Pij ten napój zaraz po przebudzeniu. Pobudza lepiej niż kawa i zaspokaja głód
Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów o poranku. Co więcej, wiele osób nie wyobraża sobie początku dnia bez filiżanki, a nawet kubka tego czarnego napoju, przede wszystkim przez jego właściwości pobudzające. Okazuje się jednak, że są napoje, które nie tylko lepiej pobudzają, ale także zapewniają poczucie sytości.
Statystyczny Polak spożywa rocznie około 3 kilogramów kawy, co daje niespełna 100 litrów w skali roku. Sprawdź, na co zamienić ten czarny napój, by zapewnić sobie większe pobudzenie każdego ranka.
O właściwościach zdrowotnych kawy wiemy bardzo dużo. Przede wszystkim obniża stres, zmniejsza ryzyko cukrzycy czy depresji, a także poprawia krążenie krwi. Jednak większość osób spożywa ją rano, by się pobudzić i natchnąć energią na cały dzień. Okazuje się, że można skorzystać z jej zamiennika, który na pierwszy rzut oka wcale nie jest taki oczywisty. Chodzi o... sok pomidorowy. Ten warzywny napój nie tylko jest niezwykle zdrowy, ale zapewnia także wiele niezbędnych witamin i minerałów, a jego słodko-kwaśny smak sprawia, że od razu poczujemy więcej energii, bez konieczności dostarczenia organizmowi kofeiny.
Sprawdź również: Wystarczą 3 składniki, by zrobić farsz do pierogów Będą lepsze, niż ruskie
Mimo niskiej kaloryczności (27 kcal na 100 g), aż 17 proc. stanowi białko, dzięki temu sok pomidorowy zapewnia uczucie sytości, więc jest świetnym rozwiązaniem, gdy nie możemy z samego rana zjeść śniadania. Ponadto ten napój jest świetnym źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, a także potasu. Spożywanie soku pomidorowego wpływa korzystnie na odporność organizmu, trawienie, a także na pracę serca. W dodatku jest świetnym przeciwutleniaczem i przyczynia się do zwalczania wolnych rodników w organizmie. Żeby uzyskać wszystkie te korzyści, wystarczy wypijać jedną szklankę soku pomidorowego dziennie. Zacznij już teraz, a twój organizm ci podziękuje.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia