Reklama
Reklama

Dodawaj łyżeczkę do herbaty, a boczki znikną. Pozytywnie wpłynie też na odporność

Odchudzanie to nie tylko spożywanie odpowiednich posiłków, ale też wybór wspierających dietę napojów. Rezygnujemy z tych wysoko słodzonych na rzecz wody i koktajli. Można w czasie walki o prawidłową wagę sięgnąć po kawę czy herbatę. O ich walorach zdecydują jednak właściwe dodatki. Napar z popularną przyprawą podkręci twój metabolizm i wzmocni odporność. Podajemy prosty przepis na herbatę z kurkumy.

Kurkuma - złoto dla zdrowia 

Kurkuma to indyjska przyprawa, która nie tylko nadaje smak naszym potrawom. Ma też wyraźny wpływ na nasze zdrowie. Walory lecznicze złotego proszku znane są od starożytności, w Indiach roślina uznawana jest za świętą.  

Wśród właściwości zdrowotnych kurkumy jest działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Złoty proszek zawiera witaminy z grupy B, E oraz K, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia i wzmacnia układ nerwowy. Wyciągi z tej przyprawy wykorzystywane były do leczenia ran i skaleczeń. Kurkuma odtruwa również organizm i wspomaga metabolizm tłuszczów. To ostatnie działanie decyduje o jej korzystnym wpływie na odchudzanie.   

Herbata z kurkumy na odchudzanie - przepis 

Herbata z kurkumy wbrew pozorom nie zawiera tylko tej przyprawy. Dochodzą do niej też inne produkty podkręcające metabolizm - wszystkie pochodzą ze Wschodu. Oto przepis na herbatę z kurkumy:  

  • zagotuj 450 ml wody, dodaj do niej łyżeczkę kurkumy, pół łyżeczki cynamonu lub kardamonu i dwa goździki oraz sześć plasterków imbiru; 
  • po doprowadzeniu do wrzenia zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 10 minut;  
  • poczekaj, aż przyprawy osiądą na dnie i wlej herbatę do kubka przez sitko.  

Herbatę z kurkumy na odchudzanie możesz sobie urozmaicić plasterkiem cytryny, łyżeczką miodu lub szczyptą pieprzy cayenne. Ten ostatni sprawi, że kurkuma lepiej się wchłonie.  

Czytaj też: Dietetyczne muffinki owsiane. Zrób i weź na drugie śniadanie do pracy

Jak pić herbatę z kurkumy, by sobie nie zaszkodzić?  

Herbatę z kurkumy najlepiej pić raz dziennie. Raczej nie spożywaj jej na czczo, gdyż ma ona właściwości drażniące. Wypita po jedzeniu, wspomoże trawienie. Jak każdy napar, należy ją pić powoli, małymi łykami.  

Mimo wielu właściwości zdrowotnych, z odchudzającej herbaty z kurkumy powinny zrezygnować kobiety w ciąży i karmiące. Pacjenci z chorobami żołądka, wątroby i jelit powinni jej unikać ze względu na drażniący charakter. Kurkuma wchodzi czasem w reakcję z niektórymi medykamentami. Chodzi tu między innymi o leki przeciwzakrzepowe. Dlatego osoby przewlekle chore, zanim sięgną po tę przyprawę, powinny skonsultować się z lekarzem.  

Zobacz też:

​Gotujesz bób? Koniecznie użyj tego dodatku, by podkręcić kolor i smak

Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta | zdrowe żywienie