Reklama
Reklama

Co jeść na śniadanie? Dietetyczka zdradza, które pieczywo wybrać

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ma być ono nie tylko smaczne, ale przede wszystkim ma ono dostarczać nam energii na cały dzień. Właśnie dlatego tak ważne jest wybranie odpowiedniego pieczywa, które zjemy o poranku. Podpowiadamy, jakiego chleba unikać, a jaki kupować, by dostarczyć swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych i zapewnić sobie dobrą energię na rozpoczynający się dzień.

Zdrowe i pożywne śniadanie to klucz do dobrego nastroju w ciągu dnia. Wobec tego wybierając pieczywo, które zjemy rano, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii, dzięki którym wkrótce poczujemy różnicę w naszym samopoczuciu. Sprawdź, jaki chleb kupować, a jakiego pieczywa lepiej unikać.

Jakiego pieczywa nie kupować?

Wybór pieczywa jest naprawdę duży, jednak warto kierować się nie tylko smakiem, ale także wartościami odżywczymi, jakie niesie za sobą chleb oraz tym jak wpływa on na nasze ciało. Chcąc zdrowo się odżywiać, powinniśmy w szczególności unikać jednego rodzaju pieczywa, które nie jest dobrym wyborem dla naszego organizmu.

Mowa tu o pszennym chlebie z marketu. Powodem, dla którego warto z niego zrezygnować, jest skład białego pieczywa. Dokładniej czytając etykietę, zobaczymy, że taki chleb zawiera bardzo duże ilości soli, które także obecne są w szynce czy serze, które dodatkowo kładziemy na kanapki. Jest to istotne, ponieważ nadmiar soli może przyczyniać się do rozwoju wielu groźnych chorób.

Co więcej, białe pieczywo zawiera małe ilości błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych, które są usuwane w trakcie obróbki ziarna. Zazwyczaj jest to domeną pieczywa, które kupujemy zapakowane już w folię. Warto więc wiedzieć, czym je zastąpić, aby nasz organizm otrzymywał potrzebne składniki.

Czytaj również: Uspokaja i ułatwia zasypianie. Wystarczy filiżanka dziennie, by spać jak dziecko

Jakie pieczywo warto jeść na śniadanie?

Na szczęście nie każde pieczywo jest niezdrowe. Wystarczy, że zwrócimy uwagę na skład chleba, który chcemy kupić. Warto wybierać pieczywo na zakwasie, który obfituje w probiotyki. Jedna z dietetyczek Cristina Barrous wyjaśniła w rozmowie z hiszpańskim magazynem "Vogue", że pieczywo na zakwasie zawiera bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową.

Dodatkowo dzięki procesowi fermentacji, jaki przechodzi chleb na zakwasie, nie wywołuje on nadmiernego i gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, co sprawia, że jest idealnym kandydatem na śniadanie.

Dobrym wyborem będzie także pieczywo wieloziarniste lub takie, które zawiera orzechy, przyczyniające się do ograniczenia poziomu glukozy. Polecany jest m.in. ciemny chleb żytni, który obfituje w błonnik pokarmowy i bardzo dobrze wpływa na procesy trawienne.

Jednak najważniejsze, by kupując pieczywo uważnie czytać etykiety i sprawdzać skład poszczególnych wyrobów. Jeśli lista użytych składników jest długa i skomplikowana, to produkt jest wysoko przetworzony i nie będzie on dla nas dobrym wyborem, ponieważ najprawdopodobniej nie zawiera zbyt wielu naturalnych składników i dodatkowo może obfitować w cukier.

Na co jeszcze zwracać uwagę podczas przygotowywania śniadania?

Istotne jest jednak nie tylko to, by wybierać zdrowe pieczywo na śniadanie, ale także to, co dodatkowo do niego zjemy.

Zaleca się, by rozpoczynać swój dzień od porcji warzyw oraz białka. W tym celu możemy spożywać np. jogurt, jajko lub wędliny z piersi indyka. Warto także na talerzu umieścić awokado, twarożek, pomidor czy nieco kremu z migdałów.

Pamiętajmy również, aby raczej unikać słodkich śniadań lub jeśli bardzo je lubimy, komponować je tak, by główna część posiłku była pełnowartościowa i ewentualnie zwieńczona małym słodkim dodatkiem. Dzięki tej drobnej zmianie zauważymy wkrótce, że będziemy czuli się bardziej syci, zyskamy więcej energii, a w ciągu dnia łatwiej będzie nam się skoncentrować.

Zobacz też:

Wcale nie ryż. Najlepszy pochłaniacz wilgoci zrobisz z tej przyprawy

Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie