Dolewaj do herbaty i pij regularnie, a na długo zachowasz młodość
Jeżeli jeszcze nigdy nie dolewałaś soku z rokitnika do herbaty, wiele straciłaś. Owoce tej rośliny mają bowiem więcej witaminy C, niż cytryna i pomarańcza razem wzięte, dzięki czemu zimą skutecznie obniżają ryzyko przeziębienia. A a przecież to tylko jedna z licznych zalet tej rośliny.
Rokitnik zwyczajny to urodziwy krzew liściasty z rodziny oliwnikowatych. Występuje w Europie i Azji.
Na całym świecie roślinę tę wykorzystuje się zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni. Ludzie doceniają zarówno kwaskowaty smak rokitnika, jak i jego cenne właściwości prozdrowotne. Dobroczynny wpływ jego owoców na organizm sprawia, że także Polacy chętnie przygotowują z niego konfitury i soki, które mają obłędny smak zwłaszcza w połączeniu z zimową herbatą.
Owoce rokitnika obfitują w witaminy: C (zawierają jej około 500 mg%), P, E, K, B i prowitaminę A. Zawierają również sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, co w przyrodzie zdarza się nieczęsto. Są więc naturalnym antyoksydantem, źródłem beta-karotenu, dzięki czemu wspomagają prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Poprawiają odporność i obniżają ryzyko przeziębienia w okresie jesienno-zimowym. Zmniejszają także bóle mięśni i stawów.
Wykazano również, że picie soku z rokitnika np. wraz z herbatą może wpierać układ nerwowy i zmniejszać poziom złego cholesterolu. To także naturalny eliksir młodości m.in. z uwagi na obecność cynku, który odpowiada za silne włosy oraz paznokcie. A także z uwagi na wspomniany już beta-karoten, którego obecność w organizmie otrzymuje jędrność i elastyczność skóry, co opóźnia również powstawanie zmarszczek.
Owoce rokitnika możesz zbierać z własnego ogródka od września do października, choć wiele zależy od konkretnej odmiany. Pamiętaj jednak by przy tym uważać, bo rośliny te często kłują.
I nigdy nie zrywaj owoców z dziko rosnących krzewów rokitnika. Pomimo tego, że często można je spotkać wzdłuż linii brzegowej Bałtyku, są one chronione, a ich zbieranie surowo zabronione.
Może cię zainteresować: Problemy z trawieniem? Pij wywar z tego warzywa, a poczujesz ulgę
Niestety istnieją przeciwskazania do spożywania owoców rokitnika oraz przygotowywanych z nich soków. Poza uczuleniem na nie, do takich dolegliwości zaliczana jest m.in. kamica żółciowa z uwagi to, że zwiększają one kwasowość moczu.
Po rokitnik nie powinieneś również sięgać przy zapaleniu trzustki ani ostrym zapaleniu pęcherzyka żółciowego. Uważać na nie musisz także, jeżeli zmagasz się z chorobami nerek, wątroby lub ze skłonnościami biegunek.
Czytaj również: Dodaj szczyptę do porannej kawy. Pij regularnie, a nadprogramowe kilogramy przestaną być problemem
Zobacz też:
Nie lubisz kompotu z suszu? Zamiast niego, przygotuj na Wigilię ten pyszny napój
Zupa grzybowo-rybna siostry Anastazji. Będzie hitem na wigilijnym stole
Nie dodawaj wody do ciasta na pierogi. Zastąp ją tym, a będzie gładkie i elastyczne