Reklama
Reklama

Ciągle puchną ci nogi? Zjedz to warzywo, a poczujesz ulgę

Opuchnięte nogi czy też uczucie ciężkości to problem, z którym na co dzień boryka się wiele osób. Dobrze więc znać sposoby, które przyniosą ulgę oraz pomogą pozbyć się tej kłopotliwej dolegliwości. Jednym z nich jest ogórek, który poprzez swoje właściwości pomaga zredukować obrzęk. Dowiedz się więcej na ten temat i koniecznie włącz to warzywo do swojej codziennej diety.

Opuchlizna nóg, nazywana fachowo obrzękiem to zaburzony transport wody w organizmie. Objawia się zwiększoną obojętnością nóg, a także uczuciem ciężkości i bólem. Może występować zarówno w stopach, kostkach, łydkach, jak i w okolicy ud. Przyczyn opuchlizny nóg może być wiele, dlatego dobrze wiedzieć, jak temu zapobiegać. Jednym z rozwiązań jest odpowiednia dieta, a w niej obowiązkowy element, którym jest niepozorny ogórek. 

Co na spuchnięte nogi? Ogórek naturalnym remedium na obrzęk nóg  

Siedzący tryb życia czy też nieodpowiednia dieta to najczęstsze przyczyny, które odpowiadają za zatrzymanie się wody w organizmie i obrzęk. Dostarczenie organizmowi zbyt małej ilości wody paradoksalnie również może odpowiadać za zatrzymanie jej w organizmie. Dobrze więc dbać o regularne przyjmowanie płynów i nawodnienie, w czym może pomóc między innymi ogórek.  

Składający się w ponad 95% z wody w świetny sposób dba o odpowiednie nawodnienie organizmu. Retencja wody wynika najczęściej z zaburzonej równowagi płynów, a to popularne warzywo pozwala ją przywrócić. To także dobry sposób na wypłukanie toksyn z organizmu oraz dostarczenie mu odpowiednich elektrolitów. Sód i potas są bowiem podstawą, jeśli chodzi o regulację gospodarki wodno-elektrolitowej.  

Obecność ogórka w codziennej diecie jest więc prostym i smacznym rozwiązaniem, które zadba o naturalne nawodnienie organizmu i tym samym zmniejszy ryzyko pojawienia się obrzęku nóg. Dodatkowo minerały zawarte w warzywie zadbają o równowagę elektrolitową i pomogą w redukcji zatrzymywania się wody w organizmie. Tym samym nawodnisz organizm i poczujesz większy komfort nóg.  

Zobacz także: Zerwij w ogrodzie i zaparz jak herbatę. Opóźnisz procesy starzenia i zadbasz o skórę

Dieta na obrzęk nóg. Oprócz ogórka sięgnij po te warzywa  

Obrzęk nóg może być częstym problemem, który skutecznie utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jednym z kluczowych aspektów, aby sobie z tym poradzić, jest zadbanie o odpowiednią dietę. Tak jak ogórek, inne warzywa również mogą być nieocenionym wsparciem w walce z zatrzymaniem się wody w organizmie.  

Dobrze więc do swojej diety włączyć ogórka, a wraz z nim pietruszkę, szparagi, dynię, seler naciowy i korzeniowy, cukinię czy też rzepę. Dobrym rozwiązaniem są także owoce o dużej zawartości wody, takie jak melon czy też arbuz. Regularne sięganie po takie naturalne rozwiązania przyniesie rezultaty w postaci dobrze nawodnionego organizmu.  

Ponadto warto zadbać o takie kwestie jak ograniczenie spożywania przetworzonych produktów oraz dań obfitych w sól. Nadmiar sodu sprzyja bowiem zatrzymywaniu wody w organizmie. W dodatku warto zadbać o odpowiednią podaż białka w diecie, a także potasu, który znaleźć można między innymi w bananach, pomidorach czy też warzywach liściastych.  

Dobrym rozwiązaniem są również produkty wykazujące właściwości moczopędne, np. cytrusy, papryka czy też wspomniany ogórek. Dobrze zbilansowaną dietę należy połączyć z aktywnością fizyczną i ruchem, aby wspomóc krążenie i zredukować przy tym obrzęk.  

Może cię zainteresować: Ma 2 razy więcej witaminy C niż cytryna i chroni przed miażdżycą. Polacy jedzą rzadko

Zobacz też:

Przy tych ogórkach zwykłe małosolne wymiękają. Przepis mam od koleżanki z pracy

Taki chłodnik jadłam na wakacjach. Główny składnik zaskakuje, ale smakuje obłędnie

To ciasto jest jeszcze lepsze, niż szarlotka. Zrób, póki trwa sezon

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | zdrowe żywienie | zdrowie