Dodaj to do surówki z marchewki zamiast jabłka i ananasa. Poczujesz niebo w gębie
Uwielbiasz marchewkę, lecz nie przepadasz za surówką z jabłkiem i ananasem? A może ta po prostu ci się już znudziła? Niezależnie od przyczyny, możesz spróbować podkręcić jej smak za sprawą jednego taniego składnika. Ten owoc wyniesie popularne danie na nowy poziom. Spróbuj go, a poczujesz niebo w gębie.
Surówka z marchewki jest zdrowa, szybka w przygotowaniu i wcale nie musi być nudna. Wystarczy, że trochę poeksperymentujesz ze składnikami. W końcu nie od dziś wiadomo, że w kuchni dodatki mają ogromne znaczenie. Zwłaszcza przy tak prostych daniach.
Może cię zainteresować: Przepis na rogaliki dla zabieganych. Wystarczą 2 składniki i 20 minut
Uwielbiasz surówkę z marchewki, ale znudziła ci się jej tradycyjna wersja? Nie rezygnuj z niej, bo to skarbnica błonnika, potasu i bata-karotenu, jednak zamiast robić ją za każdym razem z jabłkiem czy ananasem, spróbuj dorzucić do niej nowy składnik.
Chodzi o popularny owoc z marketu, czyli pomarańczę, która podkręci jej smak. Z jej dodatkiem będzie jeszcze lepsza - chrupka, lekko kwaskowata i słodka zarazem. Nie zdziw się więc, że gdy podasz ją znajomym i rodzinie, twoi bliscy poproszą cię o przepis.
Czytaj również: Dorsz i łosoś się przy niej chowają. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Przepis na surówkę z marchewki z pomarańczą możesz zmodyfikować według własnego uznania. W internecie użytkownicy non stop dzielą się własnymi wersjami tej uniwersalnej potrawy m.in. na Instagramie czy TikToku. Na pewno poradzisz sobie z jej przygotowaniem, nawet jeśli jesteś totalnym laikiem w kwestii gotowania.
Składniki, które będą ci potrzebne:
- marchewki: 4-5 sztuk
- pomarańcza: 1 duży owoc
- orzechy włoskie: 1 garść
- oliwa: 3 łyżki
- miód: 1 łyżeczka
- cynamon: szczypta
- sok z cytryny: odrobina do smaku
- sól i pieprz: odrobina do smaku.
Najpierw obierz marchew i zetrzyj ją na tarce. Obierz pomarańcze lub mandarynki, drobno je pokrój, wrzuć do miski wraz z marchewką. Później dorzuć drobno pokrojone, podprażone orzechy włoskie (albo inne, jeśli np. masz na nie uczulenie).
Skrop surówkę sokiem z cytryny. Jeśli chcesz, dodaj prowizoryczny sos z oliwy, miodu doprawiony cenamonem, solą i pieprzem. Polej nim surówkę z marchewki i dokładnie ją wymieszaj.
Nie jesteś wielkim fanem pomarańczy, ale za to lubisz lekko pikantne potrawy? W takim razie do surówki z marchewki koniecznie dodaj odrobinę chrzanu albo cebuli. Możesz także połączyć warzywo z drobno pokrojonym porem.
Jeśli mimo wszystko wolisz postawić na warzywo, możesz dorzucić do surówki z marchewki nieco łagodniejszą w smaku od pomarańczy mandarynkę, żurawinę albo drobno pokrojoną śliwkę.
Zobacz też:
Rosół ciągle wychodzi mętny? Babcia ma na to złoty środek
Te placuszki zrobisz dosłownie w kilka minut. Są o niebo lepsze od racuchów
Ta sałatka bije na głowę zwykłą jarzynową. Wszyscy proszą mnie o przepis