Reklama
Reklama

Dbają o serce i jelita, a do tego wspierają odporność. Zrób z nich sok, póki trwa sezon

Ten sok warto wprowadzić do swojej codziennej diety ze względu na bogactwo składników odżywczych, a także wyjątkowy smak. To prawdziwa bomba witaminowa, którą warto mieć w swojej spiżarni. Poznaj najważniejsze właściwości soku z czarnej porzeczki, a z pewnością zechcesz go przygotować. Spiesz się, póki trwa sezon na te owoce.

Czarna porzeczka to niepozorny owoc, który skrywa w sobie prawdziwą moc składników odżywczych działających na organizm wielotorowo. Dobrze więc włączyć je do swojej codziennej diety, a najłatwiej to zrobić za pomocą soku o intensywnym smaku oraz barwie.  

Właściwości czarnej porzeczki. Bogactwo witaminy C i antyoksydantów  

Czarna porzeczka chętnie uprawiana jest ze względu na swoje małe, ale niezwykle smaczne owoce. To prawdziwa bomba witaminowa, która w szczególności wyróżnia się wyjątkowo wysoką zawartością witaminy C. W 100 g owoców czarnej porzeczki znajduje się niemal 4 razy więcej tej witaminy aniżeli w cytrynie. Ponadto to dobre źródło takich witamin jak A, E, K, a także witamin z grupy B.  

Owoce czarnej porzeczki cenione są również za bogactwo przeciwutleniaczy chroniących komórki przed wolnymi rodnikami. Mowa między innymi o potężnych przeciwutleniaczach, jakimi są antocyjany, które nadają czarnej porzeczce intensywnego, ciemnego koloru, a także o flawonoidach.

Nie można nie wspomnieć o licznych składnikach mineralnych, takich jak potas, który wspiera prawidłowe funkcje mięśni i nerwów, a także reguluje ciśnienie krwi. Tak ja w przypadku innych owoców, czarna porzeczka jest źródłem błonnika, który jest wsparciem dla układu trawiennego. I choć owoce te świetnie smakują na surowo, większość osób decyduje się przygotować z nich sok, gdyż jest on formą skoncentrowaną, którą z łatwością można włączyć do codziennej diety o każdej porze roku.  

Może cię zainteresować: Przynieś z ogrodu i zaparz jak herbatę. Poprawia trawienie i niweluje stres

Dlaczego warto pić sok z czarnej porzeczki? Wsparcie odporności i zdrowia w naturalny sposób  

Sok z czarnej porzeczki to cenne źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które wykazują pozytywny wpływ na organizm. Regularne spożywanie może przynieść efekty na wielu płaszczyznach. To nieocenione wsparcie odporności i właśnie dlatego wiele osób decyduje się co sezon przygotowywać sok z tych niepozornych owoców. Wysoka zawartość witaminy C wzmacnia odporność, a także działa jako silny przeciwutleniacz chroniący komórki przed uszkodzeniami.  

Poprzez obecność antocyjanów sok z czarnej porzeczki pomaga w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu i podwyższeniu “tego dobrego". Wspiera więc zdrowie serca, między innymi regulując ciśnienie krwi i zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. To także wsparcie układu moczowego, które pomaga zapobiegać infekcjom dróg moczowych. Działanie moczopędne pozwala także zredukować obrzęki spowodowane zatrzymaniem płynów.  

Witamina A oraz antocyjany obecne w czarnej porzeczce wspierają zdrowie oczu. Przeciwutleniacze działają także przeciwzapalnie, zmniejszając stany zapalne w organizmie. Systematyczne spożywanie soku z czarnej porzeczki reguluje trawienie i prawidłową pracę jelit, poprawia koncentrację, a także działa orzeźwiająco. Tym samym z pomocą soku z czarnej porzeczki można zadbać o zdrowie na wielu płaszczyznach.  

Przeczytaj też:  Smakuje śliwkami, odchudza i detoksykuje organizm. Koreanki piją codziennie

Sok z czarnej porzeczki — przygotuj go samodzielnie w domu  

Sok z czarnej porzeczki to wsparcie dla serca, układu krwionośnego, skóry oraz oczu. To także dobry sposób na lepsze trawienie oraz detoksykację organizmu. Liczne właściwości sprawiają, że warto mieć go w swojej spiżarni. Najlepiej sprawdzi się oczywiście ten przygotowany samodzielnie w domu. To zdrowa i smaczna alternatywa dla sklepowych napojów, którą warto mieć w zanadrzu.

Zwłaszcza że można go przygotować nie tylko za pomocą sokownika. To naturalny sposób na wzmocnienie organizmu i dostarczenie mu tego, co niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Sok z czarnej porzeczki najlepiej spożywać regularnie, aby przyniósł oczekiwane efekty. Może stanowić dodatek do herbaty bądź samodzielny napój rozcieńczony z wodą. To także dobry pomysł na smaczną polewę do naleśników lub owsianki. 

Zobacz też:

Te ogórki możesz jeść już na drugi dzień. Nie musisz ich pasteryzować i czekać, aż się ukiszą

Nie przepłacaj za gofry. Z tego przepisu wyjdą lepsze niż w budce w Kołobrzegu

​Teściowa zbiera w ogrodzie winogrona i pakuje do solanki. Smakują bajecznie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | senior | owoce | zdrowe żywienie