Reklama
Reklama

Zbierz w parku i zaparz. Pij wieczorem, a zapomnisz o stresie i bezsenności

Wiosna to czas długich spacerów, podczas których możemy podziwiać pięknie i aromatycznie kwitnące rośliny. Jedna z nich może nie tylko cieszyć zmysły, ale i pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie, urodę oraz samopoczucie. Wystarczy, że wykorzystamy jej kwiaty, przygotowując np. smaczną herbatę lub relaksującą kąpiel. Podpowiadamy, jak zrywać, suszyć i stosować kwiaty akacji.

Akacja zachwyca nie tylko swoim urokiem i pięknym zapachem. Jej kwiaty są prawdziwą skarbnicą właściwości, które są bezcenne dla naszego zdrowia i urody. Możemy wykorzystywać je na wiele różnych sposobów, stosując akację zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Sprawdź, dlaczego warto zrywać jej kwiaty podczas wiosennego spaceru.

Jakie właściwości mają kwiaty akacji?

Robinia akacjowa potocznie nazywana akacją to gatunek drzew, który należy do rodziny bobowatych. Roślina ta pochodzi z Ameryki Północnej, jednak rozprzestrzeniła i zaaklimatyzowała się już w wielu rejonach świata. Akacja kwitnie od maja do czerwca, jednak zdarza się, że po kilku miesiącach jest w stanie zakwitnąć ponownie.

W tym czasie wytwarza drobne, białe kwiaty, które nie tylko pięknie pachną, ale i mają wiele cennych właściwości. Stosowanie ich może wpłynąć pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Kwiaty mają m.in. działanie przeciwzapalne i moczopędne. Dodatkowo ułatwiają trawienie.

Herbata z kwiatów akacji działa także kojąco na układ nerwowy, równocześnie łagodząc stres i pomagając zasnąć. Oczywiście dzięki swojemu słodkiemu, kwiatowemu zapachowi, akacja pełni również ważną rolę w aromaterapii.

Oprócz tego jej kwiaty zawierają flawonoidy, które zapobiegają działaniu wolnych rodników, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia się skóry. Kosmetyki zawierające akację, wykazują także działanie nawilżające.

Czytaj również: Co jeść na śniadanie? Dietetyczka zdradza, które pieczywo wybrać

Jak wykorzystać akację?

Kwiaty akacji mają nie tylko wiele właściwości, ale i sporo zastosowań. Możemy je używać na wiele różnych sposobów. Jedną z najpopularniejszych metod wykorzystania tych darów natury, jest zaparzenie herbaty z akacji.

W tym celu należy 1 łyżkę świeżych lub suszonych kwiatów zalać szklanką wrzącej wody i parzyć przez 15 minut. Tak przygotowany napar, powinniśmy pić ciepły, spożywając go 2-3 razy dziennie. Natomiast jeśli zależy nam na spokojnym i głębokim śnie, warto ostatnią filiżankę herbaty wypić wieczorem.

Wiele osób decyduje się również na zewnętrzną pielęgnację ciała z użyciem kwiatów akacji. Wtedy to wystarczy przygotować kąpiel, dodając do wanny z ciepłą wodą 2-3 szklanki naparu z kwiatów. Oprócz tego możemy również samodzielnie zrobić peeling z dodatkiem suszonych kwiatów. Dzięki temu nadamy skórze pięknego aromatu, a dodatkowo wygładzimy ją i odżywimy. W tym celu musimy jedynie wymieszać cukier z oliwką i suszonymi kwiatami.

Akację możemy wykorzystać także do gotowania. Z kwiatów warto przygotować konfiturę, którą zrobimy, zalewając je syropem cukrowym i gotując na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Przekładamy konfiturę do słoików i wekujemy. Kwiaty możemy także dodawać do ciast drożdżowych, lodów, biszkoptów oraz wielu innych deserów.

Dodatkowo chcąc wspomóc swój organizm, możemy pić wodę z kwiatami akacji o poranku. Wystarczy, że wieczorem zalejemy je wrzątkiem i pozostawimy na noc, a rano wypijemy z dodatkiem kilku kropel cytryny.

Jak zbierać i suszyć kwiaty akacji?

Pamiętajmy jednak, że jadalne są tylko kwiaty tej rośliny. Pozostałe części akacji są trujące i mogą wywoływać różnego rodzaju dolegliwości. Chcąc zbierać kwiaty, warto zaczekać na słoneczny i suchy dzień. Oczywiście należy je zrywać z dala od drogi i miejsc, które mogłyby wpływać na ich zanieczyszczenie.

Zbierając kwiaty akacji, musimy robić to ostrożnie, aby nie naruszyć ich delikatnych płatków. Po przyniesieniu ich do domu rozkładamy je na papierowym ręczniku lub ściereczce. Kwiaty możemy wykorzystać od razu lub wysuszyć i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Należy je suszyć np. na strychu lub używając do tego suszarki do grzybów, nastawiając ją na temperaturę 40 stopni Celsjusza.  

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie