Dodaj to do zakwasu z buraków, a na pewno nie spleśnieje
Aby zakwas z buraków wyszedł idealny, zawsze powinnaś robić go według sprawdzonego przepisu. W przeciwnym razie jego przygotowanie zajmie ci sporo czasu, a sam smak będzie pozostawiał wiele do życzenia. Aby nie zepsuł się szybko, zawsze powinnaś dodawać do niego te składniki. Dzięki nim twój domowy zakwas z buraków będzie pyszny i zdrowy.
Ze zdrowotnych właściwości buraków warto korzystać zwłaszcza teraz. W okresie jesienno-zimowym warzywa te są łatwo dostępne, więc powinnaś jak najczęściej przygotowywać z nich m.in. domowy zakwas z buraków, który stanowi podstawę pysznego czerwonego barszczu.
Jednak zrobienie dobrej jakości zakwasu z buraków wcale nie jest łatwe. Wystarczy, że popełnisz drobny błąd, lub dodasz do niego złe składniki, a wcale nie będzie smaczny i może szybko ulec zepsuciu.
Zakwas z buraków jest znany ze swych prozdrowotnych właściwości. Wchodzące w jego skład warzywa są źródłem licznych witamin i minerałów. Przede wszystkim dostarczają one: witaminy A, C, E i K, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, potasu i cynku. Buraki są również źródłem cennego przeciwutleniacza, którym jest betanina.
Dzięki temu dobrodziejstwu kwaskowaty napój wykazuje działanie antybakteryjne, antyoksydacyjne i probiotyczne. Jego regularne spożywanie może mieć także korzystny wpływ na nasze samopoczucie, metabolizm, trawienie, kondycję skóry, włosów i paznokci.
Może cię zainteresować: Buraczki już nigdy nie stracą koloru podczas gotowania. Po prostu wrzuć to do wody
Najczęstszą przyczyną pleśnienia zakwasu z buraków jest wypłynięcie któregoś warzywa albo przyprawy na wierzch. Dlatego przygotowując go, musisz zadbać o to, aby żaden składnik nie wystawał ponad powierzchnię wody.
Jeżeli chcesz mieć pewność, że twój zakwas się nie zepsuje, zrób "paczuszkę" z czystej gazy. Włóż do niej pokrojone w kawałeczki buraki wraz z pozostałymi składnikami, a następnie zamknij "pakunek", umieść go na dnie słoja i później po prostu zalej wodą.
Ten prosty trik sprawi, że proces fermentacji zakwasu z buraków przebiegnie prawidłowo. Pamiętaj jednak, że w przypadku przygotowywania większej ilość zakwasu, potrzebne będzie ci więcej paczuszek z gazy, (na ogół 2-3 na 4 litrowe naczynie).
Czytaj również: Taką kiszoną kapustę robiła moja babcia. Nigdy nie była gorzka
Za robienie domowego zakwasu z buraków warto zabrać się jeszcze w listopadzie. Dzięki temu roztwór będzie miał czas do swobodnej fermentacji, a jeśli przygotujesz go prawidłowo, na pewno nie straci swojego smaku i właściwości.
Na domowy zakwas z buraków potrzebne będą ci takie składniki jak:
- 6 buraków ćwikłowych
- 8-9 dużych ząbków czosnku
- 2 litry przegotowanej wody
- 1 duży liść laurowy
- 8-9 ziarenek pieprzu
- 8-7 ziarenek ziela angielskiego
- 2 płaskie łyżeczki soli
- duży słój
Buraki obierz i pokrój w plastry, a następnie przełóż do miski. Obierz czosnek i dodaj do naczynia wraz z liściem laurowym, pieprzem oraz zielem angielskim. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, ułóż je na gazie, zawiń, zwiąż i włóż na dno dużego, wyparzonego wcześniej słoja lub naczynia kamionkowego.
Przygotuj zalewę, przegotowaną i ostudzoną wodę z solą i zalej "paczuszkę" w słoju. Gotowy zakwas z buraków przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe, ciemne miejsce na minimum 5-6 dni. Na koniec przecedź płyn i przelej go do mniejszych wyparzonych słojów lub buteleczek.
Zobacz też:
Zamiast wyrzucać do kosza, zrób z nich syrop na przeziębienie. Na zimę będzie, jak znalazł
Zamszowe buty czyść tylko w ten sposób. Usuniesz brud i nie uszkodzisz materiału