Reklama
Reklama

Czujesz się przeziębiony lub pozbawiony energii? Pij tę herbatę z przepisu babci

Zimna to czas, w którym wielu z nas sięga po kubek z aromatyczną herbatą. Jednak nie wszyscy kojarzą pyszny napar, który pomaga podczas przeziębienia i nie tylko. To idealny, rozgrzewający napój z przepisu babć. Jak przygotować herbatę z rokitnikiem i imbirem? Dlaczego warto ją pić zimą?

Wiele słyszymy o prozdrowotnych właściwościach cytrusów i ziół. Do tego grona należy również rokitnik. To nieco zapominana roślina, która od lat towarzyszyła naszym babciom — dzięki niej można było przepędzić niejedno przeziębienie. Warto te metody wykorzystać także współcześnie.

Herbata z rokitnikiem i imbirem — napój na dobre zdrowie

Rokitnik to roślina, która nie jest dobrze znana w Polsce, ale często u nas występuje. Warto o niej pamiętać, ponieważ te małe, pomarańczowe kuleczki są bogactwem witaminy C — mają jej aż trzy razy więcej niż czarna porzeczka. Pod względem zawartości tego składnika ustępują jedynie dzikiej róży. Według Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej rokitnik jest najlepszym źródłem witaminy C (zawiera nawet 900 mg na 100 g świeżych owoców).  

Co więcej, w rokitniku znajdziemy aż 190 substancji bioaktywnych, które wspierają funkcjonowanie organizmu m.in. łagodzą objawy przeziębienia. Rokitnik może być wykorzystany w postaci oleju, soku lub surowych owoców. W każdej z tych postaci jest zdrowy dla organizmu. Zimą szczególnie dobrze jest zrobić z niego wywar na herbatę.  

Z kolei dodatek imbiru poprawia krążenie i rozgrzewa organizm. To idealna przyprawa, gdy brakuje nam energii. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, przez co jest idealnym dopełnieniem herbaty z rokitnikiem.  

Przeczytaj też: Wrzuć do porannej kawy. Nie zmarzniesz w chłodny dzień, a do tego schudniesz

Koncentrat z rokitnika — zrobisz z tego idealną zimową herbatę

Jeśli chcemy przygotować ten pyszny napój, to na początek musimy ugotować koncentrat, który będzie można trzymać nawet przez miesiąc, po tym czasie lepiej zrobić nowy. Do przygotowania koncentratu potrzebne są:  

  • 300 g owoców rokitnika (mogą być świeże lub mrożone),  
  • 150 g płynnego miodu,  
  • 20 g świeżego imbiru.  

Jeśli potrzebujemy koncentratu np. dla całej rodziny, to możemy wykonać kilka porcji jednocześnie.  

Przygotowanie koncentratu:  

  1. Na początek musimy drobno posiekać korzeń imbiru.  
  2. Kolejno umieszczamy owoce rokitnika i imbir w blenderze. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.  
  3. Następnie uzyskaną mieszankę przecieramy przez sitko o większych oczkach. Do przetartej masy dodajemy miód i dokładnie mieszamy.  
  4. Koncentrat należy przechowywać w lodówce, w dobrze zamkniętym słoiku.  

Herbatę przygotowujemy z 1-2 łyżeczek koncentratu, które należy zalać ciepłą wodę (ok. 40 st. C), dzięki temu miód nie straci swoich właściwości. W razie konieczności może dodatkowo dosłodzić herbatę kolejną dawką miodu.  

Sprawdź także: Wiele osób uważa, że jest niezdrowy. Tymczasem to ten napój zapewnia długowieczność

Dlaczego warto pić herbatę z rokitnikiem i imbirem?  

Herbata ta wspiera odporność i dobrze wpływa na samopoczucie, może również łagodzić stany zapalne oraz problemy trawienie. Napój ten można pić codziennie — witaminy C nie można przedawkować, ponieważ jest ona wydalana z moczem. Jednak niektóre osoby powinny uważać na owoce rokietnika. Nie jest on zalecamy, w przypadku wrzodów żołądka oraz problemów z dwunastnicą. W przypadku tych dolegliwości warto należy skonsultować się z lekarzem, przed rozpoczęciem picia herbaty z rokitnika i imbiru. 

Zobacz też:

Jest jeszcze zdrowszy, niż miód. Wystarczą 2 łyżeczki dziennie, by zwiększyć odporność

Kupujesz cukier waniliowy do świątecznych wypieków? Koniecznie zwróć na to uwagę

Wymocz suszone grzyby w tym płynie. Będą obłędnie smaczne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | senior