Dodawaj do zielonej herbaty. Wzmocnisz odporność i zyskasz luz w pasie
Okres jesienno-zimowy to czas, w którym szczególnie łatwo o przeziębienie i infekcje. Dobrze więc wiedzieć, jak w naturalny sposób wesprzeć swój organizm oraz odporność. Rozwiązaniem jest zielona herbata z jednym dodatkiem, który nie tylko zadba o zdrowie, ale i wspomoże odchudzanie. Dowiedz się, z czym warto pić zieloną herbatę.
Zielona herbata od wieków uchodzi za napój długowieczności, pełen prozdrowotnych właściwości. Delikatny smak połączony ze skarbnicą składników odżywczych sprawia, że napar ten chętnie pity jest na całym świecie. W okresie jesienno-zimowym warto jeszcze nieco bardziej podkręcić jej smak i działanie z pomocą imbiru, który także niesie ze sobą niesamowite właściwości. Dlaczego warto to połączenie włączyć do swojej diety?
Zielona herbata znana jest ze swojego bogatego składu. Jako źródło polifenoli wspiera układ odpornościowy, spowalnia procesy starzenia, korzystnie wpływa na pamięć czy też wspomaga odchudzanie i metabolizm. To napój pełen dobra, po który warto sięgać regularnie.
W połączeniu z imbirem tworzy doskonały napój rozgrzewający, który sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Imbir to popularna przyprawa, która słynie ze swojego lekko ostrego i piekącego smaku. Korzeń imbiru ma jednak do zaoferowania o wiele więcej. Bogaty w witaminy, minerały i olejki eteryczne działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a także pobudza krążenie.
Połączenie zielonej herbaty z imbirem jest więc wspaniałym duetem niosącym ze sobą nieocenione właściwości w kontekście zdrowia i odporności. Taka herbata rozgrzewająca jest niczym tarcza ochronna dla organizmu oraz wsparciem w walce z przeziębieniami.
Ponadto właściwości zielonej herbaty i zalety imbiru mają dobry wpływ na proces przemiany materii, przez co połączenie to polecane jest nie tylko w kontekście odporności, ale i odchudzania. Imbir sprzyja również trawieniu, łagodzi wzdęcia oraz wspiera pracą żołądka.
Sprawdź też: Zaparz i pij zamiast herbaty. Przestaniesz podjadać i poczujesz luz w spodniach
Regularne picie herbaty z imbirem może przynieść dla organizmu wiele korzyści, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Ponadto to doskonały napój rozgrzewający na chłodne dni. Istnieją różne sposoby przyrządzania herbaty z imbirem, jednak warto pamiętać o kilku kwestiach, dzięki którym napar wyjdzie smaczny i pełen cennych właściwości.
Warto pamiętać, że imbir może spowodować częściowe zatrzymanie zaparzania się herbaty, dlatego nie należy wrzucać go od razu. Parzony oddzielnie może mieć z kolei bardziej ostry i wyrazisty smak, który nie każdemu może odpowiadać. Dobrze więc znaleźć dla siebie idealne rozwiązanie, które zrównoważy smak zielonej herbaty i imbiru.
Najlepiej taki napój przygotować z 3 łyżeczek zielonej herbaty i 6 plasterków imbiru. Susz zalej 400 ml wody o temperaturze 80 st. C i parz przez około 4 minuty. W osoby naczyniu pokrojony imbir zalej 100 ml wody i również parz przez 4 minuty. Po odcedzeniu połącz oba napary i ciesz się napojem pełnym mocy. Dodatkowo możesz wzbogacić go o ½ łyżeczkę miodu i połowę plasterka cytryny. Wzbogaci to smak i także właściwości pomocne w czasie przeziębienia.
Może cię zainteresować: Nic nie wzmacnia odporności, jak ten dodatek do herbaty. Robię co roku
Zobacz też:
Ten grzyb to Święty Graal grzybiarzy. 1 sztuka wystarczy na obiad dla całej rodziny
Od 10 lat myję tym lodówkę. Wygląda i pachnie nawet lepiej, niż nowa
Sezon grzewczy rozpoczęty, a kaloryfer zimny? Tak szybko rozwiążesz problem