Kupuj tylko "puchate" mandarynki. Są najsłodsze i nie mają pestek
Uwielbiasz mandarynki, ale zrezygnowałeś z ich częstego jedzenia, ponieważ zazwyczaj trafiasz na kwaśne okazy z dużą ilością pestek? Nie ty jeden masz ten problem. Na szczęście istnieje prosty trik, który pozwala ekspresowo szybko najlepsze owoce. Eksperci radzą, aby podczas zakupów zwróć uwagę na jeden szczegół.
Mandarynki to zdrowotne bomby witaminowe, po które warto sięgać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, aby wesprzeć swoją odporność. Powinieneś jeść je jak najczęściej nie tylko z uwagi na dużą zawartość witaminy C (aż 26,7 mg w 100 g), ale również wspierającą wzrok witaminę A, kwas foliowy, a także nobiletyny (flawonoid zmniejszający ryzyko chorób sercowo-naczyniowych).
Niezależnie od poziomu słodkości owoce pozytywnie wpływają na organizm. Jeżeli jednak nie przepadasz za kwaśnymi okazami, w sklepie zwróć uwagę na ten szczegół. Dzięki niemu zawsze rozpoznasz najlepsze mandarynki.
Może cię zainteresować: Tak udrożnisz zapchany zlew bez pomocy hydraulika. Domowy proszek przetka go ekspresowo
Jeśli nie lubisz kwaśnych mandarynek, pierwszym, na co powinieneś zwrócić uwagę przy zakupach jest odmiana owoców. Wybieraj szczególnie japońskie satsumy, które są uznawane za najsłodsze mandarynki pozbawione pestek. Wyróżnia je nieco spłaszczony kształt i delikatny miąższ, który rozpływa się w ustach.
Powinny smakować ci również popularniejsze w sklepach klementynki - są słodkie i mają niewiele pestek. Rozpoznasz je po niewielkim rozmiarze, który stanowi ich cechę charakterystyczną.
Naprawdę nie przepadasz za zbyt orzeźwiającymi, gorzkawymi owocami? Zrezygnuj z odmiany tangelo. Stanowi ona połączenie mandarynki i grejpfruta. Ma sporo pestek, a co ważniejsze - dość grubą skórkę, przez co może ci nie posmakować.
Czytaj również: Tego nigdy nie wkładaj do lodówki. Jest przyczyną wysokich rachunków
Nie tylko odmiana mandarynek ma znaczenie. Aby uniknąć wpadki, eksperci radzą zwracać uwagę na skórkę owoców jeszcze podczas zakupów. Najlepiej wybierać świeże - soczyste i aromatyczne okazy.
Rozpoznasz je po jędrnej i gładkiej skórce (niewysuszonych bez zmian np. pleśni). Idealnie, jeśli skórka mandarynki jest gruba i "puchata" (nieprzylegająca ściśle do miąższu). Tak wyglądający owoc zazwyczaj prawie nie ma pestek.
Możesz również zwrócić uwagę na liście (powinny być intensywnie zielone i świeże). Ważniejszym znakiem są jednak etykiety przy produktach. Często zdarza się bowiem, że bezpestkowe odmiany są specjalnie oznaczone.
Zobacz też:
Zmniejszają ryzyko sklerozy i demencji. Wystarczy jeść kilka sztuk dziennie
Złoty napój z Indonezji. Pij codziennie, a zapomnisz o przeziębieniu i problemach z trawieniem
Zalewasz suszone grzyby taką wodą? Masz jak w banku, że będą twarde i gorzkie