Reklama
Reklama

Co ile godzin jeść kolejne posiłki? Dietetyk wyjaśnia

Dieta ma kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o kondycję naszego organizmu i jego zdrowie. Najważniejsze jest oczywiście to, co ląduje na naszym talerzu, ale i bardzo ważne jest także zachowanie odpowiednich odstępów czasowych między posiłkami. Dlaczego ma to takie znaczenie? Wyjaśniamy, jakie korzyści przynosi regularne jedzenie.

Regularne posiłki są bardzo ważne dla naszego organizmu. Zapewniają mu bezpieczeństwo, stałą dostawę paliwa i dają możliwość przeprowadzania procesu, podczas którego może on pozbyć się toksyn z ciała. Wobec tego niezwykle istotne jest robienie 3-4-godzinnych przerw pomiędzy posiłkami. Sprawdź, w jaki sposób ułatwia to dietę i jak wpływa na nasze ciało.

Dlaczego regularne jedzenie jest tak ważne?

Zdrowa i zbilansowana dieta to nie tylko odpowiednia kaloryczność posiłków, ale i to, co umieszczamy na talerzu, a także to, o jakich porach to spożywamy. Nie chodzi jednak w tym przypadku o konkretne godziny, ale o to, jak długie są przerwy pomiędzy posiłkami. Dzięki temu możemy rozplanowywać swoją dietę tak, by uniknąć podjadania.

Wobec tego idealną przerwą między posiłkami jest okres od 3 do 4 godzin. Tyle czasu powinniśmy zaczekać po zjedzeniu, zanim sięgniemy po kolejną przekąskę lub potrawę. Dzięki takiemu odpoczynkowi i regularności w jedzeniu nasz organizm ma możliwość racjonalnego gospodarowania dostarczoną mu energią. Dodatkowo nie nastawia się on na dłuższe okresy głodu i w związku z tym nie gromadzi zbędnych zapasów.

Co więcej, systematycznie dostarczane jedzenie w mniejszych ilościach, sprawia, że pożywienie jest lepiej wchłaniane oraz wykorzystywane. W dodatku przerwy o takiej długości pozwalają nam uniknąć głodu i obniżenia poziomu glukozy we krwi.

Czytaj również: To najgorsza pora dnia na picie herbaty. Lepiej z niej zrezygnuj                       

Co daje jedzenie posiłków co 3 godziny?

Według dietetyków jedzenie posiłków w odstępach 3 godzin jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Pozwala nam to ograniczyć sięganie po przekąski. Dzięki temu nasz przewód pokarmowy może oczyścić się z resztek, toksyn oraz bakterii.

Cały ten proces, opierający się na aktywności mięśni jelit zaczyna się dopiero około 1,5 godziny po zjedzeniu posiłku i kończy, gdy znów coś jemy. Wobec tego przerwa trwająca 3 godziny jest niezwykle ważna, ponieważ pozwala przeprowadzić to działanie naszemu organizmowi.

Jakie są jeszcze zalety robienia przerw między posiłkami?

Jednak to nie jedyna zaleta jedzenia co 3 godziny. Tak jak wspominaliśmy, działanie w ten sposób, wpływa na regulację glukozy. Dodatkowo pomaga ono utrzymać insulinę na odpowiednim poziomie. Co więcej, regularność posiłków zwiększa uczucie sytości i pozwala lepiej pilnować swoich założeń w diecie.

Zdaniem wielu dietetyków jedzenie co 3 godziny może wpływać na przyspieszenie metabolizmu, jednak w tym przypadku opinie lekarzy nie są jednoznaczne. Do pozostałych zalet takiego rozwiązania, zaliczamy:

  • wprowadzenie zdrowej rutyny,
  • brak restrykcji w diecie tego typu i brak konieczności wykluczania produktów,
  • pilnując kaloryczności i regularności, nie będziemy odczuwali ciągłego głodu, jak na restrykcyjnych dietach,
  • nie mamy ochoty na dodatkowe posiłki lub przekąski,
  • z czasem wypracowujemy zdrowe i korzystne dla organizmu nawyki.

Zobacz też:

Zmniejszają ryzyko sklerozy i demencji. Wystarczy jeść kilka sztuk dziennie

Złoty napój z Indonezji. Pij codziennie, a zapomnisz o przeziębieniu i problemach z trawieniem

Zalewasz suszone grzyby taką wodą? Masz jak w banku, że będą twarde i gorzkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie