Reklama
Reklama

Buraki, woda i kilka przypraw. Tyle wystarczy, by zrobić najlepszą miksturę na odporność

Zakwas buraczany to napój, który warto regularnie pić ze względu na jego liczne właściwości zdrowotne. Szczególnie teraz, w okresie jesienno-zimowym jest on dla naszego organizmu bardzo ważny i pozwoli nam uchronić się od przeziębień. Podpowiadamy, dlaczego warto go stosować i jak zrobić go w zaciszu własnego domu.

Zakwas z buraków to świetny sposób na wzmocnienie odporności i utrzymanie jej w dobrej kondycji. Warto zrobić go właśnie teraz, ponieważ to jesienią buraki są najlepsze i posiadają najwięcej smaku. Sam przepis na zakwas nie jest skomplikowany i z łatwością przygotujemy go w swojej kuchni.

Zakwas z buraków - dlaczego warto go pić?

Zakwas z buraków to płynne złoto dla naszego organizmu. Obfituje on w wiele cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, żelazo, magnez, potas, fosfor i witamina B6. Są to elementy niezbędne do zdrowego i prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Oprócz tego zakwas z buraków ma wiele innych pozytywnych właściwości zdrowotnych. Jego regularne picie pozwala:  

  • zwiększyć odporność organizmu,
  • regulować ciśnienie krwi
  • poprawić trawienie,
  • wspierać zdrowy układ krążenia.

Warto także wspomnieć, że zakwas z buraków ma także właściwości lecznicze i jest naturalnym probiotykiem, wspierającym zdrową florę bakteryjną jelit.

Co więcej, zakwas buraczany powinien nam w szczególności towarzyszyć jesienią oraz zimą, gdy nasza odporność jest zaniżona i jesteśmy narażeni na różnego rodzaju choroby i infekcje. Dzięki systematycznemu piciu zakwasu możemy uniknąć przeziębienia.

Czytaj również: Jest zdrowszy niż miód. Pij codziennie, a po miesiącu zobaczysz różnicę

Zakwas z buraków - jak go zrobić?

Przygotowanie zakwasu z buraków nie jest skomplikowanym procesem. Wobec tego warto poświęcić swój czas na zrobienie tej mikstury na odporność i cieszyć się zdrowiem przez cały jesienno-zimowy okres.

W tym celu musimy wyposażyć się w kilka składników, niezbędnych do stworzenia tego napoju. Oto produkty, które musimy posiadać:

  • 1 kg buraków,
  • 6 listków laurowych,
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • woda,
  • 1 główka czosnku.

Przystępując do przygotowania naszego zakwasu buraczanego, powinniśmy zacząć od dokładnego wyszorowania buraków. Następnie kroimy je w plastry i wkładamy do dużego słoika. Kolejnym krokiem jest dodanie zgniecionego czosnku, ziela angielskiego, a także liści laurowych.

Całość zalewamy ciepłą solanką, pamiętając, że w tym przypadku na 1 litr wody przypada 1 łyżka soli. Po włożeniu wszystkich składników wstrząsamy słoikiem, a wieczko zakrywamy gazą. Mieszankę odkładamy na ciepłe miejsce na tydzień.  

Do zakwasu możemy również dodać łyżkę ziarnistego pieprzu, aby poprawić smak napoju i wzmocnić aromat.

Jakie są przeciwwskazania do picia zakwasu z buraków?

Zakwas z buraków niesie wiele korzyści dla zdrowia, jednak należy pamiętać, że nie jest on dedykowany każdemu, ponieważ istnieją przeciwwskazania do stosowania go.

Ten napój nie powinien być spożywany przez osoby z wysokim poziomem kwasu żołądkowego, wrzodami żołądka lub innymi chorobami układu pokarmowego. W tym przypadku najlepiej skonsultować się z lekarzem.

Zobacz też:

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zdrowe żywienie