom, stosując jeden banalnie prosty trik z internetu.
Ziemniaki to najpopularniejszy polski dodatek do obiadu. Jest skarbnicą wielu cennych składników odżywczych tj. potas, fosfor, magnez, cynk, miedź, mangan czy jod. Zawiera także witaminę C, witaminy z grupy B, beta karoten czy wartościowe foliany.
Wspiera organizm i dobrze smakuje. Pasuje do wielu dań, jednak trzeba wiedzieć, jak odpowiednio go przygotować. Czy na pewno wiesz, jak gotować ziemniaki tak, by te się nie rozpadały i nie ciemniały po wyjęciu z garnka?
Może cię zainteresować: Dodaj to do surówki z marchewki zamiast jabłka i ananasa. Poczujesz niebo w gębie
Każdy dobrze wie, że ziemniaki przed ugotowaniem należy obrać i dokładnie umyć, opłukując je w osobnej wodzie. To jednak nie wszystkie zasady, o których musisz pamiętać, jeśli chcesz cieszyć się idealnym smakiem i konsystencją tego popularnego warzywa.
Wybierz odpowiedni gatunek ziemniaka w zależności od tego, czy planujesz zrobić sałatkę czy puree (odmiany mączyste są lepsze), a większe sztuki warzywa pokrój na mniejsze kawałki, aby równomiernie się ugotowały.
Po włożeniu do garnka zawsze zalewaj je zimną wodą. Gdy umieścisz ziemniaki na gazie, koniecznie dodaj do nich trochę soli podczas gotowania i wymieszaj. To podstawa, jeśli chcesz, by zawsze prezentowały się apetycznie i miały wyrazisty smak, a nie były mdłe.
Czytaj również: Przepis na rogaliki dla zabieganych. Wystarczą 2 składniki i 20 minut
Sól to niejedyny składnik, który warto dodawać do ziemniaków podczas gotowania. Poza popularną przyprawą, do garnka powinieneś zawsze dodawać również odrobinę... soku z cytryny.
Być może wydaje ci się to zaskakujące, jednak ten trik od dawna krąży po internecie i podobno jest bardzo skuteczny. W soku z cytryny znajduje się bowiem kwas owocowy, dzięki któremu ziemniaki wchłaniają mniej wody. To skutkuje tym, że się nie rozpadają i nie ciemnieją po wyjęciu z garnka. Jak podaje portal smakosze.pl: to dzięki neutralizacji enzymu oksydazy polifenolowa).
Wystarczy dodać dwie łyżki tego składnika, gdy woda zacznie się gotować i wymieszać zawartość garnka. Gdy warzywa zmiękną, odcedź je i podaj na obiad wraz z mięsem, sałatką lub inną potrawą, do której są dodatkiem. Zamiast soku z cytryny do ziemniaków podczas gotowania możesz dodać także ocet.
Zobacz też:
Sernik nigdy więcej nie opadnie. Cukiernik zdradza sekret puszystych wypieków
Ta surówka bije na głowę wszystkie inne. Przepis od siostry Anastazji
Takie risotto jesienią przygotowuje Ewa Wachowicz. Sekretnym składnikiem są kasztany