Dzięki tym trikom szybko obierzesz czosnek. Tę kuchenną sztuczkę warto znać
Krojenie cebuli i obieranie czosnku to najmniej przyjemne czynności podczas gotowania. Jednak oba te warzywa są jednymi z najchętniej dodawanych do wielu potraw. Dlatego też prawie codziennie mierzymy się z koniecznością ich obrania i pokrojenia. Na szczęście istnieje kilka trików, które pozwolą znacznie szybciej obrać czosnek. Jak to zrobić? Wyjaśniamy!
Standardowe obieranie czosnku z delikatnych, niemalże papierowych skórek za pomocą paznokci może być uciążliwe i czasochłonne, szczególnie jeśli potrzebujemy większej liczby ząbków.
Przeczytaj również: Obniżysz poziom cukru i przyspieszysz metabolizm. Wystarczy jedna łyżeczka do kawy
Dobrą, łatwo i bardzo szybką metodą jest wykorzystanie pojemnika. W tym celu należy przygotować potrzebne ząbki (muszą być oddzielone), włożyć je do pojemnika i zamknąć. Następnie musimy wstrząsnąć mocno opakowaniem. Skórki powinny zacząć odchodzić (metoda ta może być mniej skuteczna w przypadku bardzo wysuszonych ząbków). Ten trik pozwala na szybkie obranie nawet kilkudziesięciu ząbków jednocześnie. Jednak powinniśmy pamiętać, aby wybrać wystarczająco duży pojemnik — tak, aby można było swobodnie wstrząsnąć czosnkiem.
Sprawdź także: Co ile godzin jeść kolejne posiłki? Dietetyk wyjaśnia
Poza sposobem z pojemnikiem istnieją również inne triki, które warto wypróbować. Każda z tych sztuczek może być pomocna podczas gotowania.
Zmiękczanie w gorącej wodzie
To bardzo dobry sposób, jeśli ząbki są wysuszone. Metoda ta polega na wrzuceniu czosnku do gorącej wody na 30 sekund do minuty. Po tym czasie skórka powinna odejść lub bardzo łatwo dać się zdjąć. Co ważne metoda ta nieznacznie zmiękczy czosnek.
Specjalne praski do czosnku
Używanie praski do wyciskania czosnku jest bardzo popularne. Jednak istnieją również modele, do których możemy włożyć ząbek w skórce. Ta metoda pozwala na dokładne zmiażdżenie i rozdrobnienie czosnku, co jest przydatne w wielu przepisach m.in. zupach czy też sosach.
Zmiażdżenie nożem
Te trik jest dobry, jeśli potrzebujemy rozgnieść czosnek. Na początek należy położyć ząbek na desce i przyłożyć do niego duży nóż płaską stroną. Następnie mocno docisnąć nóż za pomocą dłoni (pamiętajmy, aby uważać na ostrą stronę). Skórki powinny się bez problemu rozdzielić.
Te sposoby pozwolą na szybkie i łatwe obranie czosnku — warto wypróbować wszystkie triki i wybrać metodę, która najbardziej nam odpowiada.
Zobacz też:
Zmniejszają ryzyko sklerozy i demencji. Wystarczy jeść kilka sztuk dziennie
Złoty napój z Indonezji. Pij codziennie, a zapomnisz o przeziębieniu i problemach z trawieniem
Zalewasz suszone grzyby taką wodą? Masz jak w banku, że będą twarde i gorzkie