Wzmacnia odporność i pomaga w przeziębieniu lepiej niż mleko z czosnkiem i miodem. Do tego dobrze smakuje
W sezonie chorobowym niezwykle ważne jest wspieranie odporności. Można to robić domowymi sposobami, które są nie tylko skuteczne, ale i smaczne. Nie trzeba więc sięgać po niezbyt dobre połączenie mleka, czosnku i miodu, ponieważ można je zamienić na apetyczniejszą miksturę, jaką jest oksymel. To napój, który nie tylko wzmacnia odporność, gdyż zalet ma o wiele więcej. W dodatku można go samodzielnie przygotować w domu. Przekonaj się, jak to zrobić.
Chcąc zadbać o swoje zdrowie, coraz więcej osób sięga po naturalne metody, które łączą w sobie prostotę oraz cenne właściwości wykorzystywanych produktów. Nie inaczej jest w przypadku oksymelu, który jest niezwykłą mieszanką octu i miodu. Dobroczynnie działa na organizm na wielu płaszczyznach i przy tym dobrze smakuje.
Oksymel lub też oxymel to znany od pokoleń napój, który bazuje na miodzie oraz “żywym" occie. To niezwykle ważne, aby ocet robiony był bez pasteryzacji, a w wyniku naturalnej fermentacji trwającej kilka tygodni. Najczęściej wykorzystywany jest do tego ocet jabłkowy. Przygotowywany w ten sposób zawiera w sobie szereg prozdrowotnych składników, które okazują się być nieocenione w kontekście odporności.
Ocet jabłkowy jest więc podstawowym składnikiem oksymelu, ale nie jedynym. Ważny jest również miód, który ma za zadanie działać kojąco, antybakteryjnie oraz wzmacniająco. Ponadto do tego prozdrowotnego napoju można dodawać różne przyprawy i zioła, co dodatkowo wzbogaca właściwości tej mikstury, a ponadto dodaje jej aromatu i głębi smaku.
Można więc pokusić się o dodanie, chociażby kurkumy, cynamonu, goździków czy nawet pieprzu w ziarnach. Dla nieco bardziej wytrawnej nuty smakowej warto sięgnąć po rozmaryn czy czosnek. Opcji jest więc całkiem sporo, przez co można skomponować odpowiedni dla siebie smak.
Może cię zainteresować: Taka kawa jest o wiele zdrowsza od espresso czy cappuccino. Sekret tkwi w ziarnach
Oksymel dzięki bogactwu składników wykazuje wszechstronne zastosowanie oraz szereg korzyści zdrowotnych. W okresie wzmożonych zachorowań nieocenione jest wsparcie odporności, między innymi dzięki zawartości antyoksydantów. Ponadto oxymel działa przeciwzapalnie, łagodząc stany zapalne w organizmie.
W chwili przeziębienia potrafi także skutecznie złagodzić jego objawy, gdyż działa wykrztuśnie, a także rozgrzewająco. W dodatku oczyszcza organizm, wspiera trawienie i wspomaga metabolizm. To nieoceniona pomoc przy redukcji wzdęć.
Czytaj też: Pijesz siemię lniane? Uważaj, by nie popełnić tego powszechnego błędu
Oksymel jest zatem naturalnym środkiem, który może skutecznie wspierać organizm na wielu płaszczyznach. Przed rozpoczęciem przyjmowania, warto jednak sprawdzić, czy nie posiada się ku temu żadnych przeciwwskazań zdrowotnych.
Dobrą wiadomością jest, że taki oksymel można samodzielnie przygotować w domu. Potrzebujesz do tego następujących składników:
- ¼ szklanki płynnego miodu
- Niepasteryzowany ocet jabłkowy
- 2 cytryny
- 5-6 goździków
- 2 laski cynamony
- 1 łyżka startej kurkumy
- Świeżo starty imbir
- Opcjonalnie: inne przyprawy i zioła według własnych preferencji
Sposób przygotowania:
Przygotowania zacznij od wyparzenia szklanego słoika. Umieść w nim wyparzoną cytrynę pokrojoną na kawałki, goździki, starty imbir, kurkumę oraz laski cynamonu. Całość zalej octem, tak aby sięgał do górnej części słoika. Słoik przykryj czystym ręcznikiem kuchennym i “obwiąż" gumką recepturką, by do środka dochodziło powietrze.
Całość maceruj w temperaturze pokojowej przez około 4-6 tygodni, pamiętając o codziennym wstrząśnięciu słoika. Po upływie tego czasu miksturę przelej do innego wyparzonego słoika, dodaj teraz miód oraz wymieszaj wszystko, do całkowitego rozpuszczenia. Powstały oksymel przetrzymuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Od teraz możesz go pić na kilka sposobów. Najłatwiej rozcieńczać jedną łyżkę oksymelu w szklance letniej wody i w ten sposób pić go rano na czczo. Sporo osób preferuje właśnie ten sposób, gdyż preparat wspiera wtedy nie tylko układ odpornościowy, ale i trawienny. To również łagodniejsza wersja dla żołądka. Można również oksymel dodawać do niezbyt gorącej herbaty. Wystarczą już 1-2 łyżki dziennie, aby odczuć jego zdrowotne właściwości.
Zobacz też:
Zmniejszają ryzyko sklerozy i demencji. Wystarczy jeść kilka sztuk dziennie
Złoty napój z Indonezji. Pij codziennie, a zapomnisz o przeziębieniu i problemach z trawieniem
Zalewasz suszone grzyby taką wodą? Masz jak w banku, że będą twarde i gorzkie