Reklama
Reklama

Ten owoc to prawdziwa skarbnica witamin. Polacy po nim depczą, zamiast się zajadać

Ten owoc, choć dość powszechny, stał się niestety zapomniany, a przede wszystkim niedoceniany. Warto jednak dać mu szansę, gdyż niesie za sobą wiele zalet i właściwości prozdrowotnych. Mirabelka, bo to właśnie o niej mowa, to znana odmiana śliwy domowej, która jest nie tylko zdrowa, ale i smakowita. Czas nieco więcej dowiedzieć się na jej temat, a być może ponownie zagości w gronie najpopularniejszych owoców.

Okres jesienno-zimowy to czas, w którym organizm jeszcze bardziej potrzebuje witamin i minerałów. Warto więc zadbać o to, aby w diecie zaraz obok warzyw, znalazła się spora dawka owoców. Wszystkim dobrze znane są jabłka, gruszki czy banany, ale mało kto regularnie sięga chociażby po niedoceniane mirabelki. Ten zapomniany owoc to istna bomba witaminowa i szereg korzyści dla zdrowia. Warto się z nim przeprosić i włączyć do swojej codziennej diety.  

Mirabelka — zapomniany i niedoceniony owoc 

Mirabelki kojarzą się wielu osobom jedynie jako żółte owoce, które w ogromnych ilościach leżą niezbierane pod drzewami. A szkoda, ponieważ te małe i niezwykle słodkie owoce obfitują w wyjątkowe składniki odżywcze, dla których powinien po nie sięgać niemal każdy.

Drzewa z pięknymi mirabelkami zazwyczaj można teraz spotkać rosnące na dziko, choć jeszcze do niedawna były jedną z najbardziej pożądanych odmian śliwy domowej w przydomowych sadach. Na szczęście od jakiegoś czasu te słodkie owoce ponownie wzbudzają zainteresowanie i mirabelki pojawiają się już nie tylko na dziko porastających terenach, ale również i w ogrodach. 

Może cię zainteresować: Ten owoc poprawia pamięć. Kiedyś wszyscy się zajadali, dziś mało kto go pamięta

Na co dobre są mirabelki? To prawdziwa bomba witaminowa  

Mirabelki to słodki smak i szereg właściwości prozdrowotnych, o których wiele osób nie ma pojęcia. Jest to bowiem istna bomba witaminowa, a wszystko to przez dużą zawartość witaminy C, tak cennej w okresie jesienno-zimowym. Wzmacnia ogólną odporność organizmu, a także zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za przyspieszony proces starzenia.  

Te niepozorne owoce są również cennym źródłem witaminy A, która z kolei pozytywnie wpływa na proces widzenia, a także na dobry stan skóry, włosów i paznokci. Ponadto w mirabelkach obecne są witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.  

W mirabelkach znajdują się również takie składniki odżywcze, jak fosfor, żelazo, potas, magnez, beta-karoten, a także antyoksydacyjne związki polifenoli. Owoce te są więc naturalnym antyoksydantem, który warto włączyć do swojej codziennej diety. Dobrze jednak pamiętać, że mirabelki obfite są w cukry naturalne, a więc są dość kaloryczne, a także niewskazane między innymi dla diabetyków.  

Zobacz także: Pomidory ze sklepu nie mają smaku i zapachu? Zdziwisz się, jak łatwo możesz to zmienić

Jak można wykorzystać mirabelki? Kompot, dżem i wiele innych rozwiązań 

Mirabelki poprzez swój bogaty skład wykazują szerokie oddziaływanie na organizm człowieka. Działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, a także antyoksydacyjnie. Dobrze wpływają między innymi na układ trawienny poprzez pektyny będące cennym błonnikiem pokarmowym. Nic więc dziwnego, że mirabelki polecane są jako element zdrowej diety.  

Zwłaszcza że można je włączyć do swojego jadłospisu na wiele sposobów. Najczęściej można je spotkać w postaci aromatycznego kompotu, a także zdrowych przetworów. Dżemy i konfitury przygotowane z tych małych owoców sprawdzą się do kanapek, naleśników, gofrów i ciast. Oczywiście, jeśli to możliwe, warto jak najczęściej sięgać po świeże mirabelki, gdyż zawierają w takiej formie najwięcej prozdrowotnych właściwości. 

Zobacz też:

Zmniejszają ryzyko sklerozy i demencji. Wystarczy jeść kilka sztuk dziennie

Złoty napój z Indonezji. Pij codziennie, a zapomnisz o przeziębieniu i problemach z trawieniem

Zalewasz suszone grzyby taką wodą? Masz jak w banku, że będą twarde i gorzkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie