Tych grzybów nie powinieneś suszyć. Mogą stać się niebezpieczne dla zdrowia
Grzyby są smaczne i mają wiele zdrowych składników. Jednak zarówno przy ich zbieraniu, jak i przygotowywaniu trzeba uważać. Pomyłka lub błąd na wspomnianych etapach może zakończyć się poważnymi problemami zdrowotnymi, a nawet śmiercią. Dotyczy to również suszenia grzybów. Których gatunków nie powinno się suszyć? Wyjaśniamy.
Niektóre gatunki poddane procesowi suszenia mogą okazać się śmiertelnie niebezpieczne. Nie pomogą w tym nawet naturalne metody polegające na suszeniu grzybów na powietrzu, kiedy rozmieszcza się je na sznurach lub siatkach i pozostawia do wyschnięcia w cieniu i przewiewnym miejscu.
Czasem nie zadziałają też nowocześniejsze rozwiązania, na przykład wykorzystanie suszarek elektrycznych lub piekarnika. Czy sposób suszenia jest kluczowy w kontekście przydatności grzybów do spożycia, czy znaczenie mają zupełnie inne aspekty?
Niektóre gatunki grzybów nie nadają się do suszenia. Zdatne są wyłącznie te, które mają suchy kapelusz, na przykład prawdziwki, podgrzybki, koźlarze, czy rydze. Są też odmiany, których kapelusz powinien być pozbawiony skórki przed suszeniem. Dotyczy to maślaków.
Ze względu na te kwestie, nie powinno się suszyć grzybów z wilgotną skórą, a także odmian blaszkowatych. Nie zaleca się również suszenia kurek – ich smak po obróbce może stać się bardzo gorzki. Z kolei w przypadku kani, grzyby będą mdłe. Nie warto również suszyć opieńków, ponieważ mogą całkiem utracić swoje walory smakowe.
Do suszenia najlepiej będą nadawać się borowiki, podgrzybki, smardze i koźlarze. To dlatego, że nawet pomimo obróbki zachowają swoje walory smakowe. Dobrym wyborem będzie też zdecydowanie się na odmianę o dużym owocniku. W innym przypadku nieduże grzyby mogą niemal zniknąć po suszeniu.
Na początku grzyby trzeba dokładnie oczyścić. Nie powinno się ich jednak od razu myć. Do pozbycia się brudu można wykorzystać miękką szmatkę. Trzeba nią przetrzeć owocniki i usunąć mech, igliwie, piasek, czy każde inne niepożądane elementy.
Ważne jest to, aby grzyb był w pełni zdrowy, nie miał robaków, czy nie był zaatakowany przez pleśń. W innym przypadku stanie się on niebezpieczny dla zdrowia. Niezdrowe może okazać się też spożywanie trzonków grzybów – szczególnie w przypadku starych okazów może zbierać się w nich pleśń lub robaki. Dlatego lepiej ich w ogóle nie suszyć.
Powszechnym sposobem na suszenie grzybów jest wykorzystanie piekarnika. Należy nagrzać komorę do 50°C i wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Później pokrojone grzyby trzeba rozłożyć równomiernie i włożyć do piekarnika na około 4-7 godzin. Po zauważeniu, że grzyby się wysuszyły, należy przełożyć je w ciemne i suche miejsce, a potem przełożyć do plastikowych torebek.
Zobacz też:
Jest nazywany płynnym złotem. Pij każdego dnia, a zapomnisz o boczkach i wzdęciach
Ta mikstura pozwoli ci przetrwać jesień bez przeziębień. Nazywają ją "antygrypiną"