Reklama
Reklama

Jesienią wzmacnia odporność lepiej, niż tradycyjny czosnek i ma łagodniejszy smak

Czarny czosnek to prawdziwy superfood. Ludzie na całym świecie urozmaicają nim różne potrawy, ponieważ jego zapach i smak są delikatniejsze od tych u normalnego warzywa. To jednak dopiero początek powodów, dla których powinniśmy wprowadzić go do swojego jadłospisu. Sięgając po czarny czosnek, dostarczamy sobie wielu witamin i minerałów, a jedząc go często, podnosimy swoją odporność. Jest to ważne zwłaszcza teraz, w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy najbardziej podatni na infekcje.

Czarny czosnek to żadna nowość. Z artykułów w internecie dowiadujemy się, że wykorzystywano go już około 5000 lat temu w Azji, na ternach dzisiejszej Korei i Japonii, gdzie uznawany był za prawdziwy rarytas. Został odkryty przez przypadek, ponieważ pozostawiono główkę tradycyjnego czosnku w wilgotnym i gorącym miejscu. A po pewnym czasie ktoś znalazł go, spróbował i okazało się, że czarny czosnek smakuje obłędnie!

Jak powstaje czarny czosnek? Nie występuje w naturze

Jak można się domyślić z powyższego opisu, czarny czosnek nie występuje w naturze. Powstaje z tradycyjnego, białego czosnku (z łac. Allium sativum L.), który poddawany jest procesowi fermentacji w temperaturze około 70 stopni Celsjusza. W ten sposób otrzymujemy czarny czosnek, który od tradycyjnego różni się nie tylko kolorem, ale także smakiem, który podobnie jak i zapach jest znacznie delikatniejszy. 

Jakie właściwości ma czarny czosnek? To dlatego warto go jeść

Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom czarny czosnek pozytywnie wpływa na nasz organizm. Pod wpływem procesu fermentacji substancje aktywne w warzywie stają się dla nas lepiej przyswajalne. Pomimo tego, że zawiera on mniej bakteriobójczej i antywirusowej allicyny od tradycyjnego warzywa, wykazuje silniejszą stymulację układu odpornościowego. A to za sprawą zawartych w nim licznych przeciwutleniaczy, m.in. s-allilocysteiny (SAC). 

Jesienią i zimą powinniśmy sięgać więc po czarny czosnek regularne, aby w ten sposób zmniejszyć ryzyko występowania infekcji. Czarny czosnek wykazuje działanie przeciwzapalne, wspiera układ odpornościowy, pokarmowy i krążeniowy. Jeżeli będziemy sięgać po niego regularnie, możemy obniżyć poziom "złego" cholesterolu we krwi, poprawić wygląd naszej skóry, a nawet wspomóc proces odchudzania.

Sprawdź: Wrzuć 2 ząbki czosnku do toalety, a uciążliwy problem zniknie

Jak wykorzystać czarny czosnek w kuchni? Wzbogaci smak wielu dań

Z uwagi na swoją historię, czarny czosnek wykorzystywany jest zwłaszcza w koreańskiej kuchni, a profesjonaliści jego smak określają jako niepowtarzalny (umami). Niektórym kojarzy się on z połączeniem suszonej śliwki, octu balsamicznego, espresso i odrobiny anyżu. 

Czarny czosnek jest miękki, a jego zapach subtelny i bardzo przyjemny. Sprawdza się jako pasta do smarowania pieczywa, dodatek do nacierania mięsa, zwłaszcza drobiu i ryb. Możemy dodawać go również do zup i sosów, wykorzystywanych do makaronów. Kucharze uważają, że najlepiej komponuje się z takimi przyprawami jak: sezam czy kolendra. 

Czytaj również: Nie wyrzucaj łupin z czosnku. Mogą ci się jeszcze przydać

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie