Przepis na rogaliki dla zabieganych. Wystarczą 2 składniki i 20 minut
Jesień to idealna pora na przygotowywanie różnego rodzaju wypieków. Przepyszne słodkości z pewnością umilą nam czas, gdy za oknem panuje deszczowa aura, a temperatury spadają coraz bardziej. Niektórzy jednak nie mają zbyt dużo czasu, wobec czego unikają pieczenia. Takim osobom z pewnością spodoba się przepis na błyskawiczne rogaliki czekoladowe, które da się przyrządzić w około 20 minut.
Niezwykle aromatyczne i wprost przepyszne rogaliki czekoladowe to idealna propozycja dla zabieganych. Są niezwykle proste w przygotowaniu, wobec czego poradzą sobie z nimi nawet te osoby, które nie są zbyt obeznane w sztuce kulinarnej. Co więcej, do ich przyrządzenia potrzebne są jedynie dwa składniki – ciasto francuskie i tabliczka gorzkiej czekolady. Opcjonalnie można nieco wzbogacić rogaliki lukrem – wówczas musimy przygotować kolejne dwa składniki – cukier puder i jajko.
Oczywiście nieco bardziej ambitni kucharze, którzy mają więcej czasu, mogą przygotować ciasto francuskie sami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by rogaliki przyrządzić z dżemem, kremem waniliowym czy owocami. My jednak skupimy się na wypiekach z czekoladą.
Przepis na szybkie rogaliki z czekoladą nie jest skomplikowany. Wystarczy około 20 minut, by móc cieszyć się smakowitymi wypiekami. Oto sposób przygotowania:
- Rozwiń ciasto francuskie i wytnij z niego trójkąty (wielkość powinna pozwolić na umieszczenie w środku kawałka czekolady).
- Włóż czekoladę do trójkątów, a następnie zawijaj je od podstawy trójkąta, do czubka. Rogi rogalików delikatnie przygnieć.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż rogaliki.
- Piecz rogaliki z czekoladą w piekarniku rozgrzanym do około 190 stopni Celsjusza przez mniej więcej 15 minut. Ze względu na specyfikę różnych piekarników, czas pieczenia może się różnić, dlatego warto co jakiś czas sprawdzać rogaliki.
- Opcjonalnie, jeśli zdecydujesz się na wersję z lukrem, możesz zacząć go teraz przyrządzać. Białko z jajka umieść w miseczce, a następnie dosyp do niego szklankę cukru pudru. Całość porządnie wymieszaj i dodaj nieco wody tak, aby masa przybrała konsystencję lukru.
- Gdy rogaliki będą gotowe, ostudź je nieco, a następnie posmaruj z wierzchu lukrem.
Szybkie rogaliki z czekoladą smakują wprost rewelacyjnie. Goście poczęstowani taką słodką przekąską będą zachwyceni.
Zobacz też:
Dodajesz to do barszczu? Będzie niesmaczny i niezdrowy
Na święta zrób pierogi z takim farszem. We Włoszech uważają, że przynosi bogactwo
Nie wyrzucaj buraków z zakwasu. Zrobisz z nich najlepszą sałatkę