Reklama
Reklama

Przepis na rogaliki dla zabieganych. Wystarczą 2 składniki i 20 minut

Jesień to idealna pora na przygotowywanie różnego rodzaju wypieków. Przepyszne słodkości z pewnością umilą nam czas, gdy za oknem panuje deszczowa aura, a temperatury spadają coraz bardziej. Niektórzy jednak nie mają zbyt dużo czasu, wobec czego unikają pieczenia. Takim osobom z pewnością spodoba się przepis na błyskawiczne rogaliki czekoladowe, które da się przyrządzić w około 20 minut.

Rogaliki czekoladowe przyrządzisz w 20 minut. Smakują niebiańsko

Niezwykle aromatyczne i wprost przepyszne rogaliki czekoladowe to idealna propozycja dla zabieganych. Są niezwykle proste w przygotowaniu, wobec czego poradzą sobie z nimi nawet te osoby, które nie są zbyt obeznane w sztuce kulinarnej. Co więcej, do ich przyrządzenia potrzebne są jedynie dwa składniki – ciasto francuskie i tabliczka gorzkiej czekolady. Opcjonalnie można nieco wzbogacić rogaliki lukrem – wówczas musimy przygotować kolejne dwa składniki – cukier puder i jajko.

Oczywiście nieco bardziej ambitni kucharze, którzy mają więcej czasu, mogą przygotować ciasto francuskie sami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by rogaliki przyrządzić z dżemem, kremem waniliowym czy owocami. My jednak skupimy się na wypiekach z czekoladą.

Jak zrobić szybkie rogaliki z czekoladą? Przepis jest banalnie prosty

Przepis na szybkie rogaliki z czekoladą nie jest skomplikowany. Wystarczy około 20 minut, by móc cieszyć się smakowitymi wypiekami. Oto sposób przygotowania: 

  1. Rozwiń ciasto francuskie i wytnij z niego trójkąty (wielkość powinna pozwolić na umieszczenie w środku kawałka czekolady). 
  2. Włóż czekoladę do trójkątów, a następnie zawijaj je od podstawy trójkąta, do czubka. Rogi rogalików delikatnie przygnieć. 
  3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż rogaliki.
  4. Piecz rogaliki z czekoladą w piekarniku rozgrzanym do około 190 stopni Celsjusza przez mniej więcej 15 minut. Ze względu na specyfikę różnych piekarników, czas pieczenia może się różnić, dlatego warto co jakiś czas sprawdzać rogaliki. 
  5. Opcjonalnie, jeśli zdecydujesz się na wersję z lukrem, możesz zacząć go teraz przyrządzać. Białko z jajka umieść w miseczce, a następnie dosyp do niego szklankę cukru pudru. Całość porządnie wymieszaj i dodaj nieco wody tak, aby masa przybrała konsystencję lukru. 
  6. Gdy rogaliki będą gotowe, ostudź je nieco, a następnie posmaruj z wierzchu lukrem. 

Szybkie rogaliki z czekoladą smakują wprost rewelacyjnie. Goście poczęstowani taką słodką przekąską będą zachwyceni.

Zobacz też:

Dodajesz to do barszczu? Będzie niesmaczny i niezdrowy

Na święta zrób pierogi z takim farszem. We Włoszech uważają, że przynosi bogactwo

Nie wyrzucaj buraków z zakwasu. Zrobisz z nich najlepszą sałatkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski