Jesienią wzmacnia odporność lepiej, niż tradycyjny czosnek i ma łagodniejszy smak
Czarny czosnek to prawdziwy superfood. Ludzie na całym świecie urozmaicają nim różne potrawy, ponieważ jego zapach i smak są delikatniejsze od tych u normalnego warzywa. To jednak dopiero początek powodów, dla których powinniśmy wprowadzić go do swojego jadłospisu. Sięgając po czarny czosnek, dostarczamy sobie wielu witamin i minerałów, a jedząc go często, podnosimy swoją odporność. Jest to ważne zwłaszcza teraz, w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy najbardziej podatni na infekcje.
Czarny czosnek to żadna nowość. Z artykułów w internecie dowiadujemy się, że wykorzystywano go już około 5000 lat temu w Azji, na ternach dzisiejszej Korei i Japonii, gdzie uznawany był za prawdziwy rarytas. Został odkryty przez przypadek, ponieważ pozostawiono główkę tradycyjnego czosnku w wilgotnym i gorącym miejscu. A po pewnym czasie ktoś znalazł go, spróbował i okazało się, że czarny czosnek smakuje obłędnie!
Jak można się domyślić z powyższego opisu, czarny czosnek nie występuje w naturze. Powstaje z tradycyjnego, białego czosnku (z łac. Allium sativum L.), który poddawany jest procesowi fermentacji w temperaturze około 70 stopni Celsjusza. W ten sposób otrzymujemy czarny czosnek, który od tradycyjnego różni się nie tylko kolorem, ale także smakiem, który podobnie jak i zapach jest znacznie delikatniejszy.
Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom czarny czosnek pozytywnie wpływa na nasz organizm. Pod wpływem procesu fermentacji substancje aktywne w warzywie stają się dla nas lepiej przyswajalne. Pomimo tego, że zawiera on mniej bakteriobójczej i antywirusowej allicyny od tradycyjnego warzywa, wykazuje silniejszą stymulację układu odpornościowego. A to za sprawą zawartych w nim licznych przeciwutleniaczy, m.in. s-allilocysteiny (SAC).
Jesienią i zimą powinniśmy sięgać więc po czarny czosnek regularne, aby w ten sposób zmniejszyć ryzyko występowania infekcji. Czarny czosnek wykazuje działanie przeciwzapalne, wspiera układ odpornościowy, pokarmowy i krążeniowy. Jeżeli będziemy sięgać po niego regularnie, możemy obniżyć poziom "złego" cholesterolu we krwi, poprawić wygląd naszej skóry, a nawet wspomóc proces odchudzania.
Sprawdź: Wrzuć 2 ząbki czosnku do toalety, a uciążliwy problem zniknie
Z uwagi na swoją historię, czarny czosnek wykorzystywany jest zwłaszcza w koreańskiej kuchni, a profesjonaliści jego smak określają jako niepowtarzalny (umami). Niektórym kojarzy się on z połączeniem suszonej śliwki, octu balsamicznego, espresso i odrobiny anyżu.
Czarny czosnek jest miękki, a jego zapach subtelny i bardzo przyjemny. Sprawdza się jako pasta do smarowania pieczywa, dodatek do nacierania mięsa, zwłaszcza drobiu i ryb. Możemy dodawać go również do zup i sosów, wykorzystywanych do makaronów. Kucharze uważają, że najlepiej komponuje się z takimi przyprawami jak: sezam czy kolendra.
Czytaj również: Nie wyrzucaj łupin z czosnku. Mogą ci się jeszcze przydać
Zobacz też:
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków