Reklama
Reklama

Nazywają go "oliwą północy". Jest zdrowszy i tańszy od oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek jest uznawana za niezwykle zdrową i poleca się stosować ją w kuchni. Warto jednak wiedzieć, że choć w Polsce nie ma gajów oliwnych, na naszych polach uprawnych rośnie pewna niedoceniana roślina, która może z nimi konkurować. Chodzi o rzepak. Wytwarzany z niego olej rzepakowy jest rewelacyjną alternatywą dla oliwy z oliwek, a w dodatku wyróżnia się korzystniejszą ceną.

Olej rzepakowy to spożywczy olej roślinny, który wytwarza się z nasion rzepaku. Można go otrzymać na dwa sposoby — przez wytłoczenie lub wytłoczenie i rafinację (czyli oczyszczenie). W porównaniu z innymi olejami roślinnymi oba rodzaje oleju rzepakowego są bardzo cenione, przy czym ten z pierwszego tłoczenia jest lepszy jakościowo niż olej rafinowany. Produkt nazywany jest "oliwą północy" i wyróżnia się tak profilem odżywczym, jak i ceną. Dlaczego to dobry wybór?

Olej rzepakowy a oliwa z oliwek. Właściwości oleju rzepakowego

Olej rzepakowy to ciekawa alternatywa dla oliwy z oliwek. Mają tyle samo tłuszczu i kalorii. Oliwa z oliwek zawiera jednak więcej kwasów tłuszczowych nasyconych i jednonienasyconych, ale za to mniej kwasów tłuszczowych wielonienasyconych. Oliwa z oliwek extra virgin może się jednak pochwalić większą zawartością antyoksydantów, zwalczających wolne rodniki. Z kolei olej rzepakowy wyróżnia się większą ilością witaminy E i witaminy K.

Wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, wpływając pozytywnie między innymi na układ sercowo-naczyniowy. Olej rzepakowy pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zadbać o ciśnienie, a zawarte w nim kwasy omega wykazują właściwości przeciwzapalne. Nienasycone kwasy tłuszczowe wspierają również pracę nerek i pomagają zadbać o skórę czy odporność. 

Czytaj też: Takich bananów lepiej nie kupuj. Drobny szczegół ma znaczenie 

Zastosowanie oleju rzepakowego. Jak przydaje się w kuchni?

Olej rzepakowy jest tańszym zamiennikiem oliwy z oliwek. Świetnie nadaje się do smażenia, choć nie sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Co ciekawe, znajduje jednak również kosmetyczne zastosowanie - może być wykorzystywany na przykład do olejowania włosów. W dużych ilościach może być jednak odpowiedzialny za zespół metaboliczny. Nie należy zatem przesadzać z jego spożyciem. 

Zobacz też:

Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle

Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zakupy | zdrowie