Buraki, woda i kilka przypraw. Tyle wystarczy, by zrobić najlepszą miksturę na odporność
Zakwas buraczany to napój, który warto regularnie pić ze względu na jego liczne właściwości zdrowotne. Szczególnie teraz, w okresie jesienno-zimowym jest on dla naszego organizmu bardzo ważny i pozwoli nam uchronić się od przeziębień. Podpowiadamy, dlaczego warto go stosować i jak zrobić go w zaciszu własnego domu.
Zakwas z buraków to świetny sposób na wzmocnienie odporności i utrzymanie jej w dobrej kondycji. Warto zrobić go właśnie teraz, ponieważ to jesienią buraki są najlepsze i posiadają najwięcej smaku. Sam przepis na zakwas nie jest skomplikowany i z łatwością przygotujemy go w swojej kuchni.
Zakwas z buraków to płynne złoto dla naszego organizmu. Obfituje on w wiele cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, żelazo, magnez, potas, fosfor i witamina B6. Są to elementy niezbędne do zdrowego i prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Oprócz tego zakwas z buraków ma wiele innych pozytywnych właściwości zdrowotnych. Jego regularne picie pozwala:
- zwiększyć odporność organizmu,
- regulować ciśnienie krwi
- poprawić trawienie,
- wspierać zdrowy układ krążenia.
Warto także wspomnieć, że zakwas z buraków ma także właściwości lecznicze i jest naturalnym probiotykiem, wspierającym zdrową florę bakteryjną jelit.
Co więcej, zakwas buraczany powinien nam w szczególności towarzyszyć jesienią oraz zimą, gdy nasza odporność jest zaniżona i jesteśmy narażeni na różnego rodzaju choroby i infekcje. Dzięki systematycznemu piciu zakwasu możemy uniknąć przeziębienia.
Czytaj również: Jest zdrowszy niż miód. Pij codziennie, a po miesiącu zobaczysz różnicę
Przygotowanie zakwasu z buraków nie jest skomplikowanym procesem. Wobec tego warto poświęcić swój czas na zrobienie tej mikstury na odporność i cieszyć się zdrowiem przez cały jesienno-zimowy okres.
W tym celu musimy wyposażyć się w kilka składników, niezbędnych do stworzenia tego napoju. Oto produkty, które musimy posiadać:
- 1 kg buraków,
- 6 listków laurowych,
- 2 łyżeczki ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki soli,
- woda,
- 1 główka czosnku.
Przystępując do przygotowania naszego zakwasu buraczanego, powinniśmy zacząć od dokładnego wyszorowania buraków. Następnie kroimy je w plastry i wkładamy do dużego słoika. Kolejnym krokiem jest dodanie zgniecionego czosnku, ziela angielskiego, a także liści laurowych.
Całość zalewamy ciepłą solanką, pamiętając, że w tym przypadku na 1 litr wody przypada 1 łyżka soli. Po włożeniu wszystkich składników wstrząsamy słoikiem, a wieczko zakrywamy gazą. Mieszankę odkładamy na ciepłe miejsce na tydzień.
Do zakwasu możemy również dodać łyżkę ziarnistego pieprzu, aby poprawić smak napoju i wzmocnić aromat.
Zakwas z buraków niesie wiele korzyści dla zdrowia, jednak należy pamiętać, że nie jest on dedykowany każdemu, ponieważ istnieją przeciwwskazania do stosowania go.
Ten napój nie powinien być spożywany przez osoby z wysokim poziomem kwasu żołądkowego, wrzodami żołądka lub innymi chorobami układu pokarmowego. W tym przypadku najlepiej skonsultować się z lekarzem.
Zobacz też:
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!