Reklama
Reklama

Ten owoc zawiera najwięcej witaminy C. Poprawia odporność i wygładza cerę

Mało kto słyszał o tym owocu, choć z wszystkich zawiera w swoim składzie najwięcej witaminy C. Pora docenić acerolę za bogaty skład oraz liczne właściwości prozdrowotne. Dowiedz się więcej na jej temat i przekonaj się, dlaczego owoce aceroli warto włączyć do swojej codziennej diety.

Te malutkie owoce to prawdziwa bomba witaminowa i naturalny superfood. Pomimo tego wciąż mało słyszy się o aceroli, która posiada mnogie właściwości zdrowotne. To naturalny sposób na wzmocnienie odporności, ale nie tylko. Jakie jeszcze zalety posiada ten wyjątkowy owoc? 

Acerola — co to za owoc i co takiego ma w sobie?

Acerola niektórym może być znana pod nazwą wiśnia z Barbados. To niewielki, czerwony owoc, który pochodzi z wiecznie zielonego krzewu wywodzącego się z Ameryki Środkowej. Owoce aceroli różnią się barwą w zależności od stopnia dojrzałości. Ich miąższ jest niezwykle soczysty i lekko kwaskowaty.  

Owoce aceroli są niezwykle delikatne i po zerwaniu ulegają szybkiemu zepsuciu. W związku z tym acerola najczęściej dostępna jest w postaci soku, suszu, kapsułek czy też proszku. Jeśli już ten owoc jest komuś znany, to dzięki ogromnej ilości witaminy C, której jest o wiele więcej niż chociażby w cytrusach.  

Ogromna dawka witaminy C to jednak niejedyna zaleta aceroli. Dodatkowo owoc ten jest dobrym źródłem witaminy A oraz witamin z grupy B. Ponadto acerola zawiera flawonoidy i karotenoidy będące naturalnymi przeciwutleniaczami, a także liczne minerały, takie jak wapń, magnez czy fosfor.  

Zobacz także: Wzmacnia odporność i pomaga w przeziębieniu lepiej niż mleko z czosnkiem i miodem. Do tego dobrze smakuje

Na co jest dobra acerola? Właściwości tych kwaskowatych owoców 

Acerola poprzez swój bogaty skład wspiera organizm na wielu poziomach. Włączenie tych owoców do swojej diety niesie za sobą niemało korzyści. Za jedną z największych, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, uznaje się wzmocnienie odporności. A wszystko to przez wysoką zawartość witaminy C. Już 3 sztuki owoców aceroli są w stanie uzupełnić dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę, która jest nieocenionym wsparciem dla układu immunologicznego. 

Ponadto acerola działa jako naturalny przeciwutleniacz, który neutralizuje działanie wolnych rodników. Dzięki temu wpływa na opóźnienie procesów starzenia, a także może pomóc zmniejszyć ryzyko wielu chorób, takich jak chociażby miażdżyca. Owoce te posiadają także właściwości przeciwbakteryjne. 

Acerola warta jest również uwagi w kontekście kondycji skóry. Dzięki wspomnianym już antyoksydantom korzystnie wpływa na jej wygląd i elastyczność. Redukuje zmarszczki, a także zapewnia szybsze gojenie się ran. Warto wspomnieć o zawartym w aceroli błonniku, który jest dobry na trawienie oraz wykazuje korzystny wpływ na florę jelitową. 

Sprawdź też: Męczy cię kaszel? Ten syrop z trzech składników szybko przyniesie ulgę

Dlaczego warto włączyć acerolę do swojej diety?

Acerola to prawdziwa bomba witaminowa, która wspomaga organizm na wielu płaszczyznach. Chcąc dbać o swoje zdrowie, warto włączyć ją do swojej codziennej diety. Polecana jest szczególnie w przypadku niedoboru witaminy C. Zwłaszcza że acerolę z łatwością można przyjmować w różnych postaciach, na przykład jako tabletki do ssania czy też sok.

Łatwo można dostać również acerolę w postaci proszku, który na co dzień można dodawać do koktajlu, owsianki czy smoothie. Acerola to owoc, który zachwyca swoim składem i działaniem, a pomimo tego wciąż dla wielu osób pozostaje nieznany, Chcąc zadbać o swoją odporność i kondycję swojej skóry, warto włączyć go do swojej diety. Sięgając po niego regularnie, z pewnością zauważysz efekty.  

Zobacz też:

Zmniejszają ryzyko sklerozy i demencji. Wystarczy jeść kilka sztuk dziennie

Złoty napój z Indonezji. Pij codziennie, a zapomnisz o przeziębieniu i problemach z trawieniem

Zalewasz suszone grzyby taką wodą? Masz jak w banku, że będą twarde i gorzkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie