To najzdrowszy chleb na świecie. W Polsce wciąż mało popularny
Pumpernikiel ma charakterystyczny wygląd, smak i aromat, ale przede wszystkim zawiera wiele składników odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie. Nie cieszy się w Polsce zbyt dużą popularnością, a można przy jego pomocy przygotować wiele pysznych posiłków. Warto dowiedzieć się jak najwięcej o tym pysznym chlebie i jego wpływie na organizm.
Pumpernikiel to rodzaj ciemnego, żytniego chleba na zakwasie. Jest to ciemnobrązowy chleb, klasycznie wypiekany ze specjalnej mąki, przygotowanej z całych ziaren żytnich. Ma charakterystyczny smak, określany jako słodko-kwasowo-winny. Cechuje się też specyficznym zapachem — kwaskowo-słodko-miodowym.
Chleb prawdopodobnie pochodzi z Niemiec i choć jego nazwa w ojczystym języku oznaczała w XVII wieku zakalec i chleb trudny do strawienia, zdaniem ekspertów od dietetyki, pumpernikiel to jeden z najlepszych wyborów. Co warto o nim wiedzieć?
Wypiekanie chleba pumpernikiel to skomplikowany proces. Jego charakterystyczną cechą jest pieczenie w niskiej temperaturze nawet przez dobę, a następnie odstawienie do specjalnego pomieszczenia, gdzie będzie leżakował i dojrzewał. Długie pieczenie powoduje tak zwaną reakcję Miliarda, czyli reakcję chemiczną między aminokwasami i cukrami, naturalnie występującymi w cieście. To ona odpowiada za ciemny kolor chleba i jego niemal kawowy aromat.
Prawdziwy pumpernikiel uznawany jest za zdrowy. Ma sporo wartości odżywczych. Znajdziemy w nim między innymi witaminy z grupy B, błonnik, selen, fosfor, miedź i związki roślinne. Trzeba tylko pamiętać, że istnieją obecnie dwa rodzaje tego chleba — europejski i amerykański. Produkt amerykański różni się od europejskiego tak składem, jak i czasem wypiekania — chleb pieczony jest szybciej i w wyższej temperaturze. Wybierając pumpernikiel w sklepie, warto przyjrzeć się jego etykiecie, szukając określenia "pełne ziarna" czy "mąka pełnoziarnista".
Czytaj też: Prasowanie przestanie być czasochłonne i męczące. Wystarczy ten jeden przedmiot
Pumpernikiel pozytywnie wpływa na stan jelit i wspomaga trawienie. Zawarte w nim lignany działają jak przeciwutleniacze, pomagając zmniejszyć stan zapalny i zneutralizować wolne rodniki. Systematyczne spożywanie tego chleba może więc zwiększyć ochronę przed chorobami i wzmocnić odporność.
Pieczywo korzystnie też wpływa na zdrowie serca, pomagając obniżyć cholesterol. Powinni po nie sięgać między innymi cukrzycy, ponieważ ma niższy indeks glikemiczny niż białe pieczywo, a zawarty w nim błonnik wspomaga zdrowie metaboliczne. Witaminy z grupy B wspierają z kolei zdrowie skóry i układu nerwowego. Składniki odżywcze zawarte w pumperniklu wspierają też poprawne funkcjonowanie tarczycy, nerwów i mięśni, a także zdrowie psychiczne i reprodukcyjne.
Zobacz też:
Ten glutek wyczyści każdy zakamarek. Zrobisz go z trzech składników
Żelazko zostawia plamy na ubraniach? Tak pozbędziesz się zabrudzeń
Co czwarty Polak nie wie, gdzie wyrzucać te śmieci. A kary są dotkliwe