Reklama
Reklama

Problemy z trawieniem? Pij wywar z tego warzywa, a poczujesz ulgę

Wywar z pietruszki od dekad znany jest jako środek pomagający pozbyć się wzdęć, niestrawności czy uczucia ciężkości po przejedzeniu. Idealnie sprawdzi się więc na początku roku, wspomagając organizm po świątecznym i sylwestrowym biesiadowaniu. Ten warzywny napar jest w dodatku smaczny i bardzo prosty do przygotowania. Jak to zrobić i jak go stosować?

Pietruszka zwyczajna to gatunek dwuletniej rośliny z rodziny selerowatych, która uprawiana jest zarówno jako warzywo wykorzystywane w kuchni, jak i jako roślina lecznicza. Przygotowuje się z niej między innymi olejek o wielu właściwościach leczniczych. Wywar z tego warzywa może z kolei pomóc przy dolegliwościach trawiennych. Jak go poprawnie przygotować? Podpowiadamy. 

Wywar z pietruszki — właściwości. Dlaczego warto go stosować?

Wywar z pietruszki pomoże uporać się z problemami ze strony układu pokarmowego, takimi jak wzdęcia, gazy, uczucie ciężkości po przejedzeniu czy niestrawność. Napar, który możemy z łatwością wykonać w domu, działa też moczopędnie, przyspieszając wydalanie z organizmu nadmiaru wody. Wspomagająco możemy wypijać zarówno herbatkę z natki pietruszki, jak i wywar z jej korzenia. Warto też dodawać do obiadu świeżą natkę pietruszki, która również jest cennym źródłem witamin i minerałów. 

Czytaj też: Ta mąka jest mało popularna, lecz bardzo zdrowa. Warto mieć ją w kuchni 

Napar z korzenia pietruszki — jak go przygotować? Przepis krok po kroku

Przygotowanie naparu z korzenia pietruszki jest naprawdę proste i nie zajmie dużo czasu. Przede wszystkim trzeba zaopatrzyć się w to warzywo, a następnie zetrzeć je na tarce. Do przygotowania naparu będziemy potrzebować dwóch czubatych łyżek startego korzenia pietruszki i 250 ml wody.

Starty korzeń umieszczamy w rondelku, zalewamy szklanką wody i zagotowujemy. Zmniejszamy wówczas ogień, a następnie przykrywamy i gotujemy przez kolejny kwadrans. Po tym czasie odstawiamy rondelek z palnika, nie zdejmując pokrywki i pozostawiamy na kilka minut. Czekamy aż wywar trochę przestygnie i przecedzamy.

Gotowy wywar możemy wypijać góra trzy razy dziennie, między posiłkami. Podobną kurację stosujmy jednak jednorazowo przez maksymalnie dwa tygodnie. Z uwagi na jego moczopędne działanie, pamiętajmy, aby odpowiednio się w tym czasie nawadniać.  

Zobacz też:

​Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta

Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | zdrowe żywienie