Reklama
Reklama

Ta mąka jest mało popularna, lecz bardzo zdrowa. Warto mieć ją w kuchni

Większość z nas co dzień używa tradycyjnej mąki pszennej. Jednak warto rozważyć zastąpienie jej innym produktem, który znacznie lepiej wpłynie na kondycję naszego organizmu, między innymi obniżając poziom cholesterolu i wspierając nasz metabolizm. Sprawdź, jak dzięki małej zmianie w codziennym jadłospisie możesz znacząco wpłynąć na swoje zdrowie.

Chcąc dbać o swoje zdrowie, musimy codziennie dokonywać mądrych wyborów żywieniowych i włączać do swojej diety produkty, które niosą za sobą wiele korzyści dla organizmu i posiadają wiele cennych właściwości. Z tego powodu warto zastąpić zwykłą mąkę produktem mniej popularnym, a o wiele bardziej wartościowym.

Dlaczego warto wybrać inną mąkę? Jej spożywanie wpłynie korzystnie na cały twój organizm

Tradycyjną mąkę warto zastąpić mąką orkiszową. Jest to produkt obfitujący w błonnik, białko, pokarmowy, witaminy i minerały. Warto także dodać, że mąka orkiszowa zawiera więcej białka i błonnika niż mąka pszenna, przyczyniając się tym samym do prawidłowego działania układu trawiennego.

Mąka orkiszowa jest także cennym źródłem witamin z grupy B, a także żelaza, magnezu i manganu. Regularne spożywanie jej może przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu, ponieważ mąka ta między innymi:

  • Obniża poziom cholesterolu we krwi - dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, mąka pomaga zredukować poziom cholesterolu LDL.
  • Pobudza metabolizm - mąka orkiszowa zawiera złożone węglowodany, które są wolniej trawione niż węglowodany proste. Sprawia to, że we krwi utrzymuje się stały poziom cukru, a my jesteśmy syci przez dłuższy czas.
  • Poprawia trawienie - duża ilość błonnika zawartego w mące orkiszowej pomaga regulować wypróżnienia i zapobiegać zaparciom.
  • Chroni przed infekcjami - produkt ten zawiera antyoksydanty, wspierające ochronę organizmu przed wolnymi rodnikami i infekcjami bakteryjnymi.

Czytaj również: Ten rosół to sekret młodego wyglądu. Odżywia skórę i prasuje zmarszczki

Jak zrobić chleb orkiszowy? Wypróbuj szybki i prosty przepis

Biorąc pod uwagę ilość korzyści, które niesie spożywanie mąki orkiszowej, warto wprowadzić ją do swojej codziennej diety. Pomóc może w tym przygotowywanie chleba orkiszowego, który zrobimy w prosty i szybki sposób. Potrzebujemy jedynie kilku składników:

  • 400 g mąki orkiszowej,
  • pół saszetki suchych drożdży,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 300 ml ciepłej wody.

Samo wykonanie również nie jest skomplikowane. Na początku mieszamy dokładnie mąkę, drożdże oraz sól. Na środek mieszanki wlewamy miód, oliwę oraz wodę, a następnie wyrabiamy ciasto. Gdy je uformujemy, przenosimy ciasto do wysmarowanej masłem foremki. Całość przykrywamy i pozostawiamy pod przykryciem na około godzinę. Po upływie tego czasu pieczemy chleb w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 40 minut.


Zobacz też:

Żadne środki nie pomagają usunąć plam z materaca? Wystarczy żelazko i ten przedmiot

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie