Reklama
Reklama

Dbają o serce i jelita, a do tego wspierają odporność. Zrób z nich sok, póki trwa sezon

Ten sok warto wprowadzić do swojej codziennej diety ze względu na bogactwo składników odżywczych, a także wyjątkowy smak. To prawdziwa bomba witaminowa, którą warto mieć w swojej spiżarni. Poznaj najważniejsze właściwości soku z czarnej porzeczki, a z pewnością zechcesz go przygotować. Spiesz się, póki trwa sezon na te owoce.

Czarna porzeczka to niepozorny owoc, który skrywa w sobie prawdziwą moc składników odżywczych działających na organizm wielotorowo. Dobrze więc włączyć je do swojej codziennej diety, a najłatwiej to zrobić za pomocą soku o intensywnym smaku oraz barwie.  

Właściwości czarnej porzeczki. Bogactwo witaminy C i antyoksydantów  

Czarna porzeczka chętnie uprawiana jest ze względu na swoje małe, ale niezwykle smaczne owoce. To prawdziwa bomba witaminowa, która w szczególności wyróżnia się wyjątkowo wysoką zawartością witaminy C. W 100 g owoców czarnej porzeczki znajduje się niemal 4 razy więcej tej witaminy aniżeli w cytrynie. Ponadto to dobre źródło takich witamin jak A, E, K, a także witamin z grupy B.  

Owoce czarnej porzeczki cenione są również za bogactwo przeciwutleniaczy chroniących komórki przed wolnymi rodnikami. Mowa między innymi o potężnych przeciwutleniaczach, jakimi są antocyjany, które nadają czarnej porzeczce intensywnego, ciemnego koloru, a także o flawonoidach.

Nie można nie wspomnieć o licznych składnikach mineralnych, takich jak potas, który wspiera prawidłowe funkcje mięśni i nerwów, a także reguluje ciśnienie krwi. Tak ja w przypadku innych owoców, czarna porzeczka jest źródłem błonnika, który jest wsparciem dla układu trawiennego. I choć owoce te świetnie smakują na surowo, większość osób decyduje się przygotować z nich sok, gdyż jest on formą skoncentrowaną, którą z łatwością można włączyć do codziennej diety o każdej porze roku.  

Może cię zainteresować: Przynieś z ogrodu i zaparz jak herbatę. Poprawia trawienie i niweluje stres

Dlaczego warto pić sok z czarnej porzeczki? Wsparcie odporności i zdrowia w naturalny sposób  

Sok z czarnej porzeczki to cenne źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które wykazują pozytywny wpływ na organizm. Regularne spożywanie może przynieść efekty na wielu płaszczyznach. To nieocenione wsparcie odporności i właśnie dlatego wiele osób decyduje się co sezon przygotowywać sok z tych niepozornych owoców. Wysoka zawartość witaminy C wzmacnia odporność, a także działa jako silny przeciwutleniacz chroniący komórki przed uszkodzeniami.  

Poprzez obecność antocyjanów sok z czarnej porzeczki pomaga w obniżeniu poziomu "złego" cholesterolu i podwyższeniu “tego dobrego". Wspiera więc zdrowie serca, między innymi regulując ciśnienie krwi i zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. To także wsparcie układu moczowego, które pomaga zapobiegać infekcjom dróg moczowych. Działanie moczopędne pozwala także zredukować obrzęki spowodowane zatrzymaniem płynów.  

Witamina A oraz antocyjany obecne w czarnej porzeczce wspierają zdrowie oczu. Przeciwutleniacze działają także przeciwzapalnie, zmniejszając stany zapalne w organizmie. Systematyczne spożywanie soku z czarnej porzeczki reguluje trawienie i prawidłową pracę jelit, poprawia koncentrację, a także działa orzeźwiająco. Tym samym z pomocą soku z czarnej porzeczki można zadbać o zdrowie na wielu płaszczyznach.  

Przeczytaj też:  Smakuje śliwkami, odchudza i detoksykuje organizm. Koreanki piją codziennie

Sok z czarnej porzeczki — przygotuj go samodzielnie w domu  

Sok z czarnej porzeczki to wsparcie dla serca, układu krwionośnego, skóry oraz oczu. To także dobry sposób na lepsze trawienie oraz detoksykację organizmu. Liczne właściwości sprawiają, że warto mieć go w swojej spiżarni. Najlepiej sprawdzi się oczywiście ten przygotowany samodzielnie w domu. To zdrowa i smaczna alternatywa dla sklepowych napojów, którą warto mieć w zanadrzu.

Zwłaszcza że można go przygotować nie tylko za pomocą sokownika. To naturalny sposób na wzmocnienie organizmu i dostarczenie mu tego, co niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Sok z czarnej porzeczki najlepiej spożywać regularnie, aby przyniósł oczekiwane efekty. Może stanowić dodatek do herbaty bądź samodzielny napój rozcieńczony z wodą. To także dobry pomysł na smaczną polewę do naleśników lub owsianki. 

Zobacz też:

Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół

Te grzybki są znacznie lepsze, niż marynowane. Na Podhalu jedzą je wszyscy

Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | senior | owoce | zdrowe żywienie