Reklama
Reklama

Masz problemy z koncentracją? Pij to zamiast porannej kawy

Nie dość, że smaczna to jeszcze pełna pozytywnego działania. Tak właśnie można opisać napój, który ceniony jest za swoją słodycz i właściwości rozgrzewające. Zazwyczaj sięgamy po niego okazjonalnie, zwłaszcza gdy najmłodsi o niego poproszą. Od teraz warto pić go częściej, gdyż koi zmysły, a do tego wspiera układ nerwowy i koncentrację. Na tym jednak nie koniec zalet.

Idealny napój na jesień to taki, który rozgrzewa, poprawia nastrój, a do tego jest smaczny i pełen korzyści zdrowotnych. Tak jest w przypadku nie tylko jesiennych herbat i naparów czy też smakowych kaw. Wyśmienitym napojem, po który większość osób nie sięga wcale lub robi to zdecydowanie za rzadko, jest gorąca czekolada. Przygotowana z wysokiej jakości składników zachwyci nie tylko smakiem i aromatem, ale i pozytywnym działaniem na organizm.  

Gorąca czekolada — słodki rarytas, ale i moc zdrowia  

Gorąca czekolada zazwyczaj kojarzy się ze słodkim deserem, na którego punkcie przepadają głównie dzieci. Jak się okazuje, również i dorośli powinni po nią sięgać, zwłaszcza jeśli poszukują sposobu na poprawę koncentracji i uwagi. Ten rozgrzewający napój to bowiem źródło cennych składników bioaktywnych, które mogą korzystnie wpływać na organizm na wielu płaszczyznach.  

To bogactwo antyoksydantów, gdyż kakao zasobne jest we flawonoidy, które neutralizują wolne rodniki i przy tym wspierają układ odpornościowy, a także chronią komórki nerwowe przed stresem oksydacyjnym. Wykazują właściwości przeciwzapalne, zapobiegając między innymi przedwczesnemu starzeniu oraz wielu chorobom. 

Ten aromatyczny napój poprawia także krążenie, gdyż flawonoidy rozszerzają naczynia krwionośne i poprawiają przepływ krwi. Umiarkowane picie gorącej czekolady, zwłaszcza gorzkiej, z wysoką zawartością kakao może także przyczynić się do obniżenia ciśnienia oraz lepszej pracy całego układu krążenia.  

Zobacz także: Pij codziennie tę herbatę. Wygładza zmarszczki i spala tłuszcz z boczków

Dlaczego warto pić gorącą czekoladę? Korzyści z picia czekolady

Wiele osób spogląda na gorącą czekoladę wyłącznie jak na słodki napój. Czasami wręcz za słodki. Jak się okazuje, przygotowana z dobrej jakości składników oraz w odpowiedni sposób niesie za sobą wiele dobrego. I choć nikt nie mówi tutaj o całkowitej rezygnacji z kawy, czasami warto zastąpić ją kubkiem smakowitej czekolady. Dobrze po nią sięgać, gdyż teobromina i kofeina działają delikatnie pobudzająco na układ nerwowy, co zwiększa czujność oraz zdolności skupienia.  

Gorąca czekolada jest więc idealnym napojem do nauki bądź pracy. Dostarczając magnezu, poprawia także pracę mózgu i działanie układu nerwowego, wpływając na pamięć oraz koncentrację. Jeśli więc zależy ci na lekkim pobudzeniu i skupieniu, a przy tym rozgrzaniu w chłodny, jesienny dzień, kubek gorącej czekolady to strzał w dziesiątkę. Gorąca czekolada to także dobry pomysł na relaks oraz redukcję napięcia.  

Sprawdź też: Dodawaj do zielonej herbaty. Wzmocnisz odporność i zyskasz luz w pasie

Jak przygotować gorącą czekoladę? Jest smaczna i pobudza koncentrację  

Chcąc korzystać z pozytywnych właściwości gorącej czekolady, należy przygotowywać ją we właściwy sposób. Najlepszym wyborem jest czekolada z wysoką zawartością kakao, minimum 70%. Dobrze, aby była bez sztucznych aromatów i konserwantów. Ponadto należy unikać nadmiaru cukru i słodkich dodatków. Zamiast tego warto postawić na naturalne smaki, takie jak szczypta cynamonu, chili czy kardamon, które dodatkowo wzmocnią pozytywne działanie napoju.  

Po gorącą czekoladę warto sięgać z umiarkowaną częstotliwością. Zdaniem wielu osób to dobra i zdrowsza alternatywa dla wielu słodkich przekąsek. W smaczny sposób przygotujesz ją z następujących składników: 

  • 250 ml mleka (może być też napój roślinny) 
  • 1 duża łyżka wysokiej jakości kakao  
  • 30 g gorzkiej czekolady (min. 70%) 
  • 1 łyżeczka miodu (można pominąć) 
  • Dodatki: cynamon, chili, kardamon, itp.  

Sposób przygotowania:  

Mleko podgrzej w garnku, nie dopuszczając do wrzenia. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Następnie dorzuć pokruszoną czekoladę i mieszaj aż się roztopi. Gorącą czekoladę przelej do kubka, dodaj miód i inne dodatki, a następnie delektuj się przepysznym napojem.

Zobacz też:

Masz problem ze znalezieniem grobu na cmentarzu? Przeczytaj, a trafisz bez problemu

Rośnie nawet w parku, ale nikt go nie zbiera. Jest jadalny i do tego smaczny

Tak szybko wyczyścisz nagrobek z lastryko. Bez smug i zacieków w kilka minut

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie