Reklama
Reklama

To najzdrowszy chleb na świecie. W Polsce wciąż mało popularny

Pumpernikiel ma charakterystyczny wygląd, smak i aromat, ale przede wszystkim zawiera wiele składników odżywczych, które korzystnie wpływają na zdrowie. Nie cieszy się w Polsce zbyt dużą popularnością, a można przy jego pomocy przygotować wiele pysznych posiłków. Warto dowiedzieć się jak najwięcej o tym pysznym chlebie i jego wpływie na organizm.

Pumpernikiel to rodzaj ciemnego, żytniego chleba na zakwasie. Jest to ciemnobrązowy chleb, klasycznie wypiekany ze specjalnej mąki, przygotowanej z całych ziaren żytnich. Ma charakterystyczny smak, określany jako słodko-kwasowo-winny. Cechuje się też specyficznym zapachem — kwaskowo-słodko-miodowym.

Chleb prawdopodobnie pochodzi z Niemiec i choć jego nazwa w ojczystym języku oznaczała w XVII wieku zakalec i chleb trudny do strawienia, zdaniem ekspertów od dietetyki, pumpernikiel to jeden z najlepszych wyborów. Co warto o nim wiedzieć?

Jak powstaje pumpernikiel? Takiego produktu szukaj

Wypiekanie chleba pumpernikiel to skomplikowany proces. Jego charakterystyczną cechą jest pieczenie w niskiej temperaturze nawet przez dobę, a następnie odstawienie do specjalnego pomieszczenia, gdzie będzie leżakował i dojrzewał. Długie pieczenie powoduje tak zwaną reakcję Miliarda, czyli reakcję chemiczną między aminokwasami i cukrami, naturalnie występującymi w cieście. To ona odpowiada za ciemny kolor chleba i jego niemal kawowy aromat.

Prawdziwy pumpernikiel uznawany jest za zdrowy. Ma sporo wartości odżywczych. Znajdziemy w nim między innymi witaminy z grupy B, błonnik, selen, fosfor, miedź i związki roślinne. Trzeba tylko pamiętać, że istnieją obecnie dwa rodzaje tego chleba — europejski i amerykański. Produkt amerykański różni się od europejskiego tak składem, jak i czasem wypiekania — chleb pieczony jest szybciej i w wyższej temperaturze. Wybierając pumpernikiel w sklepie, warto przyjrzeć się jego etykiecie, szukając określenia "pełne ziarna" czy "mąka pełnoziarnista". 

Czytaj też: Prasowanie przestanie być czasochłonne i męczące. Wystarczy ten jeden przedmiot 

Pumpernikiel a zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

Pumpernikiel pozytywnie wpływa na stan jelit i wspomaga trawienie. Zawarte w nim lignany działają jak przeciwutleniacze, pomagając zmniejszyć stan zapalny i zneutralizować wolne rodniki. Systematyczne spożywanie tego chleba może więc zwiększyć ochronę przed chorobami i wzmocnić odporność.

Pieczywo korzystnie też wpływa na zdrowie serca, pomagając obniżyć cholesterol. Powinni po nie sięgać między innymi cukrzycy, ponieważ ma niższy indeks glikemiczny niż białe pieczywo, a zawarty w nim błonnik wspomaga zdrowie metaboliczne. Witaminy z grupy B wspierają z kolei zdrowie skóry i układu nerwowego. Składniki odżywcze zawarte w pumperniklu wspierają też poprawne funkcjonowanie tarczycy, nerwów i mięśni, a także zdrowie psychiczne i reprodukcyjne. 

Zobacz też:

Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle

Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie